Sign FR2 Model 2008

Krycha182
Kontakt:

Sign FR2 Model 2008

Post autor: Krycha182 »

Ponieważ nie mogłem znaleźć podobnego tematu nie wiem czy był taki to założę nowy..
Więc czy nie wie ktoś czy wyszła już nowa seria Signów FR2 08 ? można je już nabywać czy jeszcze są nie dostępne i czy cena będzie wynosiła 4000tyś ?
czy może będą troszkę tańsze tak jak było z serią 06
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Tańsze zawsze mogą byc,dadza Ci gorszego amora z przodu i bedzie tanszy:P Zamiast Pika dadza Duro:P
A z tego co wiem to Sign FR2 model 2008 jest wyposarzony w Roch Shox Domain 302 U-Turn wiec cena 3999zl:P

http://www.kross.pl/537-g418-k181-sign_fr2.html
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
mosbergus
Kontakt:

Post autor: mosbergus »

te signy to jakaś paranoja... było już dużo tematów o signach i wszyscy po nich jada itp ale duzo osob na nich jezdzi mimo tak duzej krytyki, jak to w koncu jest ? bo mowicie ze "aaa nie ma kasy na lepszy sprzet" ale kasa jest jak kupujecie signa za 4 tysiace i wymieniacie 2 amory wydajac 2 tyle i nie mowie juz o innych kąponętach zanim przygotujecie rower pod siebie i styl jazdy :/ mi ogolnie nawet sie podoba ale bardzo mnie boli wahacz i jak wczesniej napisalalem za taka kase mozna lepsze rowery kupic, np spece BH za 4k mozna uzywki wypasione kupic. pozdr
Be free...
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

mosbergus jeśli mówisz o BH sport to rewelacyjny to on nie jest. Jak dla mnie za mało skoku. Sztywność też bez rewelacji, lepsza niż sign, ale raczej niedużo.
Spec bez sztywnej ośki to prawie to samo co sign z.
I wg mnie jak uda sie kupic signa 08 za 3500-3600 to była by już dobra cena.
Zawsze są promocje na CRC, np na kony, ale nie am co porównywać promocji z normalną ceną. Do tego stinkacze maja kiepskie główki i pracują porównywalnie do signa.

A co do signa 08 - na bank wahacz jest trochę lepszy niż 07 bo seryjnie jest piasta 150x12 novateca. Spawy tez minimalnie się różnią
ADDyFG
Kontakt:

Post autor: ADDyFG »

SeraaX pisze:Do tego stinkacze maja kiepskie główki i pracują porównywalnie do signa
-HAHAHA, dobry jestes, zjezdzales chociaz na jednym i drugim? moi 2kumple mieli signy, ja 2konystinky<teraz druga> jak porownujesz prace krossa do stinky to chyba mozg ci sie zlasowal, albo wogole nie wiesz o czym mowisz:P
http://img165.imageshack.us/img165/2029/beztytuuwm8.png
SeraaX
moderator
Kontakt:

ADDyFG Tobie się mogł zlasować ;) Zresztą mnie to wali, masz konę to wiadomo ze będziesz ja wychwalał ponad inne.

Mnie stinki nie zachwyca pracą, i jedno i drugie to jednozawias, zachowują się podobnie.
Zapewne nie miałeś okazji porównać tego na takich samych damperach.
Ja wiem ze na podobnych ich praca jest zbliżona. Może sign bardziej kopie na dropach, tak to porównywalna.

Dużo to na pewno kwestia ustawienia pod siebie.Dlatego Tobie mogła pasować kona, a krosy nie, a mi na odwrót.
Bo np demo 9 z za miękka sprężyną (za to skręcona kompresją w 5th elemencie) i strasznie wolnym (w moim mniemaniu) powrotem tez mi się nie podobała :)
Ani bighit sport, mimo że z firmy o klasę wyżej

EDIT:
a i warto dodać, że co do stinky to ja mówię o starszym, '05. Nie wiem jak to się ma do nowszych. Sam na pewno nie kupię to co najwyżej u kogoś się przekonam
ADDyFG
Kontakt:

