Konfi bika do 4X
Konfi bika do 4X
skladam nowy rowerek: typową forkrosówke :] Chcialem podzielic sie moją wizją i zapytać o wasze zdanie co do ewentualnych zmian. Rower ma wazyc PONIZEJ 12kg - jest to moj priorytet. Wyglada to tak:
Przezutka XTR RD-M952 GS
hayes hmx1 160mm - tarcza + zacisk
johny bravo 14" [custom paint :D]
RockShox Reba SL
DT Cerit
Alex FD26
Szprychy DT CHAMPION
Siodło Tioga MC Lite S
LX Octalink + koronka 36z LX
suport LX octalink
kaseta SRAM 5.0
ŁAŃCUCH sram pC-38
Mostek TIOGA TASKFORCE 40mm
Kierownica TIOGA TASKFORCE DH
Pedały CrankBros. Mallet C
Sztyca PROMAX CARBON
Opony MICHELIN HOT S 2.2"
napinacz
Stery FSA ORBIT XL II
Karbonowe podkładki pod mostek + kapsel sterów
klamki AVID FR5
Jakieś sugestie?
ps. zastanawiam sie czy karbonowy wozek przezutki zda w 4X egzamin wytrzymalosci...
pozdrawiam
Przezutka XTR RD-M952 GS
hayes hmx1 160mm - tarcza + zacisk
johny bravo 14" [custom paint :D]
RockShox Reba SL
DT Cerit
Alex FD26
Szprychy DT CHAMPION
Siodło Tioga MC Lite S
LX Octalink + koronka 36z LX
suport LX octalink
kaseta SRAM 5.0
ŁAŃCUCH sram pC-38
Mostek TIOGA TASKFORCE 40mm
Kierownica TIOGA TASKFORCE DH
Pedały CrankBros. Mallet C
Sztyca PROMAX CARBON
Opony MICHELIN HOT S 2.2"
napinacz
Stery FSA ORBIT XL II
Karbonowe podkładki pod mostek + kapsel sterów
klamki AVID FR5
Jakieś sugestie?
ps. zastanawiam sie czy karbonowy wozek przezutki zda w 4X egzamin wytrzymalosci...
pozdrawiam
roweru nie ma i nie bedzie... pogodzilem sie z tym. :|
spoko, tylko ja bym zmienił kasete SRAM 5.0 na szosową sore albo tiagre o rozstawie 11-23 lub 12-26 i lżejsze opony takie jak Tioga red phenix (550 gr 26x 2 cale ) lub maxxis larsen tt 26x 2 cale , bo sa lzejsze od michelinów, no i korby albo XT lub LX hollowtech 2. I to byłby odrobine lzejszy rowerek, a jesli jeszce chcesz urwac wage, to zapodaj piasty Chris kinga (tylnia ponad 1000 zł) ale lekkie za to
-
- Kontakt:
ŚwierQ
napewno opony do zmiany najlepiej na maxxis larsen tt 2.35 obrecze sun rims singleracki alexrims to dziadostwo!! a korbe to moze shimano hone mam i sei calkiem niezle spisuje
a no i przezutke to jakas tansza lepiej bolatwo urwac.. w 4x
napewno opony do zmiany najlepiej na maxxis larsen tt 2.35 obrecze sun rims singleracki alexrims to dziadostwo!! a korbe to moze shimano hone mam i sei calkiem niezle spisuje
a no i przezutke to jakas tansza lepiej bolatwo urwac.. w 4x
SPZREDAM STERY CHRS KINGA KOLOR CHROM UZYWANE CENA 300ZL GG4513876
ten LX co wymienil pewnie holowtech wiec nie ma co wydawac az nad to na XT itp skoro te korby roznia sie blatami a i tak zalozy jeden
ja bym wzial larsenty 1.9-2 kevlar , tioga red pohenix jest 1.9 drut i 1.8 kev i ona sa chude
piasta CK az tak lekka nie jest zeby bulic 1000 zl :D ( sam sie slinie , komplet 1500 zl + przesylka taniocha ;] )
na alexach sporo osob jezdzi i nie narzek wiec na pewno nie dziadostwo
odpada sztyca promaxa - kolesie jezdzacy w xc/maraton je lamali , zdecydowanie cos alu , przy jakims niedolocie i ladowaniu dupa na tej desce krzywo np sztyca peknie
ja bym wzial larsenty 1.9-2 kevlar , tioga red pohenix jest 1.9 drut i 1.8 kev i ona sa chude
piasta CK az tak lekka nie jest zeby bulic 1000 zl :D ( sam sie slinie , komplet 1500 zl + przesylka taniocha ;] )
na alexach sporo osob jezdzi i nie narzek wiec na pewno nie dziadostwo
odpada sztyca promaxa - kolesie jezdzacy w xc/maraton je lamali , zdecydowanie cos alu , przy jakims niedolocie i ladowaniu dupa na tej desce krzywo np sztyca peknie
www.mm-foto.pl
red phenix wcale nie jest taki cienki, dla osob potrafiacych smigac bedzie w sam raz.Korby XT od LX roznia sie nie ylko blatami ale i waga(przeszło 100 gram), a szyca aluminiowa Thompson'a, mam taka i cieta nawet, a jest to jedna z najlejszych cieniowanych sztyc na swiecie.
