Maślakologia :)))
-
- Kontakt:
Maślakologia :)))
w tym temacie możecie zadawać pytania które dręczą was po nocach, nie dają wam spać i nie umiecie znaleźć na nie odpowiedzi jak również odpowiadać na takie pytania innych użytkowników. Przykładowo: "jak sie rodzą banany??" albo "skoro czipsy chrupią to co robią żelki??". Tylko nie besztajcie mnie od razu że to temat z dupy bo jest on założony tylko dla jaj a tak przy okazji naprawdę dręczą mnie te pytania...
pozdro:)
pozdro:)
niech rower będzie z Tobą!!
-
- Kontakt:
jak na mój gust, to światło będzie stało w lampach, bo nic nie może przekroczyć prędkości światła, więc przed statkiem będzie cima :]
ale przy tych prędkościach to wszystko jest powalone, relatywizm itd... dla przykładu miałem kiedyś takie zadanie - w przeciwnych kierunkach poruszają się dwa fotony, każdy z prędkością 0,9c. Jaka jest ich prędkość względem siebie? wyszło... 0,99c
ale przy tych prędkościach to wszystko jest powalone, relatywizm itd... dla przykładu miałem kiedyś takie zadanie - w przeciwnych kierunkach poruszają się dwa fotony, każdy z prędkością 0,9c. Jaka jest ich prędkość względem siebie? wyszło... 0,99c
-
- Kontakt:
Sic - skrót łacińskiego wyrazu sicut oznaczającego "właśnie tak", "tak jak było", "jak stoi". Jest używane zazwyczaj w nawiasie w tekście obok słowa, które mogłoby być uznane za napisane w sposób niewłaściwy:
Przykład: jeśli piszemy o Sandrze Bollock, możemy dopisać za nazwiskiem (sic), by nikt nie uznał, że piszemy o aktorce Sandrze Bullock, a faktycznie o kobiecie z takowym nazwiskiem.
Drugi przykład: Jeśli piszemy, że coś kosztowało bardzo dużo pieniędzy, możemy za tą kwotą dopisać (sic), by czytelnika upewnić, że się nie pomyliliśmy: "Bilet lotniczy do Chin kosztuje 5000 złotych! (sic!)"
Trzeci przykład: Cytując czyjś tekst wraz z zawartym w nim błędem (najczęściej ort.), dodajemy (sic), dając czytelnikom do zrozumienia, że to nie nasze potknięcie.
www.wikipedia.org
Przykład: jeśli piszemy o Sandrze Bollock, możemy dopisać za nazwiskiem (sic), by nikt nie uznał, że piszemy o aktorce Sandrze Bullock, a faktycznie o kobiecie z takowym nazwiskiem.
Drugi przykład: Jeśli piszemy, że coś kosztowało bardzo dużo pieniędzy, możemy za tą kwotą dopisać (sic), by czytelnika upewnić, że się nie pomyliliśmy: "Bilet lotniczy do Chin kosztuje 5000 złotych! (sic!)"
Trzeci przykład: Cytując czyjś tekst wraz z zawartym w nim błędem (najczęściej ort.), dodajemy (sic), dając czytelnikom do zrozumienia, że to nie nasze potknięcie.
www.wikipedia.org