MX-2 nie chce wracać

yellow
Kontakt:

MX-2 nie chce wracać

Post autor: yellow »

Witam!
Mam hamulec Hayes MX-2 i wczoraj byłem się przejechać w deszczu. Po ok. godzinie jazdy hamulec przestał odbijać- po zaciągnięciu klamki, nie wracał do pozycji wyjściowej.
Miałem podobny problem kilka tygodni temu i wystarczyło wyjąć klocki i włożyć i wszystko było ok. Dziś zrobiłem to samo, ze środka wypadł cieniutki liść, założyłem hamulec, sprawdziłem bez zakładania linki- odbijał, po założeniu- nie odbijał, wygląda na to, że linka w przewodzie hamulcowym nie przemieszcza się.
Może to jednak hamulec blokuje? Czy jest to możliwe? Czy mam jeszcze raz rozebrać hamulec? Zalać coś WD-40? Wyjąć linkę z pancerza? Kupić nowe linki?Może ktoś miał podobny problem?

P.S. Proszę o wyrozumiałość, wyszukiwarka wyświetla mi kilka pierwszych stron tematów i mimo że jest ich np. 20 to np na 5 jest komunikat "Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów"... :(
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2366435
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

yellow prawdobnie przyczyna bedzie linka i pancerz a dlatego ze dostała sie do nich woda. Najlepiej kup nowa linke z pancerzem i bedzie elo :) aha no i nie lej po zacisku wd 40 a tym bardziej po klockach albo tarczy bo narobisz sobie wiekszych klopotów.
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
6casey6
Kontakt:

Post autor: 6casey6 »

bez linki hamulec wraca, z już nie... , wymień pancerz i linkę, kiedy ostatnio to robiłeś ? jeżeli problem dalej będzie występował odśwież temat, pozdro

greenman skubany byłeś pierwszy ;)
yellow
Kontakt:

Post autor: yellow »

thx, myślę że temat do zamknięcia :D
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2366435
carpiu
Kontakt:

Post autor: carpiu »

możesz sprobowac posmarowac linkę hamulcową olejem obojetnie jakim nalepiej do łańcucha (najdluzej sie trzyma) powinno pomoc :)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

yellow pisze:thx, myślę że temat do zamknięcia
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

I może warto by było kupić jakieś porządniejsze linki i pancerze, z zabezpieczeniem przed dostainem się całego syfu do środka ;)
ODPOWIEDZ