grimeca sys 8 POMOCY !!

<smok>
Kontakt:

grimeca sys 8 POMOCY !!

Post autor: <smok> »

witam.
mam problem z hamulcem grimeca system 8 !!
gdy odpowietrzyłem hamulec, pojechałem do lasu, no i sie zaczeło!! gdy naciskam klamke hamulec chamuje, jednak tłoczek zamiast szybko odbić, zostaje "jakby wciśnięty" i powoli wraca do pozycji wyjściowej!! klamka odbija, jednak tłoczek zostaje wciśnienty, uszczelka od zbiorniczka wyrównawczego została "jakby zassana do środka!!" i sie rozciągnęła, tak że teraz nie jestem wstanie wpasować jej spowrotem!!

nie rozebrałem jeszcze tłoczka (ponieważ wczoraj nie miałem czasu, oraz narzędzi), czy tam w środku tłoczka jest jakaś sprężynka ?? ponieważ gdy wciskałem hamulec coś jakby strzelało w środku, i z czasem było już tylko gożej!!
mam nadzeje że tam jest jakaś sprężynka, i to jest problem, bo inaczej bede musiał oddać hampel do serwisu !!
bloszek
Kontakt:

Post autor: bloszek »

Wyjąć tłoczki z zacisku. Zobaczyć stan uszczelek w klamce oraz tłoczkach zacisku.

:)

A co do serwisu, to nie ma co tam oddawać do serwisu. Konstrukcja prosta jak budowa cepa...

Jedynym problemem mogą być uszczelki... i dostęp do nich. Ale nie są podobno aż tak drogie
GG 3891303 www.bike-team.kwidzyn.pl
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

powiedz czym go zalales ? nie przypadkiem jakims olejem mineralnym ?
bloszek
Kontakt:

Furmek
w tym przypadku nie ma tu mowy o zalewaniu olejem mineralnym, bo to nie miałoby raczej wpływu na "mechanikę" działania układu. Jedynie mogłby się pojawić wycieki, a nie zła praca układu :]
<smok>
Kontakt:

Furmek pisze:powiedz czym go zalales ? nie przypadkiem jakims olejem mineralnym ?

A jak myślisz ??
napisałem w czym problem!! płyn hamulcowy nie ma tu żadnego znaczenia,
prawdopodobnie problem tkwi w tej sprężynce!! dziś wyjmne tloczek i zobacze.
bloszek
Kontakt:

<smok> pisze:dziś wyjmne tloczek i zobacze.
hahahahah "wyjmne" ;P
<smok>
Kontakt:

wal sie blochu :D
bloszek
Kontakt:

<smok>
sam się wal;P nawet hamulca nie potrafisz rozłożyć nadajesz sietylko do dmuchania liści, albo kręcenia karuzelą :)
Czarnuch
Kontakt:

Post autor: Czarnuch »

<smok> to czym zalałeś ma kurw.a mać kolosalne znaczenie!! Bo Grimeca to hebel na płyn DOT i jak do takiego układu wlejesz minerał to uszczelki puchną i potem hamulec nie wraca, albo cieknie jedno z dwóch!!

Odwrotnie to samo Shimano, Magura jest na minerał i zalanie Dotem jest też targiczne w skutkach!!

A uszczelki bez problemu dostaniesz tu:
"Italbike"
ul. Wyczółki 96 /98
tel. 022 643 76 73
Ja zawsze tu byłem nie myśl że tylko ty sie w to bawiłes
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

bloszek widaac ze sie qrwa znasz na hampelkach hydraulicznych <hahahahahahaha>

<smok> w zacisku nie ma zadnych sprezynek (jedynie ta co "rozpych" klocki) a problem pewnie tkwi albo w zlym plynie albo w zepsutej uszczelce tloczka.
bloszek
Kontakt:

sasquatch
Przecież to jest oczywiste że do shimano, magur leje się minerale!! :] napisane jest nawet na pokrywkach.
Natomiast Formule, Grimece Hopy zalewa się DOT`em to jest jasne jak słońce.

Posiadałem już kilka hamulców zarówno na minerale (Magura HS 22 Specjal, Magura Julia (starsza wersja jedno tłokowa, teraz mam Shimano XT 4 tłoki) i dot`y (Formula Evolution, Grimeca) . Takze nie mów mi że nie mam pojęcia o hydraulikach...

A ta sprężynka pomiedzy klockami odpowiada za to, aby klocki nie obcierały o tarczę.
Smokowi prawdopodobnie walnęła uszczelka sprężająca, bądź sprężyna w klamce(mniej prawdopodobne).
A w tłoczkach nie ma sprężyny, bo powracają one razem z klamką na zasadzie sprężania płynu i rozpręzania:)
<smok>
Kontakt:

a wiec wczoraj rozebrałem hampel, i okazało sie że uszczelki popękały !!

Do hamulca zawsze lałem DOT'a !!! to oczywiste, zreszą na zbiorniczku wyrównawczym jest napisane!! W środku jest sprężynka, ale z nią jest wsztstko ok, mam nadzieje że po wymianiwe uszczelek wszystko zacznie pięknie działać. dzięki za pomoc!!!
ODPOWIEDZ