SeraaX pisze:Dużo to na pewno kwestia ustawienia pod siebie.Dlatego Tobie mogła pasować kona, a krosy nie, a mi na odwrót.
-hehe moze masz, albo miales krossa:P łatewer, moje zdanie jest takie ze nie ma co porownywac pracy tych 2ram, i nie bronie kony, tylko mialem okazje jezdzic duzo na obydwu, po 2 sama jakos wyKONAnia ram i tego, ze np. kumpel 7hakow urwal w krossie przez 4miechy jest dla mnie zastanawiajace z punktu konstrukcyjnego, drugi tez mial klopoty z hakami, do tego wachacz zlapal takie luzy ze latal dodatkowo na boki:P, a jakielkolwiek ramy ktora ma 5element nie nalezy porownywac, i brac pod uwage jej pracy bo zeby ten damper dostroic idealnie to doktorat na jego temat trzeba wczesniej napisac< kumpel wrzucil w dm fr4.0> i wg mnie gorzej teraz to chodzi niz z wczesniejszym DNM burnerem:P <hehe moze dlatego ze kumpel nie jezdzi ostatnio i nawet nie ma czasu siasc i ustawic...:P> z kategorii tanszych fulli bralbym mielca -HUNTER rama ich 'projektu' mega-pancerna, lepiej chodzi od krossa i za1200zl masz nowke, i kolorek indywidualnie dobierasz <inny wachacz, inny przod> ci sami co mieli krossy przerzucili graty do mielcow pozniej i byli bardzo zadowoleni..moge fotki tej ramy przeslac, bo na mielca stronie ich juz nie ma...
SeraaX
moderator
Kontakt:

ADDyFG ile ty jeździsz może się pochwalisz.
Bo bajki pleciesz trochę i wnioskuje ze to max roczek

O signie - luzy, haki to wina użytkownika. Nie che mi się pisać na ten temat, bo było milion razy
Ja w tej ramie nic nie robiłem od ponad roku, hak pierwszy od nowości, wahacz bez luzów, pewnie by były jakbym po zakupie jej porządnie nie poskręcał.(a jak już - łożyska 61904 to koszt 10-30zł ) Jedynie luzy na tulejkach się zrobiły.
Ramy nie oszczędzam wcale, lata naprawdę spore rzeczy. A ten rok bardzo ładnie się zapowiada :)

5th element to dobry damper. A kumpel ustawił sobie tak jak mu pasuje i nie było to zapewne skomplikowane. Za to mi nie pasi to co jemu.

Wiem co to Hunter, sam chciałem kupić, ale ta rama jest popierdzielona.
Zębatka chyba max 36 może 8 (na kole 24" to do d... na maxa ), kąty jeszcze bardziej dziwne niż sign. Do tego nie jest to ramka mielca a projekt Koshala (jego projekt nazywał się Koshmar z tego co pamiętam) a mielec mu ją zakosił (bo u nich je spawał)
A on sam zerzniętą to z le toya (tylko kąty coś nie wyszły :] )
ADDyFG pisze:jakos wyKONAnia ram
jakość jest taka jak innych ram z tajwanu :]
Dostał byś zdjęcie spawy to być połowy firm nie odróżnił pod względem jakości.
Dla mnie kona 05 ma raczej kiepską główkę.
Ja nie jadę po ramie ze względu na nazwę, mimo że kumple od speców jadą na maxa po konach :) (tak jak spora ilość ludzi zagranicą pinkbike itd )

W signa 08 minimalnie zmieniono coś w spawaniu wiec warto aby wypowiedział się ktoś kto ma tą ramę, a nie pierdzielić ze to kross.
Ja wiem że z piastą dabomb hs-r10 znacznie poprawiła się sztywność. A jak pisałem teraz jest novatec 150x12
ADDyFG
Kontakt:

SeraaX pisze:Ja w tej ramie nic nie robiłem od ponad roku, hak pierwszy od nowości, wahacz bez luzów
-dziękuje :mrgreen: , skoro ty jezdzisz na krossie, to nie dziwie sie ze rownie jjak moja- twoja ocena moze byc nie obiektywna:P , po 2 nie wiem co ma do rzeczy ze jezdze krotko skoro na obydwu rowerach mialem okazje jezdzic sporo czasu...mialem stinky '04, teraz '07 i kolega nie porownywal pracy nawet tej starszej do krossa<teraz ma bazooke4> a mialem w niej metela, wiec kosmos to nie byl;)
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

ale moja ocena jest obiektywna ;]

sign chodzi ładnie, ale kopie straszliwie, nienawidzę tego w zawieszonych ramach

kona (z foxem vanillą rc - damperem bez zmulatorów pracy) to straszny muł
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Chodzi ładnie tylko kopie - więc nie chodzi ładnie.

