Miniony vs NBX
Miniony vs NBX
elo mam do wybory maxxisy miniony 2.7 60a albo nokieny NBXy 2.5 po takiej samej cenie :) doradzcie bedzie uzywane w FR DH lecz wszedzie do tras mam kilka km na asfalcie wiec bedzie sporo jezdzona na asfalcie zanim dojade na miejscowke i bedzie roznie okolo 20% szuter 30% ziemia sucha 30% ziemia mokra 20% blotko i niestac mnie na 2 komplety opon na suche i mokre warunki wiec musze wybierac pomiedzy tymi tylko nie mam czasu bo do jutra musze sie zdecydowac :) Pozdro & Peace
to sa w zasadzie dwie rozne opony, nbx podobno do dupy sie trzyma na trasie jezeli chodzi o dh, jakies liscie i troche blotka to juz problem, chociaz w zasadzie trudno do konca stwierdzic, bo to zalezy od wielu rzeczy. minion natomiast jest byczy do dh, chociaz 2,7 to tak srednio fajnie sie trzyma na blocie - takie mam doswiadczenia
Pozdrawiam
Mikolaj
Mikolaj
-
- Kontakt:
[=Groove=] Dokładnie. Ja mam miniony. Brałem rozmiar 2,35 który okazał się być rozmiarem 2,21. Na samym początku chciałem wziąć tego 2,7 który okazał się być 2,51 wiec spokojnie wejdzie. Patrz po milimetrach a nie po tych smiesznych oznaczeniach. Fakt NBX troche słabo trzymaja na mokrym to wiem i są dość ciężkie ale mimo wszystko moje nastepne opony przewiduje NBX-y 2,3.
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
mam komplet minionow 2.7 60a a 2 lata temu mialem komplet nbx 2.5, porownanie wypada nieznacznie na korzysc minionow chociaz nbx to tez bardzo dobre opony, ale gorzej trzymaja na mokrym i lubia zapychac sie blotem, maxxis z kolei ma wieksze opory toczenia i czasem ciezko sie dobrze napedzic/dokrecic
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
Mam teraz minion 2.7
mają bardzo dobrą przyczepność i dobrze się spisują w kiepskich warunkach, można na nich bardzo łatwo wyczuć prędkość.
Nie zgodzę się że minion 2.7 są jak inne 2.5, owszem, szerokość jest podobna, ale są wyższe, natomiast 2.7 nadaje się tylko do jazdy w dół,
jakby co mam prawie nowe i mogę zamienić na minion 2.5
mają bardzo dobrą przyczepność i dobrze się spisują w kiepskich warunkach, można na nich bardzo łatwo wyczuć prędkość.
Nie zgodzę się że minion 2.7 są jak inne 2.5, owszem, szerokość jest podobna, ale są wyższe, natomiast 2.7 nadaje się tylko do jazdy w dół,
jakby co mam prawie nowe i mogę zamienić na minion 2.5
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
-
- Kontakt:
no w hadron sporcie ale moze jest tam roznica 5zł bo mam rabaty wiec to jest prawie ta sama cena ;] tylko nie wiem jak z ich zdzieralnoscia jak bede jezdzil na dojazdy na asfalcie te 5-10 czasem wiecej km to szybko sie nie zedrze bo high roller mojego koolegi poszedl wlasnie moze w 3mce a to byla 60a ;/ :P i 2.7 to jednak duzzoo i wlasnie nie wiemmm bo do dh to jescze tak i fr ale czasem street i dirt..... :P
1) mielm juz NBX-y 2,3" i teraz mam 2,5" i NIE targaja sie! fridge ciekawe gdize to wyczytales...
2) na blocie i lisciach trzymaja sie fajnie, i na NS-ach tez. jeszcze nie mialem jakiejs wpadki z powodu tych opon
3) nie wiem co wy robicie ale NBX-y sie WOGOLE mi nei zapychaja a bloto w okolicach mam okropne (od zwyklej gliny po glie z piachem konczac na glinie z piachem wymieszanej z wodzie z olejem/benzyna...
4) oponka niby ciezka ale godna polecenia. jezdze na nbx-ach od 18 miechow i jest elo. na jakies traski dh/fr mam minimum 6km do podjechania a na dalsze tak ok 15 km i nie stawaija jakis duzych oporow toczenia i nie zdzieraja sie tak szybko jak np gazzy 3,0".
2) na blocie i lisciach trzymaja sie fajnie, i na NS-ach tez. jeszcze nie mialem jakiejs wpadki z powodu tych opon
3) nie wiem co wy robicie ale NBX-y sie WOGOLE mi nei zapychaja a bloto w okolicach mam okropne (od zwyklej gliny po glie z piachem konczac na glinie z piachem wymieszanej z wodzie z olejem/benzyna...
4) oponka niby ciezka ale godna polecenia. jezdze na nbx-ach od 18 miechow i jest elo. na jakies traski dh/fr mam minimum 6km do podjechania a na dalsze tak ok 15 km i nie stawaija jakis duzych oporow toczenia i nie zdzieraja sie tak szybko jak np gazzy 3,0".
-
- Kontakt:
Moja odpowiedz to:
Minion jest ok. Od razu piszę że nie jezdziłem na Nokianach, po prostu Maxxisy tak dobrze trzymaja się podłoża że nie zmieniam, a mam juz 3 komplet. Szkoda że trudno dostać 2,5. Jężdze na 2,7 i nawet na błocie nie ma tragedii, a nawet jest dobrze. Jeżdze dość dużo po stromych trasach - wystarczaja na pół roku, może wiecej.
Minion jest ok. Od razu piszę że nie jezdziłem na Nokianach, po prostu Maxxisy tak dobrze trzymaja się podłoża że nie zmieniam, a mam juz 3 komplet. Szkoda że trudno dostać 2,5. Jężdze na 2,7 i nawet na błocie nie ma tragedii, a nawet jest dobrze. Jeżdze dość dużo po stromych trasach - wystarczaja na pół roku, może wiecej.