Luzy w Shimano dx PD-MX30

admad
Kontakt:

Luzy w Shimano dx PD-MX30

Post autor: admad »

( Założyłem już kiedys taki temat ale nie znałem modelu, teraz odkręciłem pedał i się dowiedziałem )

Jak kasuję się luz na ośce?
Jakie pedał ten ma łożyska? Tylko nie piszczei ze metalowe ;)

Szuałem na necie ale nic konkretnego nie znalazłem

Pozdrawiam
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

* Chromo-molibdenowa uszczelniona kompaktowa oś niewymagająca częstej konserwacji.

widzisz takie info znalazlem olac sprawe :>

hmm sam szukalem i nic nie ma cena sugeruje lozyska maszynowe ale jak napisane os kompaktowac no i fakt ze skonsnokie dupy lubia kulki to moga byc kulkowe a wiec tylko smarujesz i skrecasz kontra powinna byc , najprosciej bylo b y je rozebrac :]
www.mm-foto.pl
admad
Kontakt:

[quote="wookie85"]* Chromo-molibdenowa uszczelniona kompaktowa oś niewymagająca częstej konserwacji.

Też to znalazłem ale nie usatysfakcjonowąło mnie to więc spytałem tu na forum.

Dzięki za odpowiedź.
Pozdro
Borek SC
Kontakt:

Post autor: Borek SC »

Hmm ja mam Dx'y platformy bez zatrzasku(to te własnie?) i mielm kiedys bodajze pd 545(mala srebrna platforma i zatrzask)-łozyska mialy oba takie same czyli jakby podwojne kulkowe w srodku i slizgowe od strony korby. do rozkrecenia musisz miec specjalny klucz Shimano-taki pierscien plastikowy z wielowpustem ktory pasuje do tego w osce. Potem...jak to w kazdym innym zwyklym lozysku kulkowym skrecasz konus i kontrujesz go. Smiesznie to wszystko wyglada bo kulki maja moze 1mm srednicy i jest ich w chooj, konus i kontra tez sa malutkie na klucz plaski 5 ale bardzo latwo to zrobic. Warto sie z raz w roku w to pobawic bo wtedy te łozyska sa praktycznie nie do zajechania
http://boreksc.pinkbike.com/album/old-photos/
gg:1310266
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Borek SC tak jak mówi kolega ... tyle że z pedałami shitmano jest tak że jeśli nie zachodzi potrzeba to lepiej ich nie rozkręcać, bo będą często łapały luzy.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

no własnie, też o tym kiedyś dużo słyszałem - pedały shimano są fabrycznie tak precyzyjnie zmontowane, że lepiej się do nich nie dotykać bo się potem już tak dobrze nie złoży (albo bęa luzy, albo opory). Ale skoro już u ciebie są luzy to po prostu rozkręć, przeczyść, przesmaruj i złóż do kupy.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
admad
Kontakt:

Dzięki za odpowiedzi.
A ten klucz specjalny (" specjalny klucz Shimano-taki pierscien plastikowy z wielowpustem ktory pasuje do tego w osce") to jest konieczny? Można go zastąpić czymś innym? Jeśłi nie to czy można go kupić gdzieś na necie oprócz dystrybutora pr pawlak (chyba)? Na ich stronie na znalazłem za bardzo ;)
Borek SC
Kontakt:

Post autor: Borek SC »

Pewno od biedy by go zastąpił np. żabka hydrauliczna:P ale na bank wtedy zniszczysz plastikowy pierścien w pedale...chociaż jakbys dobrze go okutał np. kawałkeim dętki to możesz spróbowac. Tylko ze z pedałami jest tak ze nigdy nie wiadomo w ktora strone sie odkreca wiec trudna sprawa
http://boreksc.pinkbike.com/album/old-photos/
gg:1310266
ODPOWIEDZ