Nadajnik do roweru

Siuda
Kontakt:

Nadajnik do roweru

Post autor: Siuda »

Siemka

Duzo sie slyszy o kradziezach rowerow. Osobiscie sie boje o swoj rower nawet jesli trzymam go w domu. Kazdy biker obawia sie ze kiedys zapozna blizej z panami w spodniach typu "dres". Zastanawialem sie nad zainstalowaniem w rowerze nadajnika za pomoca ktorego mozna zlokalizowac nasz sprzet. Nigdzie czegos takiego nie znalazlem. Moze ktos z was mial kontakt z tego typu sprzetem. Jesli tak to prosze o podanie stronki internetowej albo telefonu do firmy ktora sie czyms takim zajmuje. Robie dopiero rozeznanie w tym kierunku wiec nie piszcie odpowiedzi ze to drogie i nie warto.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc
http://www.pinkbike.com/photo/1399733/
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Kiedyś już chyba o tym było, poszukaj
łukiś
Kontakt:

Post autor: łukiś »

za drogie i niewarto :) wybacz ale taka prawda..... takie nadajniki są baaaardzo drogie...
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9975294 rower na czesci !
coppermine
Kontakt:

Post autor: coppermine »

Zgadza się, drogiel, pewnie z 2-3 tys. Mowa o nadajniku GPS. Ale zastanawiam się, czy ktoś jest w stanie zrobić coś takiego z komórki. Mój znajomy mieszkający w Niemczech zrobił coś takiego do motoru. Tzn. ma w nim ukrytą komórkę, która może wysłać smsa lokalizującego motor. Nie mam pojęcia jak to wygląda od strony operatorów sieci, itd.
el_oguro
Kontakt:

Post autor: el_oguro »

też o tym myślałem, kurde ****** drechy, nie dość że martwimy się o to że nie ma kasy na sprzęt, albo zę nie ma gdzie i kiedy jeździc TO JESZCZE TE ****** DRECHY
I love my pussy...
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

coppermine pisze:Zgadza się, drogiel, pewnie z 2-3 tys. Mowa o nadajniku GPS. Ale zastanawiam się, czy ktoś jest w stanie zrobić coś takiego z komórki. Mój znajomy mieszkający w Niemczech zrobił coś takiego do motoru. Tzn. ma w nim ukrytą komórkę, która może wysłać smsa lokalizującego motor. Nie mam pojęcia jak to wygląda od strony operatorów sieci, itd.
W polsce taką funkcję ma heyah, jednak taki sms pokazuje lokalizację odbiornika/nadajniki (anteny) w obrębie, której telefon się znajduje, więc informacja nie będzie zbyt dokładna.

Pozostaje jeszcze problem, gdzie taki telefon ukryć??
elMo
Kontakt:

Post autor: elMo »

Xxsin taka opcje posiada kazdy operator, do tego lokalizuje to dosyc dokladnie.

jednak w tym przypadku sa 2 problemy:
ladowanie komorki
ukrycie jej, bo w motorze to nei problem a w rowerze? :)
http://www.pinkbike.com/photo/944642/

oneeighties!
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

elMo
Ja słyszałem tylko o heyah. Jak każdy ma taką możliwość to ciekawe. :)

Ładowanie komórki to chyba nie jest żaden problem... zawsze można przedłużaczem kabel podciągnąć i jakiś wtyk zrobić, jednak telefon musi być tak schowany, żeby mieć do niego stały dostęp. Szczególnie gdyby był to telefon na kartę, ponieważ trzeba doładować co dwa miesiące kartę.
Co do ukrycia to jedyne sensowne miejsce byłoby pod siodełkiem, kwestia dobrego zamaskowania, zabudowy :)
bolas
Kontakt:

Post autor: bolas »

Tak, tak, a po 2 tyg. pójdziesz do panów dresów i poprosisz o klucz od dziupli, "bo wiecie panowie, komórkę muszę naładować...". Czy Wy czytacie to co piszecie??
Can I Play With Madness??
elMo
Kontakt:

Post autor: elMo »

bolas eee no chyba o to chodzi, ze jak rowerek zniknie to go mozna namierzyc, prawda...? :| raczej Ty czytaj co piszesz.
http://www.pinkbike.com/photo/944642/

oneeighties!
bolas
Kontakt:

Post autor: bolas »

No dla mnie tez jest to oczywiste, choć pomysł z komórką iście poroniony ;) Zlookajcie Allegro chociazby i przestańcie pitolić farmazony ;)
Can I Play With Madness??
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

też bym z chęcią się dowiedział jakiś konkretów na temat takich nadajników GPS do roweru :) tzn biorąc to na chłopski rozum to wystarczy kupić jakiś nadajnik i mieć odbiornik którym może być komórka z przystawka GPS za 250zł :) także wydaje mi się że jak ma się komórke która obsługuje przystawki GPS (250zł) to wystarczy jupić jakiś nadajnik :) oczywiście to tylko moje rozważania na ten temat a ile w tym racji to nie wiem :P
Siuda
Kontakt:

osobiscie myslalem nad takim patentem ze montuje sie maly nadajniczek w ramie ktory w zaden sposob nie przeszkadza i jest nie do wykrycia i mozna monitorowac jego polozenie za pomoca internetu. technika na to pozwala bo wiem ze jest cos takiego z systemem monitorowania. Montuje sie kamerke i mozna ogladac obraz z niej w interniecie na specjalnie wygenerowanej stronie. Na bank jest cos takiego ale teraz pytanie gdzie szukac i ile kasy wybulic. Jesli byloby to mozliwe to jestem w stanie nawet 500 zl dac. Jest to gwarancja bezpieczenstwa. Wydaje mi sie ze pomysl z telefonem odpada. Telefon jest za duzy i trzeba doladowywac karte i baterie. Ogolnie za duzo motania przy tym.
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

