Rower full do 10 000 zł?

Aki007
Kontakt:

Rower full do 10 000 zł?

Post autor: Aki007 »

Zastanawiam się nad kupnem roweru do dh. Tylko nie wiem jaki wybrać!!! :D :D :D Co myślicie o Specialized Big Hit FSR III... www.specialized.com :) Jakie dajecie propozycje oczywiście rowery "całe"...żadnego składania :D
wymiot8
Kontakt:

Post autor: wymiot8 »

sory Spaced wiem ze sie znasz i siedzisz w sprzecie ale dh=dwie półki wiec troche twoje propozycje nie pasuja moim zdaniem
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

wymiot8 ty sie z choinki urwałeś glupi stereotyp ze dh to musi byc 2 polka teraz jezdzi wiekszosc ludzi na 1 polkach bo sa lzejsze a sztywnosc maja podobna ktora da sie przebolec a pozatym masz wolnosc z jedno polka wiec sory ale te typy spaced sa jak najbardziej trafne :)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

wymiot8 Nie mamy nawet 1 trasy na której 2 półka byłaby potrzebna. Może ta w wałbrzychu z ME. Zreszta od Big Hita wszystkie te biki prezentuja sie lepiej.
Zreszta 2 półka. Polowa ludzi w dh jezdzi na boxxerach, ktore sa sztywne jak gumowy penis wiec nie wiem za bardzo czemu ludzie sa przeciwko (sztywniejszemu) totemowi.

Zreszta jak 2 pólka to http://www.leisurewheels.co.uk/products ... 1b0s1p3739

A u nas w kraju na zawodach DH tez sie coraz wiecej 1 półek widzi. Ostatnio chyba bike Radacza wlasnie z Totemem widzialem, Aram jezdzi z Totemem, Sudi z 66. Szczerze to sam jakbym teraz skladal bika myslalmbym o 1 półce pod dh.
wymiot8
Kontakt:

Spaced po pierwsze to ...moim zdaniem... mogl bym dodac skromnym, wiec nie wiem o co tyle krzyku. po drugie to widzialm juz pokrzywione sterowki. po trzecie to z krk wcale nie jest tak daleko do czech czy slowacji na pucharowe trasy. po czwarte w Polsce tez na niektorych trasach przyda sie to 200 skoku tj.stozek, tegoroczny zar itp. po piate jak co to ja nie zachwalam boxxera.
A polecic moge za ta kase np.staba delux

ps. Mr.Spaced byles moze w Polskich gorach?? tzn na poludniu gdzies
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

akurat w tym zestawieniu wolał bym big hita;]
uzasadniając dlaczego np nie commencala.... rower ma byc do dh wiec po co przerzutka z przodu (w big hicie napinacz), jedna polka jednak nie ta sama sztywnosc (w bh 888 dwie polki), powietrzny tlumik dla osoby która pyta o taki rower... a więc raczej nie siedzącej dobrze w temacie, poza tym powietrzny tłumik do dh??

A pisząc dalej chciałbym zauważyć że każdy prawie wybrał by coś innego z wielu takich czy też innych powodów jak preferencje, miejsce zamieszkania, koloru po rodzaj tłumika... itd itp
a więc i tak ostateczna decyzja musi być Twoja Aki007.

A może norco:
http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=sho ... S%20A-Line

http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=sho ... S%20Atomik

szkoda że dałeś 10 000 a nie 12 000;] był by giant i ktm;]

"Zreszta od Big Hita wszystkie te biki prezentuja sie lepiej. "
Twoje zdanie oczywiście może takie być, ale narzucanie tego jest trochę nie fair. A ten mongoose którego linka dałeś w ripoście kosztuję ponad 10 000.

Idę na rower;]
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Spaced
moderator
Kontakt:

wymiot8 nie mam rower dh do jazdy po Warszawie ;)
Regularnie jezdze do Myślenic. Bylem w Wiercho, Szczyrku, Puławach. Jeżdze czesto do Raczy i do Spindla i pare razy do roku wybieram sie gdzies dalej wiec chyba wiem o czym mówie ;)

Dxx commencal racja moze troche lekki zależy jak kto jeździ ale powietrzny tłumik w dh to wiesz ekhm - Boxxer World cup... Zreszta Kowa, 888 SL ATA...

A co do norco to one maja zniezla geo ale wolalbym juz mongoose ECD(ten z 2 postu) albo demo 7 bo demo to naprawde juz dawno przestaly byc biki FR, a zaczely DH. Z totemem demo bedzie bardzo dobre bo to sztywny wideł (40mm golenie jednak swoje robia), a demo to mocna rama z ładna geo.
Fujibiker
Kontakt:

Post autor: Fujibiker »

Hmm z tymi amorami to różnie bywa. Fakt, że 1 półki są teraz już dość konkretne, niektóre nawet lepsze od dwóch półek ale 2 półki się jakoś lepiej prezentują w rowerach do DH :) Myślę, że czy 1 półka czy 2 półki to już zależnie od gustu. Niektórzy jak np. wymiot8 wolą 2 półki, niektórzy 1 półki i to zależnie od gustu a wiadomo, że każdemu się coś innego podoba :)
http://www.team.hadronsport.com/
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Spaced lekkość to mi tam nie przeszkadza :P , bardziej niezbyt mocny tłumik do dh (nie rozmawiamy o sponsorowanych zawodnikach). I nie ma co tu rozmyślać o tym jak kto jeździ bo osoba która jeździ dobrze/dużo nie zakładała by raczej takiego tematu - przynajmniej tak mi się wydaję. Sory jeśli kogoś uraziłem.

