Pierwszy rower...

Sydo
Kontakt:

Pierwszy rower...

Post autor: Sydo »

Witam!

Zaczynam się powoli interesować tematyką zjazdów górskich ale do tego trzeba nie tylko chęci ale i odpowiedniego sprzętu. Stąd moja prośba o doradzenie mi w kwestii wyboru pierwszego roweru do tego typu zastosowań. Póki co mam zamiar jeździć po lasach, i cięższych terenach niż chodnik przed blokiem. Nie chcę (i nie będę) od razu fruwać... To zaznaczam już na początku. Pełna amatorka. Nie chcę skakać z K2 na Mount Everest... Półmetrowe hopki oraz standardowe nierówności terenu (dziury, krawężniki, konary, wyboje, pagórki itp...) póki co jak najbardziej mnie zadowolą. Ale do sedna... Od roweru wymagam przede wszystkim niezawodności. Żeby nie było jaj typu odkręcające się śrubki, poluzowane uszczelki itp... Makrokesze mnie nie interesują. Oczywiście rower w z mojego punktu widzenia ma przede wszystkim Dobrze Jeździć ale i Dobrze Wyglądać. Przeglądając oferty na Allegro znalazłem kilka interesujących mnie pozycji ale najbardziej do gustu przypadł mi rower Kona Lanai. Więc moje pytanie brzmi. Czy Kona Lanai wystarczy do zastosowań które wymieniłem powyżej? Czy sprzęt w nim zastosowany będzie się godnie sprawował przez długi okres czasu? Czy w przypadku roweru Kona Lanai płacę za znaczek czy za jakość?

Specyfikacja modelu Lanai:
http://www.rower.com/archiwum.php?art=1781

Czekam na wasze odpowiedzi/sugestie/propozycje. A jeśli nie Kona to co innego byście zaproponowali pod kątem moich planów/zastosowań jezdnych?

W grę wchodzą rowery nowe oraz używane. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na rower to 1000 zł z bólem serca (wszak jestem Początkujący Początkujących i nie potrzeba mi od razu Cannondale za 5000 zł)

Pozdrawiam i Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

nie widze tego roweru w zjezdzie, moze na poczatek kup signa ds`a? najlepsze rozwiazanie z nowych rowerow, albo kup jakas uzywke na allegro np.: http://allegro.pl/item336155043_dartmoo ... ro_fr.html
ashes to ashes...
Sydo
Kontakt:

Dlaczego nie widzisz tego roweru w zjeździe? Kiepskie części? Zła geometria? Zjazd w moim przypadku to pojęcie względne bo jak wspomniałem w swoim poprzednim poście dopiero bym zaczynał. Las i przeszkody naturalne póki co to dla mnie świat. Może za jakiś czas chętnie bym spróbował jakiś hopek i łatwych zjazdów nienajeżonych 10 głazami na metr kwadratowy...

W czym ten Kross Sign DS jest lepszy od Kona Lanai?

Przyznam że wygląda ciekawie ale czy amortyzator w nim zastosowany nie będzie prosił się o wymianę zaraz po zakupie?
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Sydo sign ds napewno bedzie lepszym zakupem...

Sydo pisze:Przyznam że wygląda ciekawie ale czy amortyzator w nim zastosowany nie będzie prosił się o wymianę zaraz po zakupie?
a w tej konie nie? tam sie wszystko bedzie prosilo o wymiane bo tak naprawde zadna z tych czesci nie odpowiada przeznaczeniu do zjazdu czy hopek..
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sydo bo ta kona jest do XC. Ani czesci ani rama nie sa wytrzymale, a geometria jest raczej nie fajna do takiej zabawy. Taki rower jest nadmiernie stabilny do takiej zabawy.
Sydo
Kontakt:

No dobra w takim razie Kona odpada. Byłem przed chwilą u gościa który w mojej okolicy ma sklep z rowerami i pooglądałem, pomacałem kilka modeli i z jego oferty najbardziej do gustu przypadł mi Specialized Hardrock Sport za 1599 zł... Jeśli będę zmuszony to dołożę to 500 zł bo nie chce później bawić się w wymienianie po kolei wszystkich części... Z tego co wypatrzyłem i wypytałem to posiada on wzmocnione obręcze, Suntour XCM 100 mm i osprzęt Shimano Altus. Co sądzicie o tym rowerku? Nadałby się do moich początkujących zastosowań? Czy jeśli postawić obok siebie Kona Lanai, Kross Sign DS oraz Specialized Hardrock Sport to wypada on lepiej od pozostałych? Facet powiedział że w cenie na moje życzenie może mi wymienić Shimano Altus na Alivio. Mówił też że jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłby rozmiar 19'

Proszę was o rady i jeszcze raz z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
lloll666
Kontakt:

Post autor: lloll666 »

nie wiem czemu sie tak uparles na rowery do xc...
najlepszy bedzie sign, rozmiar 14-16, a ten pan ktory ci polecil 19" chyba nie wie do czego ma sluzyc ten rower
ashes to ashes...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sydo jak chcesz troche skakać to żadne 19'' rowery!
Looknij sobie jak wyglada sign i podobne ramy (dartmoory,duncony, nsy [chodzi o zastosowanie]). Rama dla ciebie to jak pisze lloll666 14-16''.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Sydo za tą kasę to nie oczekuj nie wiadomo czego - napewno wszystko będziesz miał do wymiany. Uparłeś się na ramki do XC,czyli jesteś całkowitym laikiem w temacie :? W sumie to Ci rower do skakania nie jest potrzebny,mógłyś tak samo kupić rower z Tesco. Za tą kasę to możesz spróbować Krossa,ale części ma"niewybitne" :lol:

PS: jakby co to mam za zbyciu NS Metropolisa z 2006
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
popieeel
Kontakt:

Post autor: popieeel »

Tak jak mówią pozostali bierz sign ds to najlepsza propozycja w tej cenie a z tym specializedem 19" z xcm to nie najlepszy pomysl bo taki rower to tylko do jezdzenia po ulicy wiekszymi ramami jak 16 nie zawracaj sobie glowy
ODPOWIEDZ