Idioci na AlLLEGRO ? Skąd ?
Idioci na AlLLEGRO ? Skąd ?
Witam wszystkich, i zapraszam do dyskusji na pewien temat, który męczy mnie od bardzo długiego czasu.
Otóż, jestem osobą, która dużo sprzedaje na allegro. Sprowadzam częsci, ale unikam sprowadzania na zamówienie kogoś, na ogół kupuje i wystawiam gdy mam 100% pewności co do sprzętu. Moi koledzy też często sprzedają swoje rowerowe części, zmieniają na inne, potem znowu sprzedają. Tyczy się to nie tylko rzeczy rowerowych, ale także innych, jednak w rzeczach rowerowych ta przypadłość o której mam zamiar napisać dominuje.
Intryguje mnie bowiem, skąd bierze się tak dużo osób zadających ******* pytania i składających ******* propozycje cenowe.
Przykłady:
Kolega sprzedawał Shivera DC '04. Stan igła jak z pudełka. Ani pół rysy. I dostał kilka mejli w stylu "Dam Ci za niego 1000 zł"
Ja własnie teraz sprzedaje 66 rc2x w super idealnym stanie. I już dostałem super propozycje 1100 zł.
Mistrzostwem świata była sytuacja w której kolega sprzedawał Travisa Single 150 w naprawde dobrym stanie. I dostał mejla o traści "Sprzedaj mi go za 350 zł, jutro wpłacam pieniądze".
Takich sytuacji można mnożyć i mnożyc, przytoczyłem tylko kilka, jednak zawsze się śmiejemy kiedy ktoś z nas ma zamiar wystawić coś na allegro, odrazu wiemy, że pojawi się wielu "optymistów" a może "idiotów".
Inną kwestią są już głupie pytania. Mam nawet folder "mejle osobiliwe" gdyż inwencja niektórych osób wręcz powala.
I tutaj mam pytanie do was, czy wam też sie to zdarza ? czy do was też ludzie pisza takie mejle ? Albo może wy piszecie takie mejle ? Wiec co wami kieruje ?
Pozdrawiam
Otóż, jestem osobą, która dużo sprzedaje na allegro. Sprowadzam częsci, ale unikam sprowadzania na zamówienie kogoś, na ogół kupuje i wystawiam gdy mam 100% pewności co do sprzętu. Moi koledzy też często sprzedają swoje rowerowe części, zmieniają na inne, potem znowu sprzedają. Tyczy się to nie tylko rzeczy rowerowych, ale także innych, jednak w rzeczach rowerowych ta przypadłość o której mam zamiar napisać dominuje.
Intryguje mnie bowiem, skąd bierze się tak dużo osób zadających ******* pytania i składających ******* propozycje cenowe.
Przykłady:
Kolega sprzedawał Shivera DC '04. Stan igła jak z pudełka. Ani pół rysy. I dostał kilka mejli w stylu "Dam Ci za niego 1000 zł"
Ja własnie teraz sprzedaje 66 rc2x w super idealnym stanie. I już dostałem super propozycje 1100 zł.
Mistrzostwem świata była sytuacja w której kolega sprzedawał Travisa Single 150 w naprawde dobrym stanie. I dostał mejla o traści "Sprzedaj mi go za 350 zł, jutro wpłacam pieniądze".
Takich sytuacji można mnożyć i mnożyc, przytoczyłem tylko kilka, jednak zawsze się śmiejemy kiedy ktoś z nas ma zamiar wystawić coś na allegro, odrazu wiemy, że pojawi się wielu "optymistów" a może "idiotów".
Inną kwestią są już głupie pytania. Mam nawet folder "mejle osobiliwe" gdyż inwencja niektórych osób wręcz powala.
I tutaj mam pytanie do was, czy wam też sie to zdarza ? czy do was też ludzie pisza takie mejle ? Albo może wy piszecie takie mejle ? Wiec co wami kieruje ?
Pozdrawiam
Własnie sobie przypomniałem o moim osobistym, "szczycie szczytów" ...
