giant ac - jaki damper
giant ac - jaki damper
witam. mam pare pytan odnosnie dampera w tej ramie!!
1)jak duzy skok moze tam byc zastosowany??
2)jaki damper polecacie do fr,dh,dirtu
3)jaka ma byc spręzyna - waże ok 72kg
dieki za odpowiedzi...
1)jak duzy skok moze tam byc zastosowany??
2)jaki damper polecacie do fr,dh,dirtu
3)jaka ma byc spręzyna - waże ok 72kg
dieki za odpowiedzi...
1. chodzi ci o skok czy o dl dampera jesli mowisz o dlugosci to 190mm = 7.5" ale niektore 200 tez wejda jesli je wstawisz na oczko w moscie 5,3"
2. fr,dh,dirt -swietne polaczenie, szczegolnie ostatnie ma tyle wspolnego z pozosystalymi ze szok... no ale ok..
Damper FOX RC, ROMIC (mialem), Rock Shox PRO DELUXE (mialem) ewentualnie jakiegos swingera 4 waya coil'a z platforma.
3. na moje ok 500. Ja w ostatnim romicu mialem 650 a waze wiecej i chodzil super
2. fr,dh,dirt -swietne polaczenie, szczegolnie ostatnie ma tyle wspolnego z pozosystalymi ze szok... no ale ok..
Damper FOX RC, ROMIC (mialem), Rock Shox PRO DELUXE (mialem) ewentualnie jakiegos swingera 4 waya coil'a z platforma.
3. na moje ok 500. Ja w ostatnim romicu mialem 650 a waze wiecej i chodzil super
n0 ridE n0 fUN
-
- Kontakt:
!^_BYKU_^! hehehe ;] Z tym znaniem na rzeczy przesadzasz bo to moj pierwszy wlasny full :) Jednak mialem tyle problemow, ze cala wiedza juz nadrobilem. Ja mam foxa vanilie rx i chodzi bardzo ladnie (RX poprzednik Rc) Rc dorwiesz za 450-500 zl. Najlepiej wsadzic damper 190 mm. Ja waze 60 kg. Szukalem dlugo sprezyny. Najpierw wziolem tytanowo od 5th elementa 325 lbs, ale byla minimalnie za dluga. Wczesniej mialem foxowska 600 lbs i byla makabrycznie za twarda. Pozniej zamowilem 450 lbs DNM u kumpla w sklepie, a przyszla 550 i zalamany zalozylem do roweru ze znowu za twarda i okazuje sie, ze jest idealna. Wiec do swojej wagi musisz przykombinowac bo wszystkozalezy jakiej firmy jest ta sprezynka.
Ssij pento
!^_BYKU_^! => Co do Sulringa, to bym polemizowal ;) Ma AC od niedawna i jak wywnioskowalem z innego topicu o AC, jeszcze nie do konca go poznal (wlasnie w kwestiach tu omawianych)...
Co do wyboru dlugosci i modelu, to 3,143k4r2 juz Ci odpowiedzial - dlugosc 190. Ja jezdzilem na seryjnym (kicha...), Vanilli RC (super, niestety mialem marny egzemplarz i sie rozwalil...), Romicu (mam obecnie, dziala bardzo fajnie, troszke lepiej od FOXa). RS Pro Deluxe byl montowany swego czasu seryjnie, ale ciezko go dostac...
Do Twoich zastosowan platforma bedzie raczej zbedna, skupilbym sie raczej na dobrej regulacji tlumienia kompresji i powrotu.
A co do twardosci, to Ci fachowo nie doradze... Wiem tylko, ze waze 60 kg i sprezyny w okolicach 500-550 sa optymalne. Wiec do 72 kg raczej cos twardszego, pewnie 650.
Co do wyboru dlugosci i modelu, to 3,143k4r2 juz Ci odpowiedzial - dlugosc 190. Ja jezdzilem na seryjnym (kicha...), Vanilli RC (super, niestety mialem marny egzemplarz i sie rozwalil...), Romicu (mam obecnie, dziala bardzo fajnie, troszke lepiej od FOXa). RS Pro Deluxe byl montowany swego czasu seryjnie, ale ciezko go dostac...
Do Twoich zastosowan platforma bedzie raczej zbedna, skupilbym sie raczej na dobrej regulacji tlumienia kompresji i powrotu.
A co do twardosci, to Ci fachowo nie doradze... Wiem tylko, ze waze 60 kg i sprezyny w okolicach 500-550 sa optymalne. Wiec do 72 kg raczej cos twardszego, pewnie 650.