Mongosse ok chodź wizualnie nie podoba mi się, pod względem innym niż wizualnym jestem za - tak czy inaczej ponad 10 000.
Demo jak komuś sie podoba to też jak najbardziej ok, tylko że mi on przypomina strasznego kloca... (ktoś coś mówił o wadze?). Totem niby ok, sztywność porównywalna ale i tak do dh wolał bym 2 polki - moje zdanie.

Jakoś big hit od zawsze mi sie podobał a jak dali już koło 26 to w ogóle pięknie... poza tym nie jestem obiektywny bo już negocjuje cenę bh i na przyszły "sezon" dołączę do grona fullowców zjazdowców freeridowcow 8) :twisted: Tyle że z różnych powodów będzie to nie typowa maszyna zawodnicza a raczej...
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ja siadając na rower z 66 nie czuje różnicy w sztywności od juniora np.
Ani tu ani tu jakichkolwiek braków nie czuć. Tak samo różnica w skoku 180 czy 200- nie jest to dużo.

Jedynie co do duzej zalety dwupółek- kiera się nie obraca przy glebach.
Raz że cięzej się na nią nadziać, co bywa bolesne nawet w zbrojce, a bez korków nawet niebezpieczne, dwa - trudniej urwać przewód przy niechcianym barspinie :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Dxx lekki w sensie delikatny. Goose to kilkaset zlotych ponad 10.000zl a warto bo osprzet ladny i rama bardzo fajna. A co do demo to te ramy nie sa takie ciezkie. Ponizej 5kg wychodza wiec ogólnie przyjety status quo w DH. Seria Demo od 06 roku jest odmłodzona i to zupelnie inne ramy.

A co do niezbyt mocnego tłumika to nie rozumiem. Jezdziles? Miales doswiadczenia z tymi wszystkimi airami? To od tego jak sie tłumik wykona zalezy czy bedzie mocny, a nie od tego czy jest olejowy czy powietrzny. Dobre uszczelki dajesz i nie psuje sie. Akurat z wytrzymałoscia samego tłumika w SL Ata nie ma problemów. W boxxach jakos tez duzo nie słyszalem narzekań.

A co do BH to mi wadzi to, ze to jest rama bez geometri DH.

Do dh najlepsza geo maja z tych tutaj
Mongoose ECD
Norco oba
Demo
Stab

i Ew Morewood shoowa Lt (bo nie mamy stromych tras a reszta styka) - Sporo ludzi takie biki z 1 półka na tej ramie sklada wlasnie pod DH w stanach. Bardzo chwalona.

Kolejność dowolna.

A co do bików to ja tak jak ty założylem, ze zakladajacy temat to poczatkujacy i dlatego biki, które podsuwalem byly bardziej uniwersalne i łatwiejsze w prowadzeniu. Prawdziwy bike dh bedzie ciezszy i w wielu aspektach trudniejszy w prowadzeniu (bo one jednak dobrze sie prowadza dopiero przy agresywnej jezdzie)
wymiot8
Kontakt:

akurat najlatwiejszy na poczatek do opanowania to tu chyba jednak ten big hitIII jest :D
Spaced
moderator
Kontakt:

wymiot8 a czemu nie Commencal? Morewood? Mongose Black Diamond? Wszystko zwrotne rowerki, lekkie bez nadmiernie agresywnej geometri.

Po prostu big hita znasz i tyle. Rozumiem, ze znane to lubiane ale bez przesady. Ja wole tamte biki bo lżejsze sa od BH zwyczajnie, a do jednak pomaga w kontrolowaniu bika. Zwłaszcza, ze na ciezkim człowiek uczy sie wielu złych nawyków.
wymiot8
Kontakt:

fakt nie znam ich bo nie mialem okazji sie na tym kulnąć, i jezeli mowisz ze lepsze to mam nadzieje ze jezdziles na tym wszystkim i wiesz co mowisz. pozdro
Spaced
moderator
Kontakt:

Kontakt live mialem tylko z Mongoose ale latwo wywnioskować z geometri jak bike bedzie sie zachowywać jak i z tego np. ze biki sa lżejsze od bh. To jednak sa dość dobre podstawy (moim zdaniem czesto lepsze niz 1 zjazd na pozyczonym biku ze zle ustawionym zawieszeniem bo ja teraz dalej sie ucze mojej maszyny, a jezdze na niej od poczatku sezonu).

Ogolnie one beda jezdzic do siebie podobnie ale BH po prostu ma cieższy osprzęt. Tylko Flatline bedzie cieższy od niego. Commencal zwinniejszy bedzie i na plus przestawny kat głowki (i chyba długosc tylnego trójkata tez, nie wiem czy to w tym modelu jest tak jak w dh wersji), a to naprawde zajebiście przydatna cecha. Sam regularnie to u siebie robie.
Aki007
Kontakt:

Post autor: Aki007 »

Czy wie ktoś ile waży dokładnie każdy rower z wymienionych :?: :?: :?:
Spaced
moderator
Kontakt:

Commencal - 16.2kg
Mongoose bodajże 16.8kg
Morewood bedzie raczej minimalnie cięższy ale nie znalazlem dokladnej masy
Demo w granicach 18kg
Mongoose z tego co pamietam ponad 18kg ale nie był ciezki. Producent pewnie wie wiec mozna zawsze spytac.

BTW. Recka ECD mongoose > http://www.descent-world.co.uk/index.ph ... iew&id=412
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

wymiot8 taka rada, polowa ludzi z tego forum nie widziala "prawdziwej" gorskiej drogi, wiadomo ze jedna polka jest slabsza.. za to lzejsza, a jej sztywnosc jest nieznacznie mniejsza. Sam smigam na boxxerze a ok 3 tyg temu mialem 66.. z 2 polka rower zachowuje sie zupelnie inaczej. Pzdr
ODPOWIEDZ