piasta mtb 48 szprych ... .??
-
- Kontakt:
piasta mtb 48 szprych ... .??
Siema . mam kilka pytan dotyczacych kola , mam ok 450 zl.
- jaka obrecz 24 na 48 szprych?
- jaka piasta najlepiej pod tarcze i nakrecanym wolnobiegiem(oś 10 )?
- gdzei najlepiej zaplatac takie kolo w krk ?
pozdrawiam filip
- jaka obrecz 24 na 48 szprych?
- jaka piasta najlepiej pod tarcze i nakrecanym wolnobiegiem(oś 10 )?
- gdzei najlepiej zaplatac takie kolo w krk ?
pozdrawiam filip
S: http://www.allegro.pl/item289887729_dartmoor_turrtle_ochraniacz_nowy.html
wiec tak:
obrecz to masz np bfr na 48h (www.rowerowy.com)
a z piasta moga byc KONKRETNE problemy ;) raczej ciezko w PL spotkac piaste pod os10mm na 48h + mocowanie pod tarcze...
z tego co wiem funn robil takie kola w calosci, czyli pewno mozna by od nich sporwadzic piasty same, ale watpie ze cena bedzie atrakcyjna zważywszy na to ze nie ma dystrybutora w pl funna (chyba ze mam nieaktualne info)
obrecz to masz np bfr na 48h (www.rowerowy.com)
a z piasta moga byc KONKRETNE problemy ;) raczej ciezko w PL spotkac piaste pod os10mm na 48h + mocowanie pod tarcze...
z tego co wiem funn robil takie kola w calosci, czyli pewno mozna by od nich sporwadzic piasty same, ale watpie ze cena bedzie atrakcyjna zważywszy na to ze nie ma dystrybutora w pl funna (chyba ze mam nieaktualne info)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
i nie musi mieć bębenka? w tej sytuacji bierzesz pierwszą lepszą bmx'ową i spiłowujesz (bądź frezujesz/szlifujesz) oś na płaskie około 9mm (czy 10 zależy od haków w ramie) a na tych owalnych krawędziach zostaje gwint dla nakrętek :) i masz piaste na 48 szprych na zajebistej pełnej osi 14mm i pod zwykłą rame
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Jak już chcesz mieć obręcz na 48 dziur i piastę bmx to zapomnij o tarczy bo to nie ma sensu. Pierwsza uwaga jest taka; nie wiem do jakiej ramy chcesz to wpakować, ale piasta bmx ma rozstaw 110mm a przeważnie haki maja 135mm bo to standard mtb, wiec będziesz musiał napakować podkładek na ośkę. Druga sprawa piasta bmx pod ośkę 10mm dużo kosztuje (ok 400zl) to taka średnia cena (nie chce mi sie teraz szukać), zapytaj na www.bmxforever.pl .Tylko żadna szanująca sie firma bmx nie robi piast z mocowaniem na tarcze i pamiętaj o tym. Trzecia sprawa kup obręcz na 36 otworów i 24" i piastę na ośkę 10mm np NS czy dartmoor i będziesz miał wszystko trochę mtb trochę bmx, dobry rozstaw piasty i mocowanie na tarcze. Myślę ze to najlepszy sposób. Po za tym to Funna kiedyś miał www.skleprowerowy.com ale nie sadze żeby ci sprzedali piastę bo ja te kola zawsze widywałem w kompletach przód + tył. Ja na twoim miejscu bym unikał takich zabaw jak piłowanie oski 14mm na 10mm już lepiej to zrobić z hakami o ile masz stalowa ramę i poziome haki, no i przy 24" kolo na 36 szprych z naprawdę dobra obręczą jest naprawdę mocne a te 48 szprych tez swoje waży (wiem bo mam takie kolo 24" i 48 szprych). To wszystko co na razie mi przyszło do głowy w tym temacie, ale jest wcześnie i dopiero sie obudzałem ;p
O rzeczach które kręcą światem: www.mykomp.pl
erenes , a ty nie miałeś 48 ? nie było warto ? Pamiętam że miałeś piastę bmx'ową - ale całej konstrukcji nie pamiętam...
Ja myślę co mam zrobić z tyłem , co prawda mało jeżdżę ale trochę mnie męczy wymienianie obręczy co pół roku - chociaż na obecnej obręczy przejeździłem nieco więcej.
Teraz mam atomlab'a general i właśnie już jest do wymiany - więc zastanawiam się nad alternatywą , ew. inną obręczą. Chciałbym sobie zoptymalizować wydatki z żywotnością tyłu jak tylko się da.
Ja myślę co mam zrobić z tyłem , co prawda mało jeżdżę ale trochę mnie męczy wymienianie obręczy co pół roku - chociaż na obecnej obręczy przejeździłem nieco więcej.
Teraz mam atomlab'a general i właśnie już jest do wymiany - więc zastanawiam się nad alternatywą , ew. inną obręczą. Chciałbym sobie zoptymalizować wydatki z żywotnością tyłu jak tylko się da.