czegos tu nie rozumiem :|

BikeHunter
Kontakt:

czegos tu nie rozumiem :|

Post autor: BikeHunter »

Witam...

Niedawno serwisowalem Monstera i wszystko jest ladnie i pieknie ale...
cieknie mi z prawej uszczelki mimo tego że uszczelka jest nowa a rysy na goleniach nie przepuszczaja oleju (dokladnie sie przypatrzylem)... i tak pewnego razu jak łatałem detke to przy wginaniu amorka gdy rower jest do góry nogami nic nie cieknie :shock: i za nic na świecie nie moge dojść do tego jak to jest mozliwe ze cieknie jedynie jak rower stoi na kolach... czy ktoś z Was wie co może byc tego przyczyną ? czy moglem sie w czymś pomylić podczas serwisu ? może wlalem do tej lagi za dużo oleju ? a moze (jeżeli to wogóle jest możliwe) zalożylem na odwrót uszczelke ?? Z góry dziekuje za pomoc,

pozdrawiam.
Alonek
Kontakt:

Post autor: Alonek »

JESLI SA NAWET DROBNE RYSY TO USZCZELKI MOGA SIE POCIC, NAJLEPIEJ PRZESZLIFUJ DROBNYM PAPIEREM SCIERNYM RYSY NA TELESKOPACH.
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

Może jest za dużo oleju i poprostu musi sie wypocić, a jesli rysy sa minimalnie ostre, to mogłeś ponacinać (poszarpać ) uszczelki, a nawet minimalnie, to bd cieknąć.
BikeHunter
Kontakt:

no wszystko co piszecie to prawda ale chodzi mi o to jaka moze być przyczyna tego ze cieknie tylko wtedy gdy rower stoi normalnie a jak nest gdo góry nogami to nie cieknie...

Wie ktoś moze dlaczego tak jest ?
...::: No Risk no funn :::...
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

co według Ciebie znaczy że cieknie? czy to znaczy że po ugięciu widelca lagi są wilgotne? czy olej spływa po lagach? wiesz...niektórzy twierdzą , że im amor leje bo mają wilgotne lagi, także sprecyzuj swój problem to napewno będziemy mogli Ci bardziej pomóc w tej kwestii
vasylbiker
Kontakt:

Post autor: vasylbiker »

Alonek tak, napewno papier scierny to zajebisty pomysl...
http://www.zanim.napiszesz.prv.pl/

http://www.cykloza.pl/
Karolus666
Kontakt:

Post autor: Karolus666 »

Parodia z tym papierem ściernym! Jak stoi do góry nogami to niecieknie bo olej sie przelewa do goleni górnych! ja na twoim miejscu bym wyjoł spręzyne z goleni z strony która niecieknie i sprubował dobic amortyzator. Jak czuc ze sie zatrzymuje na oleju to odlac olej i gitarka :wink: chyba hehe :D
http://www.pinkbike.com/photo/2158054/
BikeHunter
Kontakt:

Dragon-kr pisze:co według Ciebie znaczy że cieknie? czy to znaczy że po ugięciu widelca lagi są wilgotne? czy olej spływa po lagach? wiesz...niektórzy twierdzą , że im amor leje bo mają wilgotne lagi, także sprecyzuj swój problem to napewno będziemy mogli Ci bardziej pomóc w tej kwestii
cieknie w sęsie takim ze jak ugina sie amortyzator to zostaje okrągły pasek po oleju... i tak za każdym ugięciem. W końcu nazbiera sie tyle oleju ze zaczyna spływać po goleniu
ale zaznaczam ze dzieje sie tylko wtedy jak rower stoi na kołach, a jak postawilem rower na kierownicy i siodełku i jak wtedy uginam amorka to nic nie cieknie....
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

papier ścierny (drobny, wodny, nie zwykły - to chyba oczywiste) jak najbardziej nada sie na ostre rysy
najlepiej zamalować to dobrze lakierem do paznokci, potem ładnie wygładzić papierem. aż do wypolerowania, zmienić uszczelki i wtedy patrzeć czy cieknie, bo jak ktoś napisał uszczelki mogą być poszarpane przez rysy
BikeHunter
Kontakt:

SeraaX pisze:bo jak ktoś napisał uszczelki mogą być poszarpane przez rysy
owszem ale... wtedy ciekłoby również jak rower jest odwrócony, a nie cieknie...

W dalszym ciągu czekam na wasze przemyślenia o co może chodzić
czaju
Kontakt:

Post autor: czaju »

BikeHunter a wlales troche oleju miedzy uszczelki olejowe i kurzowe?? jesli tak to z tamtad sie olej wydostaje... ale wciaz dziwna sprawa ze jak jest odwrocony to nie cieknie.....
zuku
Kontakt:

Post autor: zuku »

BikeHunter pisze:owszem ale... wtedy ciekłoby również jak rower jest odwrócony, a nie cieknie...
nie ciekło by, poniewaz cały olej jest wtedy tylko w goleniach górny (pomysl - grawitacja) wiec jezeli postoi on z 30 sek czy minute do góry "nogami" to nie bedzie oleju w obszarze uszczelek.

uszczelki oryginalne kupowales ? sam je montowales ? prawidlowo zamontowane ? poziom oleju nie jest za duzy ? nie zawinely ci sie rowki uszczelek, gdy wkładałes górne lagi do goleni dolnych ?

bardzo prawdopodobne, ze masz za duzo oleju. odlej hmm z 20 ml czy moze nawet wiecej i powinny przestac cieknac. spotkalem sie z sytuacja ze nowe uszczelki puszczaly przy gniazdach mocowania jak i przy styku goleń - uszczelka, przez to, ze bylo za duzo oleju, badz tak po prostu. po jakims czasie przestalo, tak ze mozliwe ze tobie tez przestanie jak odlejesz troche oleju i "wypracujesz" nieco nowe uszczelki.
BikeHunter
Kontakt:

zuku dzięki za tego posta czegoś takiego właśnie potrzebowałem... tak uszczelki kupiłem oryginalne, sam montowałem, wydaje mi sie że prawidłowo a co do reszty to nie jestem pewien... teraz zabiorę sie po kolei do sprawdzania czynników jakie wypisałeś...

pozdrawiam i dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