Owszem ,FD 26 sa miękkie, ale zaplecione na dobrych szprychach daja rade nawet na 10 m lotach.
Owszem ,FD 26 sa miękkie, ale zaplecione na dobrych szprychach daja rade nawet na 10 m lotach.
hamulce hydrauliki np. XT 4tloczkowe lub saint lub XTR z klamkami XT
suporrt XT na octalink jest lepszy od lx a malo drozdzy , na llegro po 89zl nowka
oponki http://allegro.pl/item114140526_wyprzed ... azja_.html
jeszcze by,m szukal innych pist - lzejszych te sa bdb, ale ciezkie
tak samo mostek + kiera mozesz znalesc cos lzejszego
suporrt XT na octalink jest lepszy od lx a malo drozdzy , na llegro po 89zl nowka
oponki http://allegro.pl/item114140526_wyprzed ... azja_.html
jeszcze by,m szukal innych pist - lzejszych te sa bdb, ale ciezkie
tak samo mostek + kiera mozesz znalesc cos lzejszego
????
Panowie! miejmy na uwadze koszty :D a nie mi tu z chris kingiem jedziecie :D
Co do hamulców to chciałbym avid juicu 7 carbon ale poki co mnie nie stac. Myslalem tez nad hfx9xc carbon bo byly ostatnio na allegro w dobrej cenie [699 komplet] ale tez tak srednio z kaska takze na razie bede wstawial mechaniki na malych tarczach.
Co do opon to kurcze nie wiem. Nie chcialbym opon szerszych jak 2.2", do tych larsenow nie mam za bardzo przekonania, nie wiem czemu...
Co do sztycy, w sumie wookie85 jeszcze nigdy mi sie nei zdazylo uderzyc dupskiem o siodło... planuje jąprzyciac dosc znacznie tyle by wystawalo niezbedne minimum. :)
spectomoz tą kasetką to masz racje. Pomysli sie cos w tym temacie jeszcze. Jesli o korby chodzi to porownywalem masy i system octalink LX`a 2004 [ramiona + suport] wychodzi lzej niz nowy LX hollowtech II z suportem. Co prawda o ok 4 gramy ale lzej :)
Jesli chodzi o obrecze to spectomo ma jak najbardziej racje. Sa ekstra i one akurat nie zostana zmienione.
Wszystkim ktorzy sie udzielili dzieki, chetnie poczytam jeszcze waszych wypowiedzi.
EDIT:
http://www.allegro.pl/item115566707_kom ... s_2_0.html - czyli ze taki zestaw da rade?
Pozdrawiam
Co do hamulców to chciałbym avid juicu 7 carbon ale poki co mnie nie stac. Myslalem tez nad hfx9xc carbon bo byly ostatnio na allegro w dobrej cenie [699 komplet] ale tez tak srednio z kaska takze na razie bede wstawial mechaniki na malych tarczach.
Co do opon to kurcze nie wiem. Nie chcialbym opon szerszych jak 2.2", do tych larsenow nie mam za bardzo przekonania, nie wiem czemu...
Co do sztycy, w sumie wookie85 jeszcze nigdy mi sie nei zdazylo uderzyc dupskiem o siodło... planuje jąprzyciac dosc znacznie tyle by wystawalo niezbedne minimum. :)
spectomoz tą kasetką to masz racje. Pomysli sie cos w tym temacie jeszcze. Jesli o korby chodzi to porownywalem masy i system octalink LX`a 2004 [ramiona + suport] wychodzi lzej niz nowy LX hollowtech II z suportem. Co prawda o ok 4 gramy ale lzej :)
Jesli chodzi o obrecze to spectomo ma jak najbardziej racje. Sa ekstra i one akurat nie zostana zmienione.
