Dartmoor SF, rozmiar

andzejus
Kontakt:

Dartmoor SF, rozmiar

Post autor: andzejus »

Krazy opinia, ze rama Dartmoor Street Style jest dluzsza od Street Fightera, jednak porownujac oba te modele (2006) wg specyfikacji ze strony velo dochodzimy do dziwnego (?) wniosku:

dlugosc gornej rury:
14'' street fighter - 543mm
15'' street style - 538mm

Cos tu nie jest tak, wogole im wiekszy rozmiar ramy tym krotsza gorna rura, w specyfikacji authora aganga nie ma takich kwiatkow...

pomozcie, bo jestem przed zakupem wlasnie Dartmoora SF i przy moich 180cm nie chce zbyt krotkiego roweru.. a logicznie myslec jak widac sie nie da ;]
Bogas
Kontakt:

Post autor: Bogas »

krotszy lepszy :D zwrotniejszy itp :D tak mi sie wydaje ^^ wez lepiej johnego ^^
http://www.pinkbike.com/photo/1535220/ prawie jak pod ^_^
andzejus
Kontakt:

Bogas pisze:wez lepiej johnego ^^
co za nim przemawia poza cena i tym, ze jest sprawdzony, ma dobra geometrie i jest ogolnie zachwalany ? ;] ;]

szczerze mowiac to z niewiadomych przyczyn johny nie podoba mi sie wogole, a to tez wazny czynnik ;) zakladajac, ze wytrzymalosc i geometria jest na podobnym poziomie jestem gotow dac te 60-70zl wiecej za to co sie podoba.. (akurat w przypadku ramy)

Tak wogole: sa jakies "ale" co do street fightera?
~Plitlanek~
Kontakt:

Post autor: ~Plitlanek~ »

Przy kole 26, amorze 100, opona może haczyć o pedały przy bspinach
andzejus
Kontakt:

~Plitlanek~ pisze:Przy kole 26, amorze 100, opona może haczyć o pedały przy bspinach
Planowany amor to 120-140, wiec chybga problemu byc nie powinno (?)
OmEn
Kontakt:

Post autor: OmEn »

dartmoor street style 2005 weź.Zajebiste geo przy 130 skoku i 2x24" albo 2x26".Daje rade nawet przy 26/24 :D:D wszystkie możliwe kombinacje miałem :D:D ramka dość krótka zwrotna ( czy ładna to kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje ) Polecam tą ramke.
Street Fighter jeździłem od kumpla na 130 skoku i 2x26".Ramka spoczko geo ma bardzo zblizone a może nawet takie same.Ogólnie dartmoor to solidne ramki ze świetną geometrią
mam bmx`a i choi !
Durf
Kontakt:

Post autor: Durf »

fajna ramka, najbardziej mi się w niej podoba waga. Dla mnie ale jest to, że nie ma możliwości mocowania napinaczy ISCG. A rozmiar bierz 14". A że im rama większa, tym krótsza górna rura to raczej oczywiste. Nie wiem zbytnio jak to jasno wytłumaczyć, ale jest taka jakby zależność, ze im dluzsza rura podsiodłowa tym krótsza górna rura. Nie wiem czy dobrze ci to wytłumaczyłem, ja zrozumialem gdy narysowałem sobie kwadrat i jego przekątną :P
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
KonradEx
Kontakt:

Post autor: KonradEx »

ej powiem wam jedno:
Kazdy dartmoor ma ta samoa dlugosc czy 14" czy 15" tylko ze w 14" rura idzie bardziej w dol a co za tym idzie jest dluzsza minimalnie. A rama na calej dlugosci jest taka sama bo im wieksza rama tym pod mniejszym katem idzie i jest krotsza bo ma blizej do rury posiaolowej

Bierz 14" lepiej wyglada i jest lepsza mniejsza i poreczniejsza
andzejus
Kontakt:

W ramce beda w kolka 26'', amortyzator prawdopodobnie wlasnie 130, moze 145 (max), caly osprzet juz mam, wiec pozostaje mi aby amor+rama, wybor pozostal miedzy agangiem (pm/am) i street fighterem, nic innego nie ruszam:)

Co do tych rur i ich dlugosci.. :> moze po prostu zapytam czy jest duza roznica miedzy 14'' a 16'', rama ma sluzyc nie tylko do skakania, ale do zjezdzania i.. podjezdzania od czasu do czasu.
kali
Kontakt:

