Problem z gwintem w korbie ?
Problem z gwintem w korbie ?
Siemka
Od dluższego czasu mam problem z gwintem w korbie dokladnie tam gdzie sie wkreca pedal ,dodam ,że jest to prawe ramie :/ gdy wkladam jakas korbe wkrecam pedal jezdze max miesiac i z gwintu zostaje py :/ pedal jest dobrze dokrecony,niema zadnych loozow . niemam zielonego pojecia czemu tak sie dzieje ...probowalem juz na 2 roznych pedałach :p nsie i jakims plastiku i to samo:/ juz 3 korby zajechalem ! 2 truvativy i altus:/
wiecie moze dlaczego? albo co mam zrobic zeby sie tak nie dzialo??
thx ,pozdrower
Od dluższego czasu mam problem z gwintem w korbie dokladnie tam gdzie sie wkreca pedal ,dodam ,że jest to prawe ramie :/ gdy wkladam jakas korbe wkrecam pedal jezdze max miesiac i z gwintu zostaje py :/ pedal jest dobrze dokrecony,niema zadnych loozow . niemam zielonego pojecia czemu tak sie dzieje ...probowalem juz na 2 roznych pedałach :p nsie i jakims plastiku i to samo:/ juz 3 korby zajechalem ! 2 truvativy i altus:/
wiecie moze dlaczego? albo co mam zrobic zeby sie tak nie dzialo??
thx ,pozdrower
http://www.pinkbike.com/photo/1535220/ prawie jak pod ^_^
mam korbe truvativ isoflow, i tez wyrobil mi sie gwint od normalnej jazdy, po prostu pedal sam wypadl z korby
zanioslem to do tokarza z pytaniem, czy moglby cos z tym pokombinowac, i na szczescie tokarz zlota raczka zrobil tak:
-zrobil nowy, wiekrzy gwint w korbie
-wytoczyl tuleje z zewnetrznym gwintem do korby i wewnetrznym do pedala
-tuleje wkreca sie do korby za pomoca klucza 20
to by bylo na tyle, tak wiec mysle ze glupio zrobiles jesli nie probowales korby "zreanimowac" tylko od razu kupiles nowa
pzdr :)
zanioslem to do tokarza z pytaniem, czy moglby cos z tym pokombinowac, i na szczescie tokarz zlota raczka zrobil tak:
-zrobil nowy, wiekrzy gwint w korbie
-wytoczyl tuleje z zewnetrznym gwintem do korby i wewnetrznym do pedala
-tuleje wkreca sie do korby za pomoca klucza 20
to by bylo na tyle, tak wiec mysle ze glupio zrobiles jesli nie probowales korby "zreanimowac" tylko od razu kupiles nowa
pzdr :)
-
- Kontakt:
miałem mozna powidzieć ten sam problem z korboą truvativ hussefelt tylo ze mnie wykręcił sie pedał razem z tuleją(tulejki nie udało się zdiąć) rozwalając cały gwint w środku i była lipa ale na szczęście mój starszy miał znajomego tokarza, zaniusł mu korbe facet przegwintował ją zrobił nowa tulejke i wszystko działa jak natura chciała.