Single speed-co wybrac i jak zalozyc??

Jaszczur
Kontakt:

Single speed-co wybrac i jak zalozyc??

Post autor: Jaszczur »

Witam.
Posiadam Kone Cowan 05 i chcialbym zamontowac do niej single speeda. czyli pojedynczy naped. (nie wiem czy dobrze to nazywam xD). Czy trzeba do tego zmieniac piaste lub cos innego?? I jak zaklada sie to ustrojstwo? :)
Bardzo prosze o odpowiedz i jakies porady :D
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

piasta ss np ns'a + wolnobieg i jazda.....
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Jesli masz piaste pod kasete, musisz kupic reduktor. jesli rama ma pionowe haki to napinacz najlepiej montowany pod hak pzrerzutki bo nie da sie idealnie napiac lancucha. No i z przodu korba z 1 blatem
mlody8899
Kontakt:

Post autor: mlody8899 »

ale mozna tez robic to za free, nie wydajac ani grosza, zdjac kasete, u mnie ostatnie 2 biegi sa luzem to zalozylem siudemke(czyli przed ostatni bieg) ale przed tym docialem rure pcv na odpowienia dlugosc.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

A nie można jeździć SS na zwykłej kasecie?? Po prostu zdjąć przerzutkę, ustawić łańcuch na odpowiedni tryb (np. 7 albo 6) i... jazda?
http://brooce.pinkbike.com
kuba18
Kontakt:

Post autor: kuba18 »

siemka oczywiście że sie da ale czasami dziwnym przypadkiem może ci łańcuch wskoczyć na inną zębatkę. lepiej z kasety ss zrobić. można pobawić się tak jak mlody8899 albo kupić w serwisie starą rozwaloną kasete i z dwóch zrobić ss tak jak ja zrobiłem. szkoda wydawać 40 zeta na jakiś reduktor jak można mieć ss za niecale 10
Jaszczur
Kontakt:

Hmmm... Rozne propozycje tu widze. Dodam ze wszystko w tej konie mam fabryczne piste tez. I chcialbym zeby to jakos wygladalo a niektore sposoby ktore mi podajecie wygladaja dosc skomplikowanie. Ja przyznam sie ze sie na tym nie znam za bardzo i prosil bym o jakas instrukcje i przykladowe czesci do kupienia zebym to mogl zrozumiec i sam pozakladac. Jak by to zebrac w calosc i napisac co i jak Bardzo bym prosil i bylbym naprawde wdzieczny :wink:
Jaszczur
Kontakt:

No poprostu bym chcial zeby to wygladalo jak w tym skradzionym rowerze. podaje go jako przyklad http://i13.tinypic.com/6urds00.jpg
kuba18
Kontakt:

Post autor: kuba18 »

noo spoko spoko wiem o co biega. Ja ci proponuje tak: idź do rowerowego i spytaj sie czy mają na zbyciu jakąś starą kasete. Jak już ją zkołujesz to napisz do mnie na gg i damy z tym rade. A i pamiętaj żeby dali ci kasete którą sie nakłada na piaste a nie nakręca jak w starszych makrokeszach. pozdro moje gg 6853438 zawsze niewidoczny
Louis
Kontakt:

Post autor: Louis »

witam! pozwolcie ze dolacze sie do tematu, bo nie chce zakladac nowego. Jesli chce zamontowac ss (na piescie ss i wolnobiegu) do ramy NS Bitch( poziome haki) to czy musze zakupic do niej napinacze tylnego kola??? i czy do bitcha sa wogole takie dostepne bo sie jescze takich nie widzialem?? i czy trzeba zalozyc napinacz do single speeda, montowany tam gdzie przezutka ??? osobiscie nie chcial bym zadnego napinacza (tego zamiast przezutki). dzieki i pozdrawiam.
sasor123
Kontakt:

Post autor: sasor123 »

Siema! Do NS Bitch-a nie trzeba żadnego napinacza. Ponieważ są tam poziome haki.

A co do pierwszego pytania to najszybciej będzie jak kupisz po prostu reduktor koszt około 40 zeta + napinacz też około 40 zeta. Możesz również zamiast napinacza zamontować tam przeżutke. I będzie wszystko GITES MALINES :D . Później tylko łańcuch skracasz i zapierdalasz na bika!

Pozdro! :)
Jaszczur
Kontakt:

Dobra. Wiem jak to wykonac Dzieki za podpowiedzi i porady. Mylsle ze mi to wyjdzie wmiare dobrze :D Jeszcze rez Dzienx za all :D PoZdRo xD
Louis
Kontakt:

Post autor: Louis »

sasor123 nie dokonca zrozumiales moje pytanie, albo ja Twoja odpowiedz... chodzi mi o to ze nie chce zadnego smierdzacego napinacza na lancuch. na poziome haki sa mi potrzebne napnacze tylnego kola, ktore sie montuje tam gdzie sie piaste skreca z rama. cos tego typu http://www.dartmoor.pl/produkty.php?k=35 a to chyba tez spasuje na dziwke.. dzieki nim kolo nie przesuwa sie na hakach i mozna sobie nimi fajnie lancuch tez napiac. bez rzadnych napinaczy, typu przezutka...
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

Louis ten napinacz pasuje do kazdej ramy z poziomymi hakami, ale jezeli masz piaste na nakretki to nie ma najmniejszej potrzeby kupowac takich hakow, tylko zbedna zabawa z nimi jest
ashes to ashes...
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

lloll666 pisze:Louis ten napinacz pasuje do kazdej ramy z poziomymi hakami
Mała poprawka bo pasuje do poziomych hakow na 10mm :) ja mam własnie te napinacze + ośke na sruby tak dla pewnosci zeby kolo sie nie przesuwało.
ODPOWIEDZ