Ciśnienie w SCHWALBE TABLE TOP 24" ?!

w_potrzebie
Kontakt:

Ciśnienie w SCHWALBE TABLE TOP 24" ?!

Post autor: w_potrzebie »

Witajcie, ważę 90 kg, chce katować rower na dirt i street. Nie mam tymczasowo przedniego amortyzatora, jeżdżę na sztywnym widelcu. Nie wiem ile powinienem wpuść atmosfer w kółka? Jeżeli ktoś się zna i orientuję proszę o rade. Nie znalazłem odpowiedzi jak narazie na DH-FORUM. Tymczasowo jeżdżę na 3 atmosferach w przednim i tylnym kole, ramka NS SUBURBAN.

DĘTKA: SCHWALBE DH 24"
OPASKA: OPASKA OCHRONNA: SCHWALBE NA OBRĘCZ 24" (SZEROKOŚĆ 22MM)
PIASTA T: SINGLE SPEED NOVATEC 256SBT, CZARNE 36H, 10MM
OPONA P: SCHWALBE TABLE TOP TIMO PRITZEL SERIES 24" '2.25 LIGHT
OBRĘCZ P: SUN RIMS DOUBLE TRACK 24" 36 H
SZPRYCHY: DT CHAMPION BLACK

DĘTKA: SCHWALBE DH 24"
OPASKA: OPASKA OCHRONNA: SCHWALBE NA OBRĘCZ 24" (SZEROKOŚĆ 22MM)
PIASTA P: FIREEYE F 520 QR 20MM 36H
OPONA P: SCHWALBE TABLE TOP TIMO PRITZEL SERIES 24" '2.25 LIGHT
OBRĘCZ P: SUN RIMS DOUBLE TRACK 24" 36 H
SZPRYCHY: DT CHAMPION BLACK

Dzięki za informacje, jest to mój pierwszy rower a nie chce rozwalić od razu opon i kółek. POZDRAWIAM!
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

jezu pisze na oponie jaki masz zakres i bez paniki, miesiaczke masz czy co. Od zlego cisnienia od razu kol sobie nie popsujesz. Jezdzil tak jak tobie dobrze.
talib
Kontakt:

Post autor: talib »

"zakres ciśnień: 2.0-4.5" . I po płaczu.
Bombell faktycznie to może być jakiś stan napięcia miesiączkowego :D
w_potrzebie
Kontakt:

Bombell, Ty to chyba wszędzie musisz nabazgrać, żeby sukcesywnie podbijać ilość postów. Zakres znam, nawet jest wyryty na oponie przez producenta;] Jakbyś kojarzył, oponka jest Cienka, 560 g. Nie po to pisze, jakie dętki itd. Na 3 atm. jest dość twardo, ale przy masie 90 kg nie wiem, czy na 2,5 zrzucić żeby było bardziej miętko, czy żeby usztywnić jeszcze kółko i na 3,5 machnąć. 3 atm mam w tym momencie. Bombell, aha, jeszcze, zobacz czy czegoś nie komentują na rowerowych USTAWKACH. Pozdrawiam.
talib
Kontakt:

Będziesz chyba musiał napompować troszkę więcej tego powietrza, tak jak mówisz: 3,5. Musisz po prostu nabić tyle powietrza aby nie zrobił się przypadkowo Snake na przykład. Wydaje mi się, że na to nie ma reguły.
w_potrzebie
Kontakt:

Rozumiem, dzięki wielki. Jutro dam do dokręcenia (tak to się chyba nazywa) szprychy a dziś pod pompuję do 3,5atm, mimo, że zaplatanie z rowerowego.com jest dobre, to tylne koło na starcie i tak jest lekko scentrowane a przednie nawet bije bije na boki. Ponoć jest to normalne. Twardo ląduję (brak umiejętności), przy bunny hopach przednie koło dostaje porządnie, przeważnie podbijam koła równolegle, a nie wpierw przednie potem tylne. Mimo wysokiego skoku, 70-80cm, tak już się kiedyś nauczyłem i nie mogę się dostosować do zmiany na typowego bunny, dlatego na początku obręcz double track jest na forncie. ale myślę, że jak uzbieram kasę na amortyzator to będzie lepiej. Rozważam kupić na promocji jakiegoś PIKE 459 albo TRAVISA 150mm skoku i skrócić do 130mm. NA QR oczywiście.

Dzięki raz jeszcze, pozdrawiam.
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

w_potrzebie Bombel wie co pisze chociaz...

ja waze 75kg i jezdze na 3 z kawalkiem...
Kumpel wazy 65 i jezdzi na 2 z kawalkiem a 2 z kolei wazy 50kg i jezdzi na 4 z duzym hakiem

wiec wszystko zalezy od tego co lubisz... jak bedziesz lapal snake-i to wiecej albo 2 detka w kolo:)

a to ze ci sie gnie Double Track to albo masz szprychy jak maslo albo to jest taka gowniana obrecz...

moje no-name dostaja niezle po dupie ale szprychy mam tak ze nie moga ich reka zgiac nawet 1mm i nic sie nie gnie... a ladowanie z baniaka na kancie osttaniego stopnia 70cm schodow nie nalezy do przyjemnosci dla kola:)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
w_potrzebie
Kontakt:

Ok, szprychy DT CHAMPION BLACK'i. Dostałem, lekko pogięte (scentrowane), po pierwszym zapleceniu przez rowerowy.com. Teraz będzie drugie, tak zwane dociąganie szprych.

Ok, druga dętka?
talib
Kontakt:

Możesz spróbować wrzucić 2 dętki, ponoć coś to daje. Ja nie próbowałem.
w_potrzebie
Kontakt:

Rozumiem dziękuję.
Trzymajcie się.
ODPOWIEDZ