Kona zamula tak jak jej się damper ustawi. Sama budowa zawieszenia do zamulania nic nie ma.

Dobra rama nie kopie a reszta to już kwestia tylko i wyłącznie dobrania i ustawienia dampera. I dlatego Kross to zwykły ( tak wiem tani ) ale shit.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
SeraaX
moderator
Kontakt:

Taka już cecha jednozawiasów, że kopią mniej lub bardziej.
Kopią santy s8 czy bulity, a to fajne ramki. W konie też to czuć ale trochę mniej.
Jak dla mnie to jest zauważalne tylko przez chwilę przy przesiadce z innej ramy. Tak to praktycznie się tego nie zauważa.
I moja następna ramka prawdopodobnie też będzie jednozawiasowa, np gemini, bulit. Z innych to chyba tylko nad bighitem 24" się zastanawiam.
Steel2
Kontakt:

Ma duże znaczenie przy przyspieszaniu. Gemini i bullit kopią naprawdę mało w porównaniu do signa.
SeraaX
moderator
Kontakt:

nie wiem, może przez jazdę na blacie 42z odczuwam to mniej i mi to zupełnie nie przeszkadza.
wczoraj miałem okazję przetestować to na najeździe na speed hope przy 50-60km/h częściowo po masakrycznych wybojach i nic co by mi przeszkadzało osiągnąć zamierzona prędkość nie oświadczyłem.
Steel2 a s8 też mało kopie ? ;)
Steel2
Kontakt:

na S8 nie jeździłem
Krycha182
Kontakt:

Post autor: Krycha182 »

Chciałem wam przypomnieć że założyłem ten temat aby się dowiedzieć coś o signie 08 a nie jakiś konach i czy kopią czy nie ;p
Miał już ktoś możliwość jazdy na Signie 08? albo chociaż zobaczenia go na real?
mosbergus
Kontakt:

Post autor: mosbergus »

Hehe sorka trochę tu sajgon zrobiłem ;) pozdr
Be free...
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

http://www.kross.pl/537-g418-k181-sign_fr2.html

widziałem ostatnio dokładnie tą ramkę na allegro, z tym malowaniem i 150mm kołem z tyłu. tych modeli chyba nie wypuścili za dużo tak jak signów rozmiar 16 w poprzednich latach (były to jakieś wersje pokazowe) - chętnie zamieniłbym się swoim signem za tego, sztywniejszego, ale do rzeczy...

Mam signa i używam go od roku. Teraz początek nowego sezonu i tym razem też zamierzam dosiadać mojego znaczka ;). Mam damper Manitou Swinger 3 AIR i jestem zadowolony z jego pracy, jak i wielu ludzi którzy mieli okazję przejechać się na moim rowerze. Model 2008 zapewne będzie sztywniejszy z tyłu - tego bardzo mi brakuje. Będę szczery - kupiłem go bo nie miałem dużo pieniędzy i nie żałuje. Teraz zrobiłem to, co ktoś już tutaj skrytykował, czyli włożyłem w niego troszkę kasy (pomalowałem, wymieniłem damper) i nadal jestem szczęśliwy. Jak dla mnie znaczek to lider wytrzymałości w ramach poniżej 3 tysięcy i również bije na głowę, niektóre droższe modele :)
SeraaX
moderator
Kontakt:

dla mnie dziwne jest że na tych zdjęciach jest piasta na szybkozamykacz :]
Czy w ogóle istnieje coś takiego jak 150mm na szykbozamykacz ?
w takim wypadku to było tak samo sztywne jak zwykłą piasta 135mm
I na pewno dużo mniej sztywne nawet od skręcanej 10ki, czy sztywnej 12ki
Digas pisze:tych modeli chyba nie wypuścili za dużo tak jak signów rozmiar 16 w poprzednich latach
z tego co ja wiem to wszystkie signy 20078 takie są,
a czarnych 16 było mało bo były tylko w 2005, a w 2005 ogólnie ich mniej było.
Były chyba tylko czarne fr2 i szare fr1
ODPOWIEDZ