pomocy!!! komputer jaki ?? 1500zł około
pomocy!!! komputer jaki ?? 1500zł około
Witam
napoczatku powiem ze jestem totalnym laikiem jezeli chodzi o komputery nierozróznia praktycznie firm i skrótów.
przyszedł czas abym musial kupić komputer służyć on bedzie głównie do filmów, mp3, zdjec (i ich obróbki), projektowania (autocad etc...) klawiature, monitor i mysze mam. chciałbym aby komputer miał nagrywarke DVD i wyrabiał sie przy duzych projektach. gram sporadycznie. co do ceny to im mniej tym lepiej ale jak bedzie coś "super" za 1700 tez da sie zrobić. i chciał bym aby komputer dało sie rozbudowywać zeby był szybszy w przyszłosci.
pozdrawiam
napoczatku powiem ze jestem totalnym laikiem jezeli chodzi o komputery nierozróznia praktycznie firm i skrótów.
przyszedł czas abym musial kupić komputer służyć on bedzie głównie do filmów, mp3, zdjec (i ich obróbki), projektowania (autocad etc...) klawiature, monitor i mysze mam. chciałbym aby komputer miał nagrywarke DVD i wyrabiał sie przy duzych projektach. gram sporadycznie. co do ceny to im mniej tym lepiej ale jak bedzie coś "super" za 1700 tez da sie zrobić. i chciał bym aby komputer dało sie rozbudowywać zeby był szybszy w przyszłosci.
pozdrawiam
masz 1700zł na samą "skrzynke" czy na całego kopma z monitorem i resztą pierdułek?
jesli na samą skrzyneczke to mozesz juz nawet cos ciekawego złozyc. ja osobiscie bym złozył cos takiego: procek Athlon 4200+ (oczywiscie 2 rdzenie) grafika 8600GT 256MB 625/1800MHz 8600 GT SONIC+ (dla mnie radeon to totalne scierwo nawet go pod uwage niebiore), ramy 2gb Ddr2, Twardziel np Western digital 250gb, płyte główna jakąs asrocka albo asusa w kazdym badz razie najlepiej zwiąsc najnowszy model zeby puzniej niebyło problemów ze zmianą np. procka, do tego wpakowac jeszcze jakis naped dvdrw obudowe to juz jaką chcesz , i najlepiej wez dodatkowe chłodzenie na dysk(westerny sa naprawde dobre ja mam swojego prawie 7 lat przezył praktycznie wszystko i nadal działa).
Ogólnie najlepiej bedzie jak pujdziesz do jakiegos sklepu komputerowego (najlepiej zaprzyjaznionego, jak niemasz to trudno) i oni ci cos zaproponują. ogolnie taki set up jak nabazgroliłem wyzej to juz całkiem spoko komputer nowe gry typu Moh:Airborne pewnie niebedzie smigac na wysokiej rozdziałce ale na srednich bedzie idelanie
ja własnie krece mame na nową grafike bo moja nie jest obsługiwana w Airbornie ale jak mama usłyszała ze 1050 nowa grafa to myslałem ze mnie przez okno wyzuci 
jesli na samą skrzyneczke to mozesz juz nawet cos ciekawego złozyc. ja osobiscie bym złozył cos takiego: procek Athlon 4200+ (oczywiscie 2 rdzenie) grafika 8600GT 256MB 625/1800MHz 8600 GT SONIC+ (dla mnie radeon to totalne scierwo nawet go pod uwage niebiore), ramy 2gb Ddr2, Twardziel np Western digital 250gb, płyte główna jakąs asrocka albo asusa w kazdym badz razie najlepiej zwiąsc najnowszy model zeby puzniej niebyło problemów ze zmianą np. procka, do tego wpakowac jeszcze jakis naped dvdrw obudowe to juz jaką chcesz , i najlepiej wez dodatkowe chłodzenie na dysk(westerny sa naprawde dobre ja mam swojego prawie 7 lat przezył praktycznie wszystko i nadal działa).
Ogólnie najlepiej bedzie jak pujdziesz do jakiegos sklepu komputerowego (najlepiej zaprzyjaznionego, jak niemasz to trudno) i oni ci cos zaproponują. ogolnie taki set up jak nabazgroliłem wyzej to juz całkiem spoko komputer nowe gry typu Moh:Airborne pewnie niebedzie smigac na wysokiej rozdziałce ale na srednich bedzie idelanie

