odpowietrzanie amortyzatroa przedniego

MUSZEL
Kontakt:

odpowietrzanie amortyzatroa przedniego

Post autor: MUSZEL »

Siemka
Słyszałem że istnieje coś takiego... tlyko na czym to polega i jakich amorków dotyczy?? Mój kumpel mnie prosił o załozenie takiego tmatu... ma on sr suntour epicon ze "sprężyną" powietrzną, a ja mam Juniora 06 i sie też zastanawiam czy to dotyczy również mojego...
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

nie dotyczy to juniora, sr-a też nie (chyba, nie rozbierałem go), jeśli nie masz zamkniętego cartrige-a to co ty chesz odpowietrzac? jak dobrze chodzi ci ten junior to po co w nim grzebać? przejżyj najpierw rysunki techniczne juniora to bedziesz wiedział, że zadałeś durne pytanie ;)
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

no mówie że mnie kumpel prosił o założenie tego tematu i to jemu chodziło o tego suntora... a o swojego Juniora zapytałem jakoś tak po prostu :)
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Odpowietrzać musisz np. Marzocchi Monster.
To jedyny marcok którego trzeba odpowietrzać.
W moim '05 objawia się to tym, że w goleniach tworzy się delikatne podciśnienie i chowa się przez to o jakieś 1,5cm na dzień dobry (nie mylić z wartością naprężenia wstępnego czyli SAG-u). Po odpowietrzeniu a dokładniej wyrównaniu ciśnienia amor wraca do pozycji wyjściowej.
W Suntourach takiej potrzeby nie ma :) w juniorze to samo :) Ze stajni marzocchi tylko monster tego wymaga jest to podyktowane innymi niż zwykłe uszczelkami olejowymi oraz budową amora który bardziej przypomina amor MX niż rowerowy w budowie :) A jak wiadomo powszechnie w amorach do moto odpowietrzanie przed każdą jazdą to norma :) Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłem.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

A zapomniałem napisać jak się to odbywa. Na korkach obok regulacji tłumienia w monsterze masz 2 śrubki z uszczelkami olejowymi, po prostu je odkręcasz wyrównujesz ciśnienie i tyle :) zakręcasz i śmigasz dalej. Cała operacja musi się odbywać gdy przednie koło jest w powietrzu, żeby amor gdy ma podciśnienie mógł się rozprostować :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ODPOWIEDZ