Jak wyliczyc twardosc sprezyny ?
Jak wyliczyc twardosc sprezyny ?
Witam mam Banshee Scream 200 mm skoku , waze 81 kg , załozyłem do niej damper Manitou Swinger 6 ze sprezyną 400x2.0 , obawiam sie ze moge go dobic , dlatego zamierzam dobrac twardsza sprezyne , tylko pytanie jaka ?
-
- Kontakt:
Nie kumam czemu ludzie traktuja dobicie zawieszenia jako jakies straszne zlo, ktore wogole nie moze miec miejsca?
Zawiecha czesto dobija jak sie konkretnie pizdnie i tak ma byc. No chyba, ze chcesz miec totalnie nie czule zawieszenie ;/
Wazne zeby dobijal tylko przy konkretnym jebnieciu, a nie ciagle.
Zawiecha czesto dobija jak sie konkretnie pizdnie i tak ma byc. No chyba, ze chcesz miec totalnie nie czule zawieszenie ;/
Wazne zeby dobijal tylko przy konkretnym jebnieciu, a nie ciagle.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
-
- Kontakt:
co do dobicia - kumpel miał kiedyś ramkę rb bandit dh. Boska ramka, ale lubiała dobijać raz na jakiś czas. skończyło się tym, że mocowanie dampera było lekko wbite w dolną rurę...
dlatego wolę jak nie dobija ;]
epeus, był tu kiedyś podany link do kalkulatora sztywności sprężyn, podawałeś jakieś pierdoły w stylu swoją masę, skok ramy i skok dampera. Otrzymywałeś przybliżony wynik (prog nie brał pod uwagę charakterystyki ugięcia ramy), o który mogłeś oprzeć wybór sprężyny.
poszukaj, może jeszcze się gdzieś znajdzie.
jeszcze jedno, jak znajdziesz, to podaj tu link. Myślę, że powino się założyć temat z tym linkiem i przelicznikiem sztywności z in/lbs-N/mm i przykleić.
dlatego wolę jak nie dobija ;]
epeus, był tu kiedyś podany link do kalkulatora sztywności sprężyn, podawałeś jakieś pierdoły w stylu swoją masę, skok ramy i skok dampera. Otrzymywałeś przybliżony wynik (prog nie brał pod uwagę charakterystyki ugięcia ramy), o który mogłeś oprzeć wybór sprężyny.
poszukaj, może jeszcze się gdzieś znajdzie.
jeszcze jedno, jak znajdziesz, to podaj tu link. Myślę, że powino się założyć temat z tym linkiem i przelicznikiem sztywności z in/lbs-N/mm i przykleić.