Jaki łańcuch pod SORA i kasete DEORE?

Charlie
Kontakt:

Jaki łańcuch pod SORA i kasete DEORE?

Post autor: Charlie »

Zastanawiam się jaki wybrać łańcuch pod kasetę Deore 9 biegową i pod przerzutkę Sora która obsługuje inne ząbki niż są w tej kasecie. W sumie jest to zestaw do DH dla mnie i nie musi działać tak jak powinien w XC, i tak nigdy nie działał ale nie wiem czy kupić łańcuch pod 8 czy 9 biegów. Może jakiś KMC, Shimano, Connex? Nie chce wydać dużo kasy no ale chce żeby to jakoś chodziło. Doradźcie mi jakieś optymalne wyjście;)
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

Jezdze na Shimano CN-HG53, grupa Deore/Tiagra. Kosztowal ~45zl i jestem zadowolony.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

SKoro kaseta 9 to lancuch pod 9 natomiast w tejprzerzutce mozeczasem spadac z koleczek - sa szersze i ta przerzutka lepiej dziala z systeme 8 biegowym
www.mm-foto.pl
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Charlie kup shimano. Btw w dh naped jest, a rareczej jego precyzyjne dzialanie znacznie wazniejsze niz w xc :|
Ssij pento
Charlie
Kontakt:

No spoko, tylko teraz już sam nie wiem. Do łańcuchów z Shimano nie jestem przekonany bo całe życie miałem z nimi problemy, najbardziej zadawolony byłem z Connexów, ale Connex pod 9 kosztuje 70-90zł. A Shimano pod 9 dużo taniej. Jeśli chodzi o łańcuch pod 8 biegów to właśnie nie wiem, dotąd jeźdźiłem na 9 i Sora chodziła dobrze.

P.S. Mam kolejne pytanie: Szukałem na forum ale nie znalazłem a nie chce zaśmiecać topicami, jaką mi radzicie sprawić sobie osłonke do ramy pod łańcuch? Mam Kone Stab 04 i dość grube są widełki tylne i nie wchodzą standardowe osłonki. Może samemu coś zrobić? Z jakiejś opony itp??
wookie85
Kontakt:

no o tak pierdole sie sie pytasz ? oklej sobie izolaca , detk a, opona , czym tylko chcesz i umiesz i ma sens
www.mm-foto.pl
Charlie
Kontakt:

No lajtowo chciałem się tylko zapytać czym najfajniej. Ale widze że muszę sam coś wykombinować.
tinkki
Kontakt:

Post autor: tinkki »

dętka + taśma samozaciskowa - zajebisty oldschoolowy wygląd... mnóstwo ludzi tak ma, łącznie ze mna i chyba jest to najskuteczniejszy, najtańszy, najprostrzy sposób
a co do łańcucha- mam KMC pod Sora i kaseta Alivio -i całośc pracuje bardzo ładnie/ precyzyjnie
wookie85
Kontakt:

jak ci na wadze nie zalezy daj opone czy detke albo poprostu co jakis czas tasma izolacyjna , a szerokiem opaski tez sa na allegro
www.mm-foto.pl
Charlie
Kontakt:

Dałem już stary neopran setlaza troche waski ale tam gdzie nie łapał zipami go ściągnałem i jest całkiem ok. A co do łańcucha to chyba kupie właśnie jakiegoś KMC pod 9 i mi styknie.
Już niedługo foty roweru...
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

Charlie neopreny nc-17 maja odpowiednio 3 rozmiary. Pasuje do kazdej ramy.
Ssij pento
Charlie
Kontakt:

Spoko, nie bede teraz kupował neopranu bo szkoda mi kasy nawet tak niewielkiej jak juz to jakoś poskładałem ze starego i wygląda dobrze. Musze kupić łańcuch i mogę powoli zacząć sezon. Dzięki za pomoc!
Już niedługo foty roweru...
ODPOWIEDZ