Witam, wiem, że to nie jest forum fotograficzne, ale chodzi mi o szybką odpowiedź.
Mam aparat Panasonic Lumix DMC-LZ7 do jego obiektywu niestety dostało się błoto. Aparat robi zdjęcia tyle że obiektyw się kręci z oporem coś trzeszczy i przy wyłączeniu osłonka się nie zamyka, i moje pytanie: czy da ssię to jakoś w domowych warunkach, wyczyścić najlepiej nie rozbierając aparatu? Czy konieczny jest serwis a jeżeli tak to ile mniej więcej może to kosztować?
zabrudzony obietyw aparatu
-
- Kontakt:
silnika nie spali ale może uszkodzić sobie trybiki które przekładają obroty silnika na zmiane położenia tulejek obiektywu. miałem kilka takich agentów którym włączyłey się aparaty w pokrowcach i prowadnice obietywu szlag trafiał (najczesciej w kompaktach canona). w siódemce jeszcze nie było magicznej konstrukcji pod wzgledem materiałow ale i tak szkoda je niszczyć. przejdź sie z tym do serwisu, niech ci to wyczyszczą, wiele za to nie zapłacisz jeśli nie trzeba bedzie zaglądać między soczewki. na przysżłosć pilnuj bardziej aparatu