Marzocchi MX Air 2005 ma luzy

morpheus
Kontakt:

Marzocchi MX Air 2005 ma luzy

Post autor: morpheus »

Witam,
mam marcocha od początku sezonu niedawno załozyłem hayesa na 203mm i zauwazyłem że amortyzator ma luzy!! Uzywałem go do lekiego streetu, zauważyłem ze jak zablokuje hamulcem koło to dolne golenie tak jakby wyginały sie pod rower i to może od tego bo te luzy są dobrze wyczuwalne jak włoże palec między golenie a booster. A może ma ktos taki sam amortyzator i może zobaczyc bo słyszałem ze ona maja jakis tam "luz roboczy". Ewentualnie poradzcie mi czy wysłac go do gregorio czy wymienić uszczelki albo cos podobnego.

Pozdrawiam
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

co chcesz do gregorio wysylac>? i co im powiesz? ze uzywales widelec do xc w streecie i miales hampel 203mm? to ze luz powstal to tylko i wlacznie twoja wina wiec gregorio raczej zabije cie smiechem :)

ps NIC mu nie pomoze juz bo koszt naprawy przewyzszyl by wartosc widelca
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

wymiana slizgow - koszt w sumie spory moze byc 100-200 zl uszczelki nie pomoga lol

widzisz a tyle razy sie pisalo ze 203mm nie wklada sie do widelca przeznaczonego do xc... ludzie na bledach sie ucza
www.mm-foto.pl
morpheus
Kontakt:

dzięki za szybką odpowiedz:)
To straszna lipa a wiecie gdzie moge dostac te slizgi?
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Post autor: Cudi<StR33T> »

niestety wszytskie amorki maja minimalny luuuz ... nie ma zaleznosci czy jezdzisz z tarcza czy z V-brake .... Luz ten jednak jest naturalny we wszytskich amorkach (marzocchi manitou rock shox) i SIĘ NIE POWIĘKSZA także zupełnie się tym nie przejmuj chyba ze luzy sa naprawdę duze.. DLA WYJAŚNIENIA nazwa w instrukcji (jesli takową masz)
" Dotarcie amortyzatora" oznacza własnie dotarcie sie tuleji slizgowych aby od nowosci amortyzator nabral plynnosci i sie rozchodził....
to jest niestety wada tuleji.. ale dotąd niczego lepszego człowiek jeszcze nie wymyślił, poniewaz bez zadnego łozyskowania itp. nie mozliwe jest osiagniecie stałego braku luzów, gdyz na tuleje działa taka siła ze się poprostu docierają(dokładniej rozbijają)... Mozna luz zlikwidowac przez wymianę tuleji, ale uwierz jak sie dotrze bedzeisz mial to samo...
Aha i jesli chodzi o marzochhi to najczesciej minniiimalne luzy wystepuja tylko na jednym goleniu...
ACid in the sky :() Zły plan nie jest dobry :)
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

tworzenie sie luzu nie jest norma , tym bardziej z taka tarcza , wiec wiesz , luz moze sie powiekszac i nie mow ze nie ;] , jesli oleje sie to i nie wymieni tuleji to moze zaczac teflon schodzic np. ale to trzeba sie juz postarac i mocno zaniedbac amorka

jak masz maly luz faktycznie , zdejmij hampel najlepiej , badz wymien na 160mm
www.mm-foto.pl
morpheus
Kontakt:

No własnie wydawało mi sie ze mam tylko na prawej goleni ale wydawało mi sie to niemożliwe.. na prawej goleni jest ok 0.5 mm ale to czuc i mnie to zaniepokoiło
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Luzz moze sie powiekszac, to prawda,, zalezy w jakich amorkach... w syfach suntorur rst itp bedzi esie powiekszal bo sa zrobione albo z plastiku albo z miekkiego aluminium... w amorkach klepszych firm tuleje sa lepsze i mocniejsze wystepuje takzwane dotarcie tuleji, owszem luz moze sie powiekszyc ale przy niezlm katowaniu....

morpheus... hehe własnie... nie musisz wymieniac tuleji wcale...bo i tak bedziesz mial to samo... chodzi o to ze nie da sie stworzyc nieskonczenie trwalych dwóch tracych o siebie powierzchni ... w marcokach jest najczesciej a raczej tylko na prawej goleni (nie wiem czemu)... ej chłopie nie przesadziłem troche z tym luzem ??????? wiesz ile to jest pol minimetra??
to jakbys patrzyl na dolnelagi to przy koncach wyginalu by sie o 1.5cm około

jakbys miał 0.5 mm to musiałbys tak go katowac ze najpierw by ci boostert pękł a nie tak tuleje rozbiły :P Tez mam marcoka EXR Supra :P
EJ morpheus skąd jestes >??