Hmm .. najlepszym rozwiązaniem było by złożenie sobie komputera
ja składałem kompa ok 5miesiecy temu i dobrze na tym wyszedłem
Wcześniej miałem kompa z Media Markt i musze stwierdzić ze nie byłem z niego zadowolony :/ ogolnie mowiąc lipe tam sprzedają oczywiście wg. mnie bo ktos może byc szczesliwy.
Ewentualnie możesz komus zlecic złozenie kompa
w jakimś sklepie komputerowym czy też na giełdzie.
P.S
Jak bedziesz kupował kompa to nie kupuł w żadnym sklepie typu Carefour Tesco itp. jedynie sklep komputerowy, np.Vobis itp.

Wcześniej miałem kompa z Media Markt i musze stwierdzić ze nie byłem z niego zadowolony :/ ogolnie mowiąc lipe tam sprzedają oczywiście wg. mnie bo ktos może byc szczesliwy.
Ewentualnie możesz komus zlecic złozenie kompa

P.S
Jak bedziesz kupował kompa to nie kupuł w żadnym sklepie typu Carefour Tesco itp. jedynie sklep komputerowy, np.Vobis itp.
eLbEr
Najlepsze płyty głowne to tylko i wyłącznie GIGABYTE, nie kupuj płyty która ma wejscia na karte graficzną PCI i AGP bo są lipne i mało wydajne.
Procesory to ATHLON (AM2) [Pentium core 2 duo są drogie i pewnie lepsze
]
Zapomnij o Pentium IV, Celeronie i Sempromie
Ramy to minimum KINGSTONE 667mHz 1 lub 2 gb jak kto chce a najlepiej to GEIL'a lub OCZ'y 800mHz [ oczywiscie mowa o dualach (2x512mb/2x1gb) ]
Karty graficzne GIGABYTE.
Dysk WD CAVIAR bądź SAMSUNG (miałem i mam, i zero bad sektorów, ogolnie spox)
Obudowa z zasilaczem 400W
Pzdr.
Procesory to ATHLON (AM2) [Pentium core 2 duo są drogie i pewnie lepsze

Zapomnij o Pentium IV, Celeronie i Sempromie

Ramy to minimum KINGSTONE 667mHz 1 lub 2 gb jak kto chce a najlepiej to GEIL'a lub OCZ'y 800mHz [ oczywiscie mowa o dualach (2x512mb/2x1gb) ]
Karty graficzne GIGABYTE.
Dysk WD CAVIAR bądź SAMSUNG (miałem i mam, i zero bad sektorów, ogolnie spox)
Obudowa z zasilaczem 400W
Pzdr.