Spotkałem się z takim czymś na Discovery nadajnik jest w kształcie spodka, wymiary są zbliżone do połowy długość siodełka i ta sama szerokość. Lokalizowanie odbywa się przez internet, z dokładnością do 2 metrów (chyba), a cena no cóż adekwatna do możliwości.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
specjalized
Kontakt:

Post autor: specjalized »

każdy operator ma możliwość zlokalizowanie telefonu z kartą w swojej sieci...

ostatnio słyszałem w TV że goprowcy się starają o współprace w operatorami żeby im lokalizowali ludzi którzy się w górach zgubili. Z tego co słyszałem to nie bardzo są chętni do takich lokalizacji
www.sap.end.pl - "JEAN FRANCOIS GOTUJE BURRITO"
http://tiny.pl/dgjw - anlbum na PB
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Telefon na karte można doładować z innego telefonu w tej samej sieci (przynajmniej pare lat temu jak używałem to w plusie i idei mozna było (a ery nie używałem więc nie wiem). Raczej się to nie zmieniło.

Jeśli telefon zmieścił by się jakoś w ramie (w tej sytuacji można zrezygnować z obudowy, ekranu, klawiatury....tylko trzeba najpierw wszystko ustawić odpowiednio i zaizolować od wody, to można wyprowadzić ścieżki do ładowania jakoś przez śruby od bidonu na przykład (nawiercić i w środku puścić przewód tak jakoś żeby nie było widać od góry że to przewód - zacynować i przeszlifować).

A namierzanie jest natychmiastowe z dokładnością do 1,5 metra ale na rządanie policji bądź prokuratury - czyli zakładamy że po zgłoszeniu kradzieży tego samego dnia albo następnego (no wiadomo niestety że nie od razu) rower powinien być namierzony bardzo dokładnie.

Więc trzeba tylko znaleźć telefon z małą płytą główną.

Pozdro.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

Sa takie modolo wielkosci 2 pudelek od zapalek , do wiekszosci ramy sie zmiesci ale jak to tam wsadzic ;], do niektorych sie da czasem , zostaje jak ktos wspomnial siodelko jedyne rozsadne miesce , mozna zrobic wejscie na 2 bateria i juz wytrzyma nawet tydzien taki telefon, dla chcacego nic trudnego jest to wykonalne

bolas ty chyba jednak nie czytasz do konca jakie 2 tyg do dziupli po klucz zeby naladowac ? przecierz nikt po namierzeniu nie bedzie 2 tyg czekal nie wiem o co ci chodzilo..
www.mm-foto.pl
Siuda
Kontakt:

chyba jednak ten pomysl z telefonem wydaje sie najbardziej rozsadny tylko ze trzeba co miesiac wydawac 30 zl na doladowanie i ta kasa bedzie w rowerze siedziala co bedzie podwyzszac jego wartosc :P. Wydaje mi sie ze da sie wymontowac z telefonu np takiego siemensa malego sam panel i wrzucic w rure podsiodlowa i jakos go tam umiescic i kabel od ladowania wyprowadzic np przez maly otwor wywiercony w/w elemencie ramy. Mysle ze jest to chyba najbardziej rozsadny pomysl. Wystarczy kupic stary telefon kupic nowa baterie i ladowac co 3-4 dni. Telefon wrzucic tak aby dalo sie wyjac karte i na lajcie wydzwonic dana kwote z karty. Podjade jak bedzie sucho do serwisu telefonow i zapytam jak mozna odchudzic na maxa telefon aby nie zarl baterii a byl sprawny.

Jeszcze moze byc patent z zamontowaniem telefonu pod siodlem. Wystarczy sie wybrac do jakiegos spawacza ktory by nam dospawal metalowe plytki zabezpieczajace przed wypadnieciem telefonu i wymyslec jakis sposob na wyciaganie karty.

Trzeba nad tym jeszcze troche pomyslec. Piszcie swoje pomysly moze razem wymyslimy cos konkretnego

podajcie modele telefonow ktore by sie nadawaly do montazu w rowerku

Edit
Dzwonilem do plusa z zapytaniem czy maja mozliwosc zlokalizowania telefonu w sieci. Okazuje sie iz takiej uslugi nie wykonuja. Albo rozmawialem z niekompetentna osoba albo rzeczywiscie takiej mozliwosci nie ma. Nie wiem jak jest w przypadku innych operatorow. Jesli ktos z was ma mozliwosc dowiedzenia sie czegos w tej sprawie to niech napisze tu jak to jest w innych sieciach.
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

Komórkę można zlokalizować w każdej sieci, ale może to zrobić tylko policja po 24 godzinach od zaginięcia właściciela, wiem bo koleżanka poszła na imprezę nic nie mówiąc o tym rodzicom...

Nadajnik GPS nie da rady, bo o tyle nadajnik da radę zainstalować o ile on nie działa na bateryjki tylko na akumulator.

Co do komórki to to jest sprawdzony sposób ale naprzykład w moim bikeu tego nie zainstaluje bo niema gdzie ;|
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
ODPOWIEDZ