funn 48 czy double wide ???
funn 48 czy double wide ???
Siemka! Jak w temacie co wybrac jedno i drugie to 24" no i w ogole co o tym sadzicie czy warto ? nie chodzi mi o koszta bo to to mam ale co wybrac ? Pozdreko :)
-
- Kontakt:
Czyli mimo wagi bardziej polecacie double widy... nie mialem tak jak wy... procz jednej osoby... stycznosci z funnami... no niby 3 komory ale te 48 szprych jakos musi tzrymac to kolo... moj kumpel mial double wida 26" na tyle i przez caly jego zywot go nie centrowal... nie wime... niby sun rims jest z miekkiego aluminium i mowia ze to jak glina ale... np. double tracki i double widy to... nie zaowazylem tego zjawiska... komentujcie dalej moze ktos ma jeszcze stycznosc z ktoras z nich :) PZDR :)
kumpel ma dw, i zlapal centre jak koles z nad glowy rzucil rowerem o asfalt, a z jazdy niebylo nigdy centry, mimo, ze zaplecione na zwykłych szprychach za 40gr. ze swojej strony polece atomlaba trailpimp, sam mam i jestem zadowolony. jest megamocna i niejest niepotrzebnie szeroka jak dw. teoretycznie dw przez komory w rantach moze zlapac ladne wgnioty, ale w praktyce czegos takiego niewidzialem. obrecz funn zawsze mi sie podobala, ale niemialem z nimi stycznosci
Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane
Hymmm... czyli co by nie mowic to duzo osob gada glupoty ze dw to gliniasta obrecz... wiec powiedzcie... lepiej dolozyc 50 zl i zlozyc kola na dw 2x24 czy kupic te funny 48 ? waga jest mniej wiecej taka sama +/- 100 g czyli nie duzo... funny sa za 800 zl bez opon i detek... wiec musze doliczyc jeszcze 250 zl... czyli wychodzi mi 1050... a za double widy 1100... lepiej dolozyc ?
Pozwole sie wtracic. Z tych 2 wziolbym FUNN'a.Dlaczego ? Bo to juz caly gotowy set, bo 48 szprych, bo sztywne, bo wytrzymale. DW w Lodzi ? Przeciez to sie ciezko toczy jest ciezkie itd No chyba ze bedziesz jezdzil co tydzien smigac w gory. Nie wiem jaki ty czolg skladasz wiec tez ciezko powiedziec ale np DW w jakims delikatnym fullu to bedzie nawet kiepsko wygladalo. Mysle ze spokojnie wystarcza Double Tracki + szprychy DT na 3 krzyze + piasty NS/Novatec/Reborn/DaBomb. Ja osobiscie smigam na kolach Atomlaba Trailpimpach 24" i zlego slowa nie powiem. Tylko moglobys miec problem ze zmieszczeniem sie w budzecie bo same obrecze po 250 zl
n0 ridE n0 fUN
Do dziwki DW ? SICK moim zdaniem. Atomlaby masz na http://bike-center.pl W czym sa lepsze ? Kurde no nie wiem... uchodza za jedne z pancerniejszych obreczy. Ja osobiscie uwazam ze nie masz co przesadzac i kup sobie Double Tracki. To sa naprawde przyzwoite obrecze a do tego stosunkowo lekkie.
n0 ridE n0 fUN
chcesz oba koła 24", czy tylko tylne? może warto się zastanowić nad kołem 26"? kupiłbyś mavica d321/ex729 i miałbyś kłopot z kołem/ami z głowy na bardzo długo. DW są... jakby to powiedzieć... ciężkie i brzydkie (jak ktoś mnie zna, to wie, że żadko używam słowa "ciężkie", ale skoro są lżejsze, mocniejsze obręcze w podobnej cenie, to po co brać taki kołek? Do tego znając życie wziąłbyś zieloną (sic!)
Hymmm... jak bym chcial 26" przod/tyl to bym sie nawet nie zastanawial bo to logiczny dla mnie wybor poszedl bym do sklepu i bez gadania wziol maviki 729... lekkie i piekielnie mocne... ale skoro nie chce 26... chyab ze nie wiem co by mi odbilo i dziwnym trafem bym zmienil zdanie to... jakie mam obrecze wybrac bo dw odpada w takim razie... co do funnow to sa zdania podzielone... no i nie wiem co mam wybrac dajcie swoje typy obreczy 24" zeby byly dobre czyli zebym nie musial sie bawic w centrowanie i inne systemy... nie wiem ile bede mial kasy jak bede mial 250 zl na 1 obrecz to zdecyduje sie pewnie na atomlaby... no ale na dzien dzisiejszy nie mam to co mi proponujecie ponizej tej kwoty ?
-
- Kontakt:
Bierz FUNN.. Po pierwsze...48 szprych .. po drugie są zaplatane nie przez człowieka ale na centrownicy kalibrujacej... czyli składane maszynowo...
w wyniku tego wszystkie szprychy są jednakowo i bardzo mocno naciągnięte.. zmniejsza to możliwość skrzywienia obręczy o około 30%(mam to w jakiejs gazecie rowerowej)...
Koła zaszprychowane przez człowieka maja szprychy kazde inaczej ponaciągane stąd też zmniejszona wytrzymałość...
Np specialized zaszprychowywuje maszynowo seryjne koła do rowerów..
no i to jest 48 szprych więc sztyywne jak chujjj..
w wyniku tego wszystkie szprychy są jednakowo i bardzo mocno naciągnięte.. zmniejsza to możliwość skrzywienia obręczy o około 30%(mam to w jakiejs gazecie rowerowej)...
Koła zaszprychowane przez człowieka maja szprychy kazde inaczej ponaciągane stąd też zmniejszona wytrzymałość...
Np specialized zaszprychowywuje maszynowo seryjne koła do rowerów..
no i to jest 48 szprych więc sztyywne jak chujjj..
ACid in the sky :() Zły plan nie jest dobry :)