Jak wyliczyc twardosc sprezyny ?

epeus
Kontakt:

Jak wyliczyc twardosc sprezyny ?

Post autor: epeus »

Witam mam Banshee Scream 200 mm skoku , waze 81 kg , załozyłem do niej damper Manitou Swinger 6 ze sprezyną 400x2.0 , obawiam sie ze moge go dobic , dlatego zamierzam dobrac twardsza sprezyne , tylko pytanie jaka ?
himan

Post autor: himan »

napopmpuj damper! to zapobiegnie dobiciu i bujaniu ,
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

polecam lekturę instrukcji do 6waya na stronie producenta ... masz tam w ciul regulacji ... najpierw dowiedz sie do czego one są ... a potem zakładaj 2 tematy !! :)
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Nie kumam czemu ludzie traktuja dobicie zawieszenia jako jakies straszne zlo, ktore wogole nie moze miec miejsca?

Zawiecha czesto dobija jak sie konkretnie pizdnie i tak ma byc. No chyba, ze chcesz miec totalnie nie czule zawieszenie ;/

Wazne zeby dobijal tylko przy konkretnym jebnieciu, a nie ciagle.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
himan

Post autor: himan »

MaxDamageDA W sumie taa,, :) zgodze sie, jesli jest to cos konkretnego naprawde to musi dobic, nie ma ze sie utwardzi nie wiadomo jak bo sie by psulo pod takim naciskiem sily wszystko, chyba ze ustawisz go na naprawde bardzo twardy i nieczuly amortyzator.;]
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

może nie nazywajmy to dobiciem, tylko wykorzystaniem całego skoku ;) co wg mnie w damperach nie jest mozliwe, bo przeciez tego gumowego pierdolnika nie zgniecie do 0mm, tak czy nie??
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Zegniesz jak najbardziej, bo on jest nizej niz sam metal.

Zreszta zalezy od dampera, ale generalnie to on sie rozbija i jest na tyle elastyczny ze dojdzie do konca.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

co do dobicia - kumpel miał kiedyś ramkę rb bandit dh. Boska ramka, ale lubiała dobijać raz na jakiś czas. skończyło się tym, że mocowanie dampera było lekko wbite w dolną rurę...

dlatego wolę jak nie dobija ;]

epeus, był tu kiedyś podany link do kalkulatora sztywności sprężyn, podawałeś jakieś pierdoły w stylu swoją masę, skok ramy i skok dampera. Otrzymywałeś przybliżony wynik (prog nie brał pod uwagę charakterystyki ugięcia ramy), o który mogłeś oprzeć wybór sprężyny.

poszukaj, może jeszcze się gdzieś znajdzie.

jeszcze jedno, jak znajdziesz, to podaj tu link. Myślę, że powino się założyć temat z tym linkiem i przelicznikiem sztywności z in/lbs-N/mm i przykleić.
ODPOWIEDZ