eLbEr
-
- Kontakt:
Niestety na stabilna i MOCNA platforme do CADA potrzeba Ci grafy za 3x tyle co masz na caly zestaw.
Tak na szybko:
http://www.allegro.pl/item229177907_asu ... a_waw.html
http://www.allegro.pl/item239671486_cor ... cache.html
http://www.allegro.pl/item227616608_gei ... _4_12.html
http://www.allegro.pl/item230661180_pro ... 2xdvi.html
+ firmowa zasilka + jakis tani hdd
Troszke to i tak budzet przekroczy, ale platforma bedzie stabilna i nawet wydajna. U mnie taki procek hula na 3.0 bez problemu ( tyle ze na wodzie :P )
Tak na szybko:
http://www.allegro.pl/item229177907_asu ... a_waw.html
http://www.allegro.pl/item239671486_cor ... cache.html
http://www.allegro.pl/item227616608_gei ... _4_12.html
http://www.allegro.pl/item230661180_pro ... 2xdvi.html
+ firmowa zasilka + jakis tani hdd
Troszke to i tak budzet przekroczy, ale platforma bedzie stabilna i nawet wydajna. U mnie taki procek hula na 3.0 bez problemu ( tyle ze na wodzie :P )
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Procesor : Intel Pentium Dual Core E2140 - 240 zł
Płyta Główna : MSI P35 Neo-F - 365 zł
RAM : 2x Goodram 1GB 667Mhz - 270 zł
Karta Graficzna : Sapphire Radeon X1950Pro 256MB - 479 zł
Zasilacz: Amacrox Warrior AX450-PNF - 159 zł
HDD : Samsung 160GB 8MB Cache - 175 zł
Napęd : Samsung SH-S183A SATA - 99 zł
Razem : 1787 zł
================================
no chyba ze bedziesz chcial wiekszy dysk.
==>WD 250GB 16MB Cache AAKS - 239 zł (ROZNICA 64zl) z tym dyskiem wyjdzie 1851zl
Płyta Główna : MSI P35 Neo-F - 365 zł
RAM : 2x Goodram 1GB 667Mhz - 270 zł
Karta Graficzna : Sapphire Radeon X1950Pro 256MB - 479 zł
Zasilacz: Amacrox Warrior AX450-PNF - 159 zł
HDD : Samsung 160GB 8MB Cache - 175 zł
Napęd : Samsung SH-S183A SATA - 99 zł
Razem : 1787 zł
================================
no chyba ze bedziesz chcial wiekszy dysk.
==>WD 250GB 16MB Cache AAKS - 239 zł (ROZNICA 64zl) z tym dyskiem wyjdzie 1851zl
Jak chcesz cad'a urzywac to daj sobie spokoj narazie z GF 8xxx, i tak nic nieskorzysta z DX10, lepiej kupic jakies 79xx pozadne z duza iloscia pamieci (moze dwa), proc tu tez wypadalo by nieoszczedzac core 2 duo z duzym cahe...
Podsumowujac, za ta kase to ja biurowe kompy skladam, ceny stacji graficznych czy maszyn serwerowych (sql) to przynajmniej jedno zero wiecej
z ciekawosci, jaka mycha i monitor, sporo ludzi niedocenia posiadania pozadnej myszki i mouse pada + monitora, ale tak naprawde to sa glowne "porty" komunikacji miedzy toba a pc i nic ci nieda zarabiasta szybka maszyna jak myszka niebedziesz mogl szybko i pewnie trafic tam gdzie trzeba, albo jak oczy beda cie bolaly po 2h. pracy.
Podsumowujac, za ta kase to ja biurowe kompy skladam, ceny stacji graficznych czy maszyn serwerowych (sql) to przynajmniej jedno zero wiecej

z ciekawosci, jaka mycha i monitor, sporo ludzi niedocenia posiadania pozadnej myszki i mouse pada + monitora, ale tak naprawde to sa glowne "porty" komunikacji miedzy toba a pc i nic ci nieda zarabiasta szybka maszyna jak myszka niebedziesz mogl szybko i pewnie trafic tam gdzie trzeba, albo jak oczy beda cie bolaly po 2h. pracy.
brolly3 w sumie dobrze prawi. Jedynie zamiast MSI wziąłbym Abita IP35-E albo nawet EVGA 650i. Pamięci to nawet zwykłe kingstony albo kingmaxy 667 cl5 wystarczą. Grafe wolałbym 8600gt palita.
kupuj w apollo
e2140 - 225zł
abit ip35-e - 375zł
kingstony 2x1gb 667 cl5 - 2x130zł
8600gt palit - 359zł
dysk samsung 320gb sata2 - 250zł
dvd-r samsung sh-182m - 97zł
amacrox ax450-pnf - 170zł
-------------------------------------------------------------
1736zł w sumie
kupuj w apollo

e2140 - 225zł