Miałem na sell, na początku roku!, Travisa Triple Intrinsic Ti 2007, w pieknym zielonym kolorze.
Widelców tych nie można było wtedy kupić nigdzie, nie było ich ani w Polsce, ani na ebayu, ani w zadnych sklepie w US. Swój miałem prosto z fabryki Manitou.
Był to super smakowity kąsek. A Cena detaliczna takie travisa... 5700 zł.... I dostałem wspaniałą propozycje ...
"1500 zł i ty pokrywasz koszty przesyłki za pobraniem, wezmę dziś"
Wtedy to uśmiałem się do łez.
Miałem na sell, na początku roku!, Travisa Triple Intrinsic Ti 2007, w pieknym zielonym kolorze.
Widelców tych nie można było wtedy kupić nigdzie, nie było ich ani w Polsce, ani na ebayu, ani w zadnych sklepie w US. Swój miałem prosto z fabryki Manitou.
Był to super smakowity kąsek. A Cena detaliczna takie travisa... 5700 zł.... I dostałem wspaniałą propozycje ...
"1500 zł i ty pokrywasz koszty przesyłki za pobraniem, wezmę dziś"
Wtedy to uśmiałem się do łez.
Kiedy na poczatku roku sprzedawalem swojego czarnego Bullita kupionego w Crazy Crank w najbardziej chodliwym rozmiarze M, to dostalem propozycje od goscia abym wymienil sie tylko przednim trojkatem na ten z jego Bullita rozmiar L i na dodatek innego koloru. Doprawdy nie przyszlo mi do glowy nic co przemawialo by za zgodzeniem sie na taka wymiane.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
motomysz przyzwyczaj się.....ja trochę handluje częsciami rowerowymi i czasami zdarza mi sie rozmawiać z takimi totalnymi kretynami ze uszy więdnął.....na szczęście raz na tysiąc zdarza się kupiec który się z na na rzeczy i grzecznie podziękuje za transakcje
Dziwi mnie natomiast inny motyw...przykład :
Dzwoni do mnie dziecko ( słychać po głosie ), sprzedawałem akurat 66 rc 05 . I sie wypytuje o amor to ja odpowiadam . Później do mnie wyjeżdza z textem: proszę podać numer konta i swoje dane zaraz zrobie przelew, no to ja sie pytam co na to rodzice, a on mi na to, że ich akurat w domu nie ma...i moje pytanie : Skąd dzieci w wieku 13-15 lat posiadają taki hajs ?? I najlepsze jest to, że na tym jednym sie nie skończyło
Dziwi mnie natomiast inny motyw...przykład :
Dzwoni do mnie dziecko ( słychać po głosie ), sprzedawałem akurat 66 rc 05 . I sie wypytuje o amor to ja odpowiadam . Później do mnie wyjeżdza z textem: proszę podać numer konta i swoje dane zaraz zrobie przelew, no to ja sie pytam co na to rodzice, a on mi na to, że ich akurat w domu nie ma...i moje pytanie : Skąd dzieci w wieku 13-15 lat posiadają taki hajs ?? I najlepsze jest to, że na tym jednym sie nie skończyło
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
to, ja też dopisze coś od siebie, ostatnio kupilem boxxera wiec naturane, że potrzebowalem nowy adapter, więc znalazłem aukcje adapter hujesa do boxxera w dobrej cenie, kilka chwil i sprzedający otrzymał kase, przyszedl do mnie adapre i coś zaczelo mi nie pasować, okazalo się, że jest to zwykly adapter pod 8" tarcze do amorów na sztywną oś, pisze do gościa, że to nie to a on twierdzi =, że ma taki sam w swoim boxxerze po czy pisze, że byc moze mam boxxera na zwykłą oś
:D ludzie ręce opadają, mam mu odesłać ten adapter, mam tylko nadzieje, że nie bedzie robił problemów ze zwrotm kasy, na moje szczęście mieszkam blisko i jak coś sam będe dochodził roszczeń 

Bikerman może po prostu poźno dorastał chłopak (ew. własnie wrocił z baja i zachaczył o rame jajkami
