KS-504 czy KS-508?

troll
Kontakt:

KS-504 czy KS-508?

Post autor: troll »

Witam, kupilem niedawno rame Sign FR2, sprzedawca niestety sie "machnal" i wyslal mi z nie tym co trzeba damperem, mianowicie zamiast KS-508 dostalem KS-504. Mam mozliwosc bezproblemowej (tego jeszcze nie wiem, hehe...) wymiany, jednak zastanawia mnie czy jest sens/warto? Oba maja regulacje naprezenia wstepnego (spring preload) i tlumienia powrotu (rebound damping). 504 ma tlumienie kompresji (compression damping), a 508 blokade skoku (lockout) - tym sie roznia (tylko tym??). Co byscie zrobili na moim miejscu - wymienili na 508 czy zostawili 504? Tlumienie kompresji bardziej do mnie przemawia niz blokada skoku...

PS. Dziekuje za rady "znawcuf" typu - "to szmelc, wywal i kup se lepszy" (zdaje sobie sprawe z tego, ze jest to "cienki" sprzet, jednak do konca zimy musi mi wystarczyc), wolalbym opinie osob, ktore maja o tym pojecie i/lub "jezdzily" na tych damperach.

Pozdrawiam
SpokoRider
Kontakt:

Post autor: SpokoRider »

a długo już na tym 504 jeździłeś? Jeśli tak , to wymieniaj dłużej na tym pojeździsz... Licz sie z tym że jak bd troche ostrzej jeździł to zaraz pierdolnie i do jesieni nie ogarnie... Już nawet fox vanilia r jest lepszy, a za niewielkie pieniądze da sie kupić...

No ale wracając do tematu wolał bym zostać przy 504 bo kompresja sie przyda? a blokada to na cholere?

edit

i niech nikt nie pisze że blokada po to żeby po asfalcie nie bujało bo chyba śmiechem zabije.

Pozatym jak mocniej udeży na blokadzie to połamie.
Ride a Bike
Leaber
Kontakt:

Post autor: Leaber »

Blokada jest po o żeby na asfalcie nie bujało ;p

A tak poważnie to zostaw 504 ale nie używaj regulacji kompresji bo to przyspieszy uszkodzenie dampera . Ale radze Ci myśleć nad nowym bo prędzej czy później KS zastrajkuje ;)
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

w rowerze tego typu blokada bedzie Ci zbedna. nawiasem mowiac w kind shockach dobrze dzialaja tylko 2 regulacje - naprezenie wstepne sprezyny (tu sie chyba spier... nic nie da :-D) i wlasnie blokada skoku.