Wszystkim ktorzy sie udzielili dzieki, chetnie poczytam jeszcze waszych wypowiedzi.
EDIT:
http://www.allegro.pl/item115566707_kom ... s_2_0.html - czyli ze taki zestaw da rade?
Pozdrawiam
taa lol napisal ze jedna opona drut 160 zl hahah , po 99 zl sa kevlarki
na pewo tych tiog bym nie wzial , scieraja sie szybko , sa naprawde chude , moze 2" nieco szersze ale nie az tak
coz ja wlasnie nabylem od kogos taka peknieta sztyce , podczas maratonu mu poszla , z carbonem to nie ma nic wspolnego , zdecydowanie wolal bym cos alu
na pewo tych tiog bym nie wzial , scieraja sie szybko , sa naprawde chude , moze 2" nieco szersze ale nie az tak
coz ja wlasnie nabylem od kogos taka peknieta sztyce , podczas maratonu mu poszla , z carbonem to nie ma nic wspolnego , zdecydowanie wolal bym cos alu
www.mm-foto.pl
-
- Kontakt:
Z mojej strony tylko tyle zebys przemyslal zakup pedalow ,kiedys byly czas w ktorych stalem przed zakupemy klikow i wyczytalem ze kilka malletow w polsce poszly oski i to mnie zniechecilo do ich zakupu.Jesli nie chcesz shitmano spd np: dx czerwone z 2003 bardzo je polecam to moze Time Z Control podobo sa naj. na allegro widzialem je kiedys po 240 zl.
Pozdrower
Pozdrower
http://www.pinkbike.com/photo/925793/
niby pracujac w servisie rowerowym mam pod reka katalog shimano ze specyfikacjami sprzetu, a więc:
-korba XT hollowtech 2 z supportem wazy 860 gramów dla ramion 175 mm
-korba LX hollowtech 2 z supportem wazy 950 gram dla ramion 175 mm, wiec roznica 110 gram jest nawet duża.Co do pedałow to lepsze śa nowe dx-lzejsza ramka z tworzywa sztucznego(nie łamie sie od walniecia w kamien) i nie zapycha sie błotem , a waga taka sama jak time Z control.
Maxxisy sa Wypas, a toigi, rzeczywiscie szybko sie scieraja, ale za to dobrze trzymaja,Ja smigam w 4x na red phenixach 2 cale i swietnie mi sie jezdzi.
A sztyca thompsona kosztuje okolo 400 zł, ale warto, jest naprawde leciutka
-korba XT hollowtech 2 z supportem wazy 860 gramów dla ramion 175 mm
-korba LX hollowtech 2 z supportem wazy 950 gram dla ramion 175 mm, wiec roznica 110 gram jest nawet duża.Co do pedałow to lepsze śa nowe dx-lzejsza ramka z tworzywa sztucznego(nie łamie sie od walniecia w kamien) i nie zapycha sie błotem , a waga taka sama jak time Z control.
Maxxisy sa Wypas, a toigi, rzeczywiscie szybko sie scieraja, ale za to dobrze trzymaja,Ja smigam w 4x na red phenixach 2 cale i swietnie mi sie jezdzi.
A sztyca thompsona kosztuje okolo 400 zł, ale warto, jest naprawde leciutka
wookie85 suport LX ma lozyska waleczkowe i jakies tam, i lewa miska jest z tworzywa , a w XT jest miska alu i 2 maszynowe + 2 jakies tam, nie p[amietam wlasnie jakie, osobiscie mam support LX i jest git, 0 luzow, teraz bym kupil Xt ze wzgledu na ta miske
a hamulce XT waza okolo 500g, moge zwazyc jesli chcecie
a hamulce XT waza okolo 500g, moge zwazyc jesli chcecie
????
UWAGA UWAGA: zmiana ramki z Prodigy JB na Marina B17 - bylem dzis u kolegi w sklepie, wrzucilismy te ramke na wagę - pokazalo sie 1900gr z czego koles mowi ze waga oszukuje o ok 150gr wzwyż! :O Ja sprzetu nie katuje wiec rama [dosc delikatna] u mnie spokojnie da rade [rozmiar S - 15"]
Rezultat: odchodzi jakieś 400gr z calosci! Co daje mi szanse na zlozenie bika w okolicach rownych 11kg :)
Widzial ktos polamane Mariny?
Rezultat: odchodzi jakieś 400gr z calosci! Co daje mi szanse na zlozenie bika w okolicach rownych 11kg :)
Widzial ktos polamane Mariny?