opony INTENSE ...

czarek.bike
Kontakt:

opony INTENSE ...

Post autor: czarek.bike »

uzywal ktos te opony?
bylem przed chwila na stronie producenta w dziale opon:
http://intensetires.pl/index.htm

mega mnie to zaciekawilo... w tym sezonie bede zmienial oponki...ciagle bylem pewien ze kupie maxxisy, ale dzis jak wszedlem na ich strone...zobaczylem ogromna oferte to bylem zaskoczony(pozytywnie)

napiszcie kto ma jaki model i jak sie spisuja, czy warto kupic ktoras z nich za 130zl czy maxxisa za 80 ;)

na tym forum to pierwszy temat odnosnie opon intense'a wiec nei czepiac sie ze bylo

pozdrawiam
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Nie było o tym bo to dopiero nowowśc na rynku więc watpie zeby ktos ci z sensem odpisal.
czarek.bike
Kontakt:

wiem ze to nowosc, ale moze ktos to ma...tak czy tak bede czekal na jakies wypowiedzi
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Jak ktos ma to ze dwa dni góra ;) Chyba ze z innyh rynkow sciagali ale watpie.
czarek.bike
Kontakt:

hmm :)

cholera...jak wroce z pracy to bede mial kase, ale i troche kusi mnie zeby je wyprobowac...tylko nie wiem czy jest sens wydac 2x wiecej niz maxxisy...czy to rzeczywiscie lepsze jest
Derekus
Kontakt:

Post autor: Derekus »

Kumpel na nich jezdzil. Z tego co mowil to szybko sie scieraja i sa strasznie grube, trudno je zdjac z obreczy. Jak zobaczy temat to pewnie sam napisze.
www.fr-chelm.yoyo.pl
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

do drutowanych wersji trzeba miec specjalne klucze intense'a bo nie da sie normalnymi sciagnac z obreczy.
nie wiem co prawda czy wersja ktora mam na mysli jest sprzedawana w Polsce-zetknalem sie z tym w Anglii.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Naczo
Kontakt:

Post autor: Naczo »

Mam te opony, dostalismy od dystrybutora zestaw na testy. Aktualnie mam zwijane DH FRO 2,5. Testowalem je tylko w Myslenicach i Szczyrku jak bylo sucho i moge powiedziec, ze sa super! Rewelacyjnie trzymaja na trawersach i swietnie hamuja, niestety superprzyczepnosc jest okupiona szybkim zdzieraniem sie... FRO (For Race Only). Generalnie o tych oponach mozna napisac duzo wiecej... dlatego po nastepnych zawodach ikilku wypadach w gory bedzie obszerny test na www.HCFR.pl

Stay tuned ;)
czarek.bike
Kontakt:

a jednak ma ktos te oponki :)

Naczo, dzieki za recenzje ;)
moze do czasu mego powrotu z pracy bedzie wiecej pozytywnych opinii o intense'ach, to wtedy wezme sobie komplet.

jesli jeszcze ktos moze cos napisac to z checia przeczytam

pzdr
Naczo
Kontakt:

Te moje sa mimo wszystko troche ciezki - 1200 z hakiem, ale intense wypuszcza na 2007 wersje lite, ktorea bedzie wazyc kolo 1kg.
czarek.bike
Kontakt:

na wadze mi tak bardzo nie zalezy, a jak maja miec lepsza przyczepnosc, czy byc wytrzymalsze to niech beda nawet 0.5kg ciezsze :P

pzdr
Naczo
Kontakt:

Sa z bardzo grubej gumy, ale intense ma jakis magiczny patent i dzieki temu scianki pomimo duzej grubosci swietnie amortyzuja. Inne grube opony, na ktorych jezdzilem tak nie dzialaja.
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Hm, ciezkie sa, nawet wersje Lite.

czarek.bike => przyczepnosc to jedno, a szybkosc, zwrotnosc (zyroskop!) i amortyzacja (masa nieresorowana) roweru to drugie.

Ale mimo to oponki maja opinie swietne. Na Waszym miejscu poczytalbym o nich na www.mtbr.com
Jakies Intense'y pojawily sie tez kiedys chyba w tescie opon na G3R?
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Jeżdziłem na Intense SPIKE i to jest najlepsza opona na błocko jakš kiedykowiek miałem. Obecnie mam Maxxisy Swampthing i niestety ale trawersów nie trzymajš. Nie dajš rady trawesš jak w Myœlenicach. Intense SPIKE ma jeszcze tš zalete, że błocko się do nich nie przykleja tak jak do Maxxisów - Intense sš jakby nasilikonowane, po prostu super.

Druga moja faworytka INTENSE to wersja EDGE trzyma jak cholera w lesie i NS = SUPER!!! Szkoda tylko że obecnie Intesne nie robi już szerszej wersji.

Co do ciężaru, to zobaczcie, że INTENSE ma oplot 72 nitki, dużo więcej niż Kenda i Maxxis (te majš max. 60 tpi). Co to daje - większš stabilnoœć na trawersach i zakrętach, bo opona się tak bardzo nie rozcišga. Zapodaj INTENSE na obręcz a zobaczysz jak to działa w prawdziwym DH.

BRAWO dla Górali z Zakopanego, że nareszcze można kupić Intensa u nas!
Kontakt:

Post autor: yoonior »

Wooyek pisze:Jakies Intense'y pojawily sie tez kiedys chyba w tescie opon na G3R?
A owszem :)
http://www.g3riders.com/test_opon.html

Na marginesie - właśnie kupiliśmy z kolegami kilka opon od Intensa/Siary (Joy-Ride), każda kosztuje jedynie 130zł (śmiesznie mało, biorąc pod uwagę ich cenę detaliczną w USA).

Zakupione modele to DH FRO Lite 2.5 i 2.35 oraz Edge FRO Lite 2.35. Opony nie należą do lekkich (1300g, 1200g, 1200g) ale miękka guma to gwarancja rewelacyjnej przyczepności. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że mieszanka SR50 jest równie przyczepna co 40a Maxxisa a nie schodzi po 300km.

Pozwolę sobie zacytować Szefa: "Co do samego modelu DH to mogę powiedzieć ze trzymają się lepiej niż Maxxisy, na których do tej pory jeździłem. Największą przewagę czuć na trawersach i
dohamowaniach."

Biorąc pod uwagę, że np. Micheliny DH kosztują po 190-200zł, sprawdzone opony Intensa za 130zł to świetny deal.

W weekend już będę na nich jeździł, mogę napisać wrażenia z jazdy.
Junior/G3R
www.g3riders.com
czarek.bike
Kontakt:

yooniorno napisz jak po jezdzie.

mysle ze je zakupie pozniej. jak narazie same pozytywne opinie...oby tak dalej!
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

yoonior pisze:
Zakupione modele to DH FRO Lite 2.5 i 2.35 oraz Edge FRO Lite 2.35. Opony nie należą do lekkich (1300g, 1200g, 1200g) ale miękka guma to gwarancja rewelacyjnej przyczepności. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że mieszanka SR50 jest równie przyczepna co 40a Maxxisa a nie schodzi po 300km.
jak jest z szerokoscia tych opon ? zastanawiam sie nad jakas ponizej 1kg wiec pewnie 2,35 , ale nie chcialbym zeby byla zbyt "cienka":)
Wagi podane na stronie sa realne ?
ODPOWIEDZ