Post autor: kali »

Już kiedyś pisałem o tym na forum, bo też wydało mi się to dziwne.
Wiem jak jest w przypadku Street Style'a - moja dziewczyna ma SS w rozmiarze 13". Długość rury górnej, jaka podana jest w tabelkach z geometrią, to długość rzeczywista, mierzona wzdłuż rury, podczas gdy powinno się mierzyć w poziomie odległość między główką i odcinkiem będącym przedłużeniem rury podsiodłowej. W ramie Street Style w rzeczywistości nie ma różnicy w długości górnej rury w rozmiarach 13 i 15". Dłuższa jest tylko w 17". Oglądając tabelę z geometrią patrz raczej na rozstaw osi (wheel base) - wyraźnie widać, że w obu przypadkach jest taki sam. Zwykle im większy rozmiar ramy, tym większy będzie rozstaw osi.
Widzę, że to samo jest w Street Fighterze. Rozmiar 14" ma taki sam teoretyczny rozstaw osi, jak rozmiar 16". Wniosek z tego taki, że nie ma większego znaczenia, który rozmiar weźmiesz, bo na długość będą takie same.
Bogas pisze:krotszy lepszy :D zwrotniejszy itp
Nie zgodzę się z tobą. Krótka rama nie zawsze jest dobra, szczególnie do zjeżdżania. Dłuższy rower jest stabilniejszy i bardziej przewidywalny. Krótka rama jest nerwowa w prowadzeniu, przez co mniej bezpieczna przy większych prędkościach.
[url=http://www.pinkbike.com/photo/841400/]ja[/url]
Kamilek
Kontakt:

Post autor: Kamilek »

jezeli kogois tpo inetrere to dartmoor bedzie mail w 2007 roku stalowa ramke do streetu kruciutka i wogole z fajna geometria ;]
http://www.dartmoor.pl
eF
Kontakt:

Post autor: eF »

Kamilek teraz mi to mowisz :P Dobra zakatuje SS i bedzie godny nastepca :P Mam nadzieje ze wszystkie srednice beda takie same i caly osprzet bedzie pasowal z SS 2006.
Szefix114
Kontakt:

Post autor: Szefix114 »

ja mam 14 mam 176 i jest super ... !
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=108812057
Bogas
Kontakt:

Post autor: Bogas »

kali pisze:Już kiedyś pisałem o tym na forum, bo też wydało mi się to dziwne.
Wiem jak jest w przypadku Street Style'a - moja dziewczyna ma SS w rozmiarze 13". Długość rury górnej, jaka podana jest w tabelkach z geometrią, to długość rzeczywista, mierzona wzdłuż rury, podczas gdy powinno się mierzyć w poziomie odległość między główką i odcinkiem będącym przedłużeniem rury podsiodłowej. W ramie Street Style w rzeczywistości nie ma różnicy w długości górnej rury w rozmiarach 13 i 15". Dłuższa jest tylko w 17". Oglądając tabelę z geometrią patrz raczej na rozstaw osi (wheel base) - wyraźnie widać, że w obu przypadkach jest taki sam. Zwykle im większy rozmiar ramy, tym większy będzie rozstaw osi.
Widzę, że to samo jest w Street Fighterze. Rozmiar 14" ma taki sam teoretyczny rozstaw osi, jak rozmiar 16". Wniosek z tego taki, że nie ma większego znaczenia, który rozmiar weźmiesz, bo na długość będą takie same.
Bogas pisze:krotszy lepszy :D zwrotniejszy itp
Nie zgodzę się z tobą. Krótka rama nie zawsze jest dobra, szczególnie do zjeżdżania. Dłuższy rower jest stabilniejszy i bardziej przewidywalny. Krótka rama jest nerwowa w prowadzeniu, przez co mniej bezpieczna przy większych prędkościach.
jak chce dluzsza to niech draga wezmie:D ja za bardzo niewiedzialem jak to z zwrotnoscia ale moim zdaniem dluzsza jest gorsza.
http://www.pinkbike.com/photo/1535220/ prawie jak pod ^_^
OmEn
Kontakt:

Post autor: OmEn »

Kamileka są już może dostępne jakieś fotki? albo cóś? bo bede BARDZO zainteresowany...
mam bmx`a i choi !
ODPOWIEDZ