)
Swoja droga to takie oferty to pol biedy, gorzej jak pisza własnie niepoinformowani debile z pytaniami kretynskimi (vide. czy damper był spawany
). Az strach takim ludziom sprzedawac cokolwiek bo potem sie okaze, ze beda mieli pretensje bo na ramie kroili chleb albo zamontowali osprzet bmx do santy s8 (PRAWDZIWA SYTUACJA, TAKI BIKE STAŁ NA EBAY, gdzies na mtbr. sa chyba jeszcze foty)

Swoja droga to takie oferty to pol biedy, gorzej jak pisza własnie niepoinformowani debile z pytaniami kretynskimi (vide. czy damper był spawany

motomysz ja tam mam takie zdanie o allegro: ma ponad 5 mln uzytkownikow gdzie 4 mln to idioci na ktorych mozna zbic kase wciskajac im wszystko, lub ci ktorzy probuja sie wycwanic(tacy jak w temacie), a pozostaly mln to ci ktorzy z tego korzystaja ;]
Niestety proporcja mowi sama za siebie i jestes/jestesmy na nich skazani heh:P
Ja jak widze ze sprzet jest zajebisty to nie proponuje jakis glupich cen... a jak ktos mi proponuje cos takiego to mu nie odpisuje;p
Nie warto psuc sobie nerwow ;]
Niestety proporcja mowi sama za siebie i jestes/jestesmy na nich skazani heh:P
Ja jak widze ze sprzet jest zajebisty to nie proponuje jakis glupich cen... a jak ktos mi proponuje cos takiego to mu nie odpisuje;p
Nie warto psuc sobie nerwow ;]
PAU:)
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38940
nie moge z tego tematuxD
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=38940
nie moge z tego tematuxD
Boxxery na miękka oś są bardzo popularne. Ostatnio pisał do mnie na serwisowe GG pewien jegomość, z pytaniem czy zrobimy dla niego serwis Suntora XCR czy XCP nie pamiętam. W każdym razie owy jegomość wyczytał na jakimś forum, że po "tuningu" (cokowliek można tuningować w widelcu za 150 zł mającym 2 spręzyny i 2 elastomery), ten widelec będzie chodził lepiej niż boxxer. I oczywiście można go wyciągnać na 145mm. Niestety ten pan nie mógł zrozumieć żadnego z moich postulatów odnośnie tego, ze tego sie nie da zrobić. Na koniec zrezygnowany oświadczył, że jestem do dupy i on sobie inny serwis znajdzie.....
emhyrLiwcio chyba nieco inaczej interpretuje apel Nikoma i niezakładanie tematów o allegro. Nie zakład kolejnego tematu na temat tego, że ktoś wystawił aukcje z debilnym opisem, albo, że chce sprzedać duro za 1000 zł, albo że ma stalową rame własnej konstrukcji i wystawia ją jako "rama specjalajzd".
Założyłem temat, żeby zachęcić do dyskusji na temat dziwnego zjawiska panującego na allegro, a także nakłonić do dyskusji i podzielenia się swoimi własnymi, nierzadko zabawnymi przygodami z "idiotami" na allegro.
Jeśli nadal uważasz, że jest to niezgodne z apelem nikoma, a ja źle interpretuje jego prośbe - sam usune ten temat.
Wydaje mi sie jednak, że nie jest to "kolejny temat o allegro".
Mógłbym go nazwać inaczej np "skąd ta głupota wśród bikerów".
Założyłem temat, żeby zachęcić do dyskusji na temat dziwnego zjawiska panującego na allegro, a także nakłonić do dyskusji i podzielenia się swoimi własnymi, nierzadko zabawnymi przygodami z "idiotami" na allegro.
Jeśli nadal uważasz, że jest to niezgodne z apelem nikoma, a ja źle interpretuje jego prośbe - sam usune ten temat.
Wydaje mi sie jednak, że nie jest to "kolejny temat o allegro".
Mógłbym go nazwać inaczej np "skąd ta głupota wśród bikerów".