co sądzicie o tym hamulcu
co sądzicie o tym hamulcu
http://allegro.pl/item208824147_hamulce ... k_1_0.html
piszcie opinie bo w sprzętowni nic nie ma a wiem że ta firma robi słabe mechaniki ale może hydry są git
piszcie opinie bo w sprzętowni nic nie ma a wiem że ta firma robi słabe mechaniki ale może hydry są git
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/
Re: co sądzicie o tym hamulcu
bielek pisze:http://allegro.pl/item208824147_hamulce ... k_1_0.html
Kup AVID-Y są naprawde zajebiste..!! jedne z najleprzych hamulców na rynku chyba kazdy powinien cos o tym powiedzieć jesli tylko mial stycznosc z nimi..!!Na hamulcach nie warto oszczędzac.!!
dh-ziom
dokładnie bo mam ograniczoną kasę i kupie albo jeden hamulec albo dwa ale koniecznie hydry muszą być bo teraz mam winzipy i powiem tylko tyle że to masakra zaciski łąpią luzy i tarcze palą się jak oszalałe (180 na tyle:/) i już spaliłem ale na tyle lekko że papierem ściernym zregenerowałem no i siła hamowania mnie rozwala:/ może mam jakieś wadliwe albo co bo na początku hamowały nawet git ale z tymi luzami to już wogóle. a jeżeli już avidy to tylko mechaniki ale chyba wole troszkę gorsze hydry za podobną cenę (używane) myśle też nad giantem MPH bo na allegro jest za 140zł z zerwanym gwintem na adapterze co mi nie przeszkadza
http://www.pinkbike.com/photo/1238478/
Kupiłem kiedyś komplet tych hebli.
Problemem sa firmowe klocki - są po prostu *******, przygotuj się na zmianę na coś lepszego.
Sam hamulec, miazga dupska... miałem komplet, ważę ponad 100kg - z 203ką z przodu ---- WYPIERDALATOR PRZEZKIEROWNICOWY
ale fakt faktem, miałem je 2 tyg .. jeździłem po Krakowie, lasek wolski pare razy i sie nie dotarły.... hamowały chujowo ... pojechalśmy z grucha do myślenic ... pół zjazdu... grucha stoi ja dojeżdzam ... nacisnołem przód ... OTB .... i tak jeszcze 3 razy tego dnia.
Hebel naprawdę ma potencjał:
MINUSY:
- oryginalne klocki DŁUGO się docierają
- klamka ma duże rozmiary (zbiornik jest długi) w związku z czym przy kierze 31,8 ... gdy kiera jest zbyt wąska nie da sie ich za bardzo opuścić ;/ bo klamka blokuje się o gięcie kiery
- chcąc mieć mocny hebel musisz kupić 2 tarcze i 2 adaptery - tak wiec ok 150-175 zł nie Twoje ;/
PLUSY:
+ Dałem za komplet 300 zł (160ki i bez adapterów)
+ Mają moc jak sie dotrą
+ Działały bezawaryjnie
+ Długa dźwignia hamulcowa jest super, ma duże przełożenie.
+ Dźwignia wygodnie leży w palcu
=============================================
Hamulce sprzedałem, ponieważ trafiłem okazje kupić Juicy 7 nowe za grosze. I byłem wkurwiony !! Juicy 7 hamowały mi na blatach 203 gorzej od tych promaxów.
Jednak w chwili obecnej bym ich nie brał, za więcej niż 300 zł. Dlaczego ?
Po dokupieniu tarcz wychodzi ok 500 zł.
W chwili obecnej można kupić:
Zacisk Hone, przewód, klamka deore - wychodzi chyba około 240 zł przód i 255 zł tył, z klockami i adapterami na 203 mm bez tarcz.
Shitmano wychodzi wiec drożej (o około 100 zł z tarczami 203mm), ale mają duże zaplecze tanich części zamiennych.
W Promaxie niestety ich nie ma, klocki kupisz, przewód dopasujesz... ale o membranie zapomnij !
Tak więc za 300 zł opłaca się to brać :) Powyżej już nie :)
===========================================
I jeszcze jedno:
Dh-ziomDezerter NIE TEORETYZUJCIE CZŁOWIEKI !!!
EDIT: Właśnie doczytałem ze do Enduro .... to skoro nie będziesz pruł z tras zjazdowych na 20kg rowerze to Promax da rade bez problemu nawet na 160tkach !!
Ogolnie POLECAM !!!!!
Problemem sa firmowe klocki - są po prostu *******, przygotuj się na zmianę na coś lepszego.
Sam hamulec, miazga dupska... miałem komplet, ważę ponad 100kg - z 203ką z przodu ---- WYPIERDALATOR PRZEZKIEROWNICOWY
ale fakt faktem, miałem je 2 tyg .. jeździłem po Krakowie, lasek wolski pare razy i sie nie dotarły.... hamowały chujowo ... pojechalśmy z grucha do myślenic ... pół zjazdu... grucha stoi ja dojeżdzam ... nacisnołem przód ... OTB .... i tak jeszcze 3 razy tego dnia.
Hebel naprawdę ma potencjał:
MINUSY:
- oryginalne klocki DŁUGO się docierają
- klamka ma duże rozmiary (zbiornik jest długi) w związku z czym przy kierze 31,8 ... gdy kiera jest zbyt wąska nie da sie ich za bardzo opuścić ;/ bo klamka blokuje się o gięcie kiery
- chcąc mieć mocny hebel musisz kupić 2 tarcze i 2 adaptery - tak wiec ok 150-175 zł nie Twoje ;/
PLUSY:
+ Dałem za komplet 300 zł (160ki i bez adapterów)
+ Mają moc jak sie dotrą
+ Działały bezawaryjnie
+ Długa dźwignia hamulcowa jest super, ma duże przełożenie.
+ Dźwignia wygodnie leży w palcu
Hamulce sprzedałem, ponieważ trafiłem okazje kupić Juicy 7 nowe za grosze. I byłem wkurwiony !! Juicy 7 hamowały mi na blatach 203 gorzej od tych promaxów.
Jednak w chwili obecnej bym ich nie brał, za więcej niż 300 zł. Dlaczego ?
Po dokupieniu tarcz wychodzi ok 500 zł.
W chwili obecnej można kupić:
Zacisk Hone, przewód, klamka deore - wychodzi chyba około 240 zł przód i 255 zł tył, z klockami i adapterami na 203 mm bez tarcz.
Shitmano wychodzi wiec drożej (o około 100 zł z tarczami 203mm), ale mają duże zaplecze tanich części zamiennych.
W Promaxie niestety ich nie ma, klocki kupisz, przewód dopasujesz... ale o membranie zapomnij !
Tak więc za 300 zł opłaca się to brać :) Powyżej już nie :)
===========================================
I jeszcze jedno:
Dh-ziomDezerter NIE TEORETYZUJCIE CZŁOWIEKI !!!
EDIT: Właśnie doczytałem ze do Enduro .... to skoro nie będziesz pruł z tras zjazdowych na 20kg rowerze to Promax da rade bez problemu nawet na 160tkach !!
Ogolnie POLECAM !!!!!