Zoom- jakies gowno- co robic ? :/

ven
Kontakt:

Zoom- jakies gowno- co robic ? :/

Post autor: ven »

Hey !

Problem jest tego typu: Jest sobie amortyzator marki Zoom - jakies gowno sprezynowe, ale jezdzic na tym trzeba. Slabe ogolnie, tanie bylo i wogole ;]

Zaczal mi sie zachowywac jakos dziwnie ostatnio. Kiedy sie "ugnie" to przy wyprostowywaniu robi to drgajac :P Co wiecej, naciskam przedni hamulec, siadam na rower i wykonuje ruchy w przod, w tyl dupa (eh ,.. ale brzmi :D ) a tu mam wrazenie ze mi widelec cos chodzi... patrze na "to" w co wchodza golenie a to jakby obluzowane.. tak sie przynajmniej wydaje. No to rozkrecilismy to, tzn zdjelismy podkowe i stwierdzilismy w rekach ze... to sie nie rusza :/

Nie wiem co z nim moze byc. Pewnie by go trzeba rozkrecic i przeczyscic tylko kurde jak !!!
Wyjmuje te 2 sprezyny , i wychodza mi takie plastikowe jakies cuda -regulatory pewnie jakies. dalej bedzie sprezyna i taki imbus zeby to odkrecic.. tylko jak sie do niego dostac :D

A moze to tak poprostu chodzi i to tyllko zludzenie ;]

pozdro
mlody_dh
Kontakt:

Post autor: mlody_dh »

czekaj jakos nic nie zrozumialem :/
Kupie połamane bombery, części do nich, pisać na gg...
GunloK__
Kontakt:

Post autor: GunloK__ »

masz luzy, tak jak ja w Suntourze :D sam sie zastanawiam czy da sie to zlikwidowac.
ven
Kontakt:

przepraszam, troche zle napisane bo sie spieszylem :)

Chodzi o to, ze kiedy naciskam przedni hamulec i lekko poruszam kierownica w przod/tyl to mam dziwne wrazenie ze "to" w co wchodza golenie to sie rusza wzgledem innych czesci skladowych amortyzatora. Czyli tak jak kolega wczesniej okreslil .. .luzy takie ;>

Wiec.. odkrecilem caly amortyzator od roweru i wyjalem "podkowe". Zlapalem za 2 "nogi" amortyzatora i zaczalem ruszac wzgledem siebie... nie wygladalo jakby luzy byly :/
no to jest zagadka dla Strefy 11 :D

1. Czy to jest grozne ?
NIE: koniec tematu
TAK: wiem ze tak :P Trzeba by go pewnie rozebrac... tylko jak :/ Macie na ten temat jakies arty czy cos ? bo nie moge znalezc bo necie instrukcji do tego a nie dostalem w sklepie razem z rowerem - A POWINNA BYC ! Tylko ze maly i glupi bylem :/

pozdro
Domestos_WC
Kontakt:

Post autor: Domestos_WC »

no to wychodzi na to, ze jak ci cos sie tam rusza a nie jest to amorek to w takim razie masz luzy w sterach pewnie... sprawdz...
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=273562 sprzedam na czesci pisac :* :D
ven
Kontakt:

To nie stery ... :/
Wiesz.. porównując siłe z jaką działam rękami a z jaką on się rusza gdy zacisne hamulec no to ta 2 z 10 razy wieksza conajmniej ;]
Xprot

Post autor: Xprot »

ple ple ple to nie jest grozne ten typ tak ma.
na gorze amora sa takie plastikowe korki? bo jak nakretki to je odkrec, odkrec od dolu, rozluz na czesci wyczysc przesmaruj i juz
jak masz te plastki t owymien amor na cokolwiek nawet sztywne widly.
ven
Kontakt:

tak jest, to niestety takie 2 czarne zaślepki. nie wiem ale mam uczucie ze te golenie u gory to sa wcisniete tam poprostu i nic ich nie trzyma... prawda to ? :-/

a za czyszczenie tego to ja nie wiem jak sie zabrac jak to kurde sie tam trzyma u gory... zeby dol odkrecic musialbym miec imbusa 30 cm ;>
ven
Kontakt:

no niestety tylko takie 2 czarne zaślepki :[
mam wrazenie (a moze to prawda - oswieccie mnie) ze te golenie to sa wcisniete poprostu tam w gore :/ ale gowno ja pitole

a zeby to odkrecic na dole te imbusy to musialbym miec klucz dlugosci... y.. z 30 cm ;]

pozdro
Xprot

Post autor: Xprot »

no to mowie masz przejebane i to nie amor ale cos i masz mega luzy nie naprawisz ich lepiej to wyjeb i se kup sztywne widly za 30 bo na tym to ja bym sie bal bardziej niz an sztywnym
dualboy
Kontakt:

Post autor: dualboy »

hehe pospawaj
A tam
ProBiker
Kontakt:

Post autor: ProBiker »

też tak mialem a amora zbyt dobrego nie mam :]

co ja zrobilem ?
- dokrecilem stery tak aby nie bylo luzów ( jesli amor dziwnie tyka przy ruszaniu rowerem na hamplach to to jest to )
- wymienilem przednie kolo ( w starym obręcz byla krzywa )

I po sprawie... sprobuj tak zrobic...
Rydzyk & Samoobrona Fans |||
Yacoolek
Kontakt:

Post autor: Yacoolek »

wyjmij te korki od gory i musisz miec taiego dlugiego imbusa odkrec sruby co sa tam i wyjmij shit...
<<szukam sponsora>>
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Xprot dobrze gada, pozbadz sie tego bo wkrotce mozesz przyplacic zdrowiem...
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
rallybroda
Kontakt:

Post autor: rallybroda »

eee chrzanicie ZOOM to dobra firma... kolega skakal na zoomie ponad rok i sie nie polamal, przesiadl sie na RS żyda i jeb... poszla gorna golen. jezeli ma stalowego zooma to nie ma co sie bac...
Skylinegtr
Kontakt:

Post autor: Skylinegtr »

"Zoom-jakieś gówno- co robić?" A wypierdol do kosza! Bedzie najlepiej, juz wole sztywny widelec niż takie wynalazki co ważą 3,5 kilo i jescze sie pierdolą!!!
MOnster Garage
gg:5687099
http://youtube.com/watch?v=NdaTsWqbDF0
ven
Kontakt:

blebleble wypierdol do kosza i ******* amortyzator, nie no zaraz wysram pieniadze (500++ PLN) i lepszy sobie kupie :[

rallybroda: jest stalowy, i chyba nie zamierza sie niszczyc.... nie na takich rzeczach ludzie cuda robią ! ;]
Skylinegtr
Kontakt:

Post autor: Skylinegtr »

no mówie wypierdol lub sprzedaj na lalegro za 50 zeta dołóż troche i kup sztywniaka. Dla mnie to lepsze (też to przerabiałem wiem co mówie).
MOnster Garage
gg:5687099
http://youtube.com/watch?v=NdaTsWqbDF0
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

ja tylko sie podpisze pod cym co pare osob juz napisalo:
WYJEB TO I KUP SZTYWNE WIDELKI
ODPOWIEDZ