Jak dobrac spręzynę do Swinger 6 ?
Jak dobrac spręzynę do Swinger 6 ?
Cze mam Swingera ze spręzyną 400x2,25 , wazę 80 kg i chyba ta sprężyna jest za miękka , cisnienie w swingerze wynosi 120 psi ,ale dalej go dobijam ....
Jaką sprezynę dobrać , moze 750x2,25 ???
Nienapisales jaka rama.
ja mialem swingera6'tke 240/74 w ramie z 240mm skoku (modniety azonic eliminator) i mialem go ze sprezyna 500lbs/in po ustawieniu byl "prawie niedobijalny", waze kapke ponad 80kg
oprucz cisnienia proponuje sie pobawc pokretlem od regulcji tlumienia szybkiej kompresji jak to niepomoze to dopiero zmiana sprezyny, ale 400 -> 750 to bardzo duza zmiana, radzil bym przemyslec.
I pytanie dodatkowe ile obecnie masz SAG'u ? - to moze podpowiedziec jaka powinna byc sprezyna
ja mialem swingera6'tke 240/74 w ramie z 240mm skoku (modniety azonic eliminator) i mialem go ze sprezyna 500lbs/in po ustawieniu byl "prawie niedobijalny", waze kapke ponad 80kg
oprucz cisnienia proponuje sie pobawc pokretlem od regulcji tlumienia szybkiej kompresji jak to niepomoze to dopiero zmiana sprezyny, ale 400 -> 750 to bardzo duza zmiana, radzil bym przemyslec.
I pytanie dodatkowe ile obecnie masz SAG'u ? - to moze podpowiedziec jaka powinna byc sprezyna
Mam Konę Stinky 04 , 200 mm skoku , moj Swinger ma 200/50 , Sag mam prawidłowy , około 185 , ale ze sprezyną 400X2,25 i przy mojej wadze 80 kg , na wiekszych dropach dobijam tego dampera , probowałem zwiekszac cisnienie i ustawiac tłumienie powrotu , ale to nic nie daje , dlatego musze wymienic sprezyne na twardsza , pytanie tylko jaką 450 , 500, 550, 600,650 ,700 czy tez 750 ?
zaraz, swinger 6'tka ma tez regulacje tlumienia kompresji i tlumienia szybkiej kompresji, te dwie srobki na koncu zbiorniczka, to nimi powinienes sie pobawic.
Dodatkowo ma tez srobe od ( i tu niepamietam jak oni madrze ja nazwali) w kazdym razie ta duza czerwona srobe na "poczatku" zbiorniczka, ta w ktorej znajduje sie zaworek (na klucz nasadowy 14mm).
2. SAG - ugiecie wstepne, 185mm? w ktora strone to to zmiezyles ?
15mm ci sie damper ugiol? - dobrze mysle ?, to by dawalo 30% sagu - czyli wmiare ok, jak na DH na dropy przy 120psi to nadal za duzo.
Jednak dalej uwazam ze 750lbs/in to duzo za duzo, jeszcze kwestja jak duze te dropy czeszesz i jak bardzo na plache walisz :)
Tak na papierze wychodzi mi jakies 500 - 550 lbs/in pod ciebie, ale to jest mocno orjentacyjnie.
Napisz jak tam tlumienie kompresji masz ustawione jak gleboko ta srobe od progresji wkreciles to pomyslimy dalej.
Dodatkowo ma tez srobe od ( i tu niepamietam jak oni madrze ja nazwali) w kazdym razie ta duza czerwona srobe na "poczatku" zbiorniczka, ta w ktorej znajduje sie zaworek (na klucz nasadowy 14mm).
2. SAG - ugiecie wstepne, 185mm? w ktora strone to to zmiezyles ?
15mm ci sie damper ugiol? - dobrze mysle ?, to by dawalo 30% sagu - czyli wmiare ok, jak na DH na dropy przy 120psi to nadal za duzo.
Jednak dalej uwazam ze 750lbs/in to duzo za duzo, jeszcze kwestja jak duze te dropy czeszesz i jak bardzo na plache walisz :)
Tak na papierze wychodzi mi jakies 500 - 550 lbs/in pod ciebie, ale to jest mocno orjentacyjnie.
Napisz jak tam tlumienie kompresji masz ustawione jak gleboko ta srobe od progresji wkreciles to pomyslimy dalej.
Coz pozostaje ci sproboac wkrecic srobe od progresywnosci amora, ale to duzo niezmieni.
I zaczac rozgladac sie za inna sprezyna.
IMHO jesli nie dobijasz jakos tak hamsko (w sensie ze tylko na najwiekszych dropach i tak - jak by to ujac - delikatnie) to 500 - 550 powinno rozwiazac problemy, ale jesli skaczesz z czegos malego na pochyle londowisko i itak zamykasz zawieszenie, albo planujesz 2m. na plaskie to wtedy szukaj 700+ i naucz sie tak trialowo tlumic londowania cialem ;)
I zaczac rozgladac sie za inna sprezyna.
IMHO jesli nie dobijasz jakos tak hamsko (w sensie ze tylko na najwiekszych dropach i tak - jak by to ujac - delikatnie) to 500 - 550 powinno rozwiazac problemy, ale jesli skaczesz z czegos malego na pochyle londowisko i itak zamykasz zawieszenie, albo planujesz 2m. na plaskie to wtedy szukaj 700+ i naucz sie tak trialowo tlumic londowania cialem ;)
Re: Jak dobrac spręzynę do Swinger 6 ?
wes pod uwage, ze w tych 50mm skoku dampera czesc lezy juz w zasiegu elastomerowego odbojnika. jego uginanie od czasu do czasu nie swiadszy ze sprezyna jest za miekka.epeus pisze:Cze mam Swingera ze spręzyną 400x2,25 , wazę 80 kg i chyba ta sprężyna jest za miękka , cisnienie w swingerze wynosi 120 psi ,ale dalej go dobijam ....
jesli ma 30% sagu to do dropow pewnie powinienes to zmienic na na jakies 25%. latwo wiec policzyc jak to powinna byc sprezyna.
Ewentulanie:
http://www.tftunedshox.com/springcalc.htm
Ta 750 to zdecydowanie przesada .
Jak bys dorwał gdzies sprezyne 450x2.75 to za nią moge ci oddac moją 550x2.75 jest długa bo ma 17 cm , ja ja obecnie mam w swingeru 6- 222mm i jezdze na całkowicie popuszczonej jest na całą długosć regulacji.... , waze 65 kg damper nabity na 60 nic nie powkrecane i czuje ze jest za twarda :P dlatego potrzebuje 450 , a co do mojej to jak ją lekko podkrece to jest juz pod mojego szfagra 80 kg , a jak jeszcze podkrece , albo napompuje to jest pod ojca prawie 100 kg wiec na pewno ta sprezyna bedize idealna dla ciebie :] ustawisz damper jak cza :P moge ci ją oddać pod warunkiem ze skołował bys mi 450x2.75 i tak z 16 cm długości.