OJ SORKI NAJMOCNIEJ PRZEPRASZAM NIE WIEDZIAŁEM :p
emhyr
Kontakt:

Post autor: emhyr »

cudi jest opcja edit na boga...

to juz wiesz:D a co do luzu 0.5mm to raczej nie bylby on odczuwalny bo to baaardzo malo jest, prawdziwy luz mialem w sr xc60 w moim xc bike i wynosil dobre pare centymetrow wiec raczej trudno nie zauwazyc, a u ciebie w amorku mozlwie ze nie ma luzu jedynie ugina sie poprostu tak ze ci sie wydaje ze to luz:D sprawdz dobrze to:)
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Aha i na amortyzator ma znaczenie wielkość tarczy... jeśli posiadasz instrukcję to pisze maksymalny rozmiar tarczy jaki mozna do nie go zamontowac !!! Ej a po jaką cholerę ci jest przedni hampel w streecie i to jeszcze z tarczą 203mm>??
morpheus
Kontakt:

Ale naprawde bo widac jak sie uszczelki kurzowe ruszają!
Nowłaśnie w instrukcji pisze maź 6"
Cudi<StR33T>
Kontakt:

a więc.... zawaliłeś sprawę... najpierw trzeba było do instrukcji zjrzec... ja tu mówiłem o minimalnym luzie który jest norma ( w granicach 0.05-0.1mm)
A jak sie uszelki ruszaja to niedobrze.. ej mozesz mi powiedziec na co ci przedni hampel w streecie i tarcza 203? ej jesli chcesz to ci wyjasnie dlaczego amorki maja ograniczenia co do tarczy
morpheus
Kontakt:

Ja jestem poprostu przyzwyczajony do przedniego hampla.. No to sie rozpisz dlaczego..

Aha jestem z częstochowy
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Dlatego wystepuja ograniczenia co do tarczy gdyz w roznych amorkach tuleje sa umieszczone na roznych wysokosciach w zaleznosci od skoku oraz wlasnie max. rozmiaru tarczy... im tuleja wbita nizej tym mniejsza tarcza bedzie mogła byc...im wyzej wbita tym mozliwosc zamontowania wiekszej tarczy wzrasta... jesli zalozyłes tarcze 203mm na max. 160mm to tuleja dostawała tak po dupie ze tego nie wtrzymała...

Aha i wazne.. najmocniejsze sa jak maja wbite tuleje jak najwyzej lecz pogarsza to plnnosc pracy i jest gorsze smarowanie, dlatego stosuje sie optymalna wysokosc wbijania tuleji... jesli ci ten luuuz bardzo przeszkadza to niestety ale pozostaje jesj wymiana i jazda z tarcza 160mm !!!!
morpheus
Kontakt:

No to fajnie.. Wielkie dzięki Cudi ale niestety mnie nie pocieszyłeś.. Napisz mi jeszcze jak wiesz gdzie moge dostac takie tuleje
Cudi<StR33T>
Kontakt:

Jedyny importer to nasze kochane Gregorio :P a załoza ci to w kazdym serwisie marzocchi (renomowanym czy jakos tak) aha i nie da sie kupic jednej tuleji trzeba komplet... co do ceny nie mam pojęcia ale z zalozeniem koło 200zł... ej ale naprawde mozesz na tym jezdzic i wyszystko bedzie ok jesli sciagniesz hampel albo zmienisz tarcze na 160... luz sie wtedy juz napewno nie bedzie powiekszal... a SKKĄD JESTES ?
morpheus
Kontakt:

Jutro zdejme hampel i zobaczymy A co do założenia to mam dobrego kumpla w serwisie to mi zrobi. Zobaczymy jak bedzie bez hampla. Przeciez pisałem że jestem z Częstochowy
Cudi<StR33T>
Kontakt:

OK... ja śćiagłem hampla 1miesiac temu i nie odczuwam wogule jego braku.. tak jakby go niegdy nie bylo... sorki nie zauwazylem... czemu te ****** posty sie tak mnozą...a co do tuleji to zapytaj w gregorio o cene, nastepnie je zamow i bedzie git.. ja osobiscie bym nic nie wymienial no chyba ze ten luz jest naaprawde duzy ale watpie bo to wkoncu BOMBER.. bez hampla jest lepiej i sie niec nie powiekrzy :) :P
morpheus
Kontakt:

Albo kupie tuleje sprzedam Mx i kupie DJ3 i bedzie napewno lepiej
ODPOWIEDZ