Pytanie[koło];)
Pytanie[koło];)
Ej mam pytanie. A mianowicie jak mam koło zósemkowane to wymienić koło czy piastę ? 

No właśnie, w jakiej płaszczyźnie masz tzw ósemkę? jeżeli koło biję na boki wystarczy raczej wycentrować, chyba że bardzo ostro przywaliłeś, jeżeli koło biję pionowo (góra - dół) to raczej nic z tym nie zrobisz i aby to zlikwidować musisz wymienić obręcz... tylko czy na pewno musisz, czy aż tak bardzo to przeszkadza, czy używasz v-brake czy tarcz itd... jest parę "ale" odnośnie tego czy naprawdę musisz ją wymienić, chyba że chcesz.
Obręcz zniekształconą w płaszczyźnie pionowej można też 'naprawić' gumowym młotkiem ale to wyższa szkoła jazdy... i trochę na siłę...
Obręcz zniekształconą w płaszczyźnie pionowej można też 'naprawić' gumowym młotkiem ale to wyższa szkoła jazdy... i trochę na siłę...

[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Dxx pisze:jeżeli koło biję na boki wystarczy raczej wycentrować
to teżDxx pisze:biję pionowo (góra - dół)
z tym że u dobrego mechanika. Chyba ze naprawde obręcz sie mega zniekształcona.Dxx pisze:wystarczy raczej wycentrować
Najważniejsze to zauważyć problem, teraz chłopie przed Toba długa droga żeby zacząć nad tym problemem pracować ;Dmadmaxorr pisze:jestem tępy
I już zaczyna robić się syf, jeżeli ktoś chcę się przekomarzać i kozaczyć to niech może omija tematy/dział w którym udziela sie pomocy/rad, taka drobna sugestia.
madmaxorr
Dxx Lekko bije na boki a mocna nie walnąłem.
Jeżeli tak to oddaj do wycentrowanie, lub kup klucz i sam ogarni sztukę centrowania koła... w wieku 14 lat nie powinieneś mieć raczej z tym problemu... aby dowiedzieć się jak to zrobić wystarczy użyć google: Wyniki 1 - 10 spośród około 26,600 dla zapytania centrowanie kola . (Znaleziono w 0,33 sek.) Najlepiej przeczytaj parę opisów aby lepiej pojąc temat, oddanie do serwisu z tak błahego powodu to strata czasu i plnów - moje zdanie. Tym bardziej że jeżeli będziesz jeździł to pewnie jeszcze nie raz przyda sie wiedza dotycząca centrowania.
Co do rodzaju hamulców chodzi o fakt iż koło które biję w pionie może mieć problem zgrania się z klockami - chodzi mi o relacje klocki a powierzchnia robocza obręczy.
To że koło w pionie można wycentrować to nie tajemnica, ale uważam że osoba początkująca nie powinna się w to bawić gdyż nie trudno podkręcić nyple za mocno, co skutkuje po fakcie stratą szprych albo jeszcze gorzej przerzutki przy okazj, czy też wypadkiem itd... sam też wiedząc jakie napięcia i siły działają na koło/szprychy unikam dokładnego centrowania w pionie, tym bardziej że poza wizualną stroną z tarczą nie ma to większego znaczenia (chyba koło ostro ugryzło glebę czy też murek) - tak też celowo pominąłem ten wątek. bla bla bla
madmaxorr
Dxx Lekko bije na boki a mocna nie walnąłem.
Jeżeli tak to oddaj do wycentrowanie, lub kup klucz i sam ogarni sztukę centrowania koła... w wieku 14 lat nie powinieneś mieć raczej z tym problemu... aby dowiedzieć się jak to zrobić wystarczy użyć google: Wyniki 1 - 10 spośród około 26,600 dla zapytania centrowanie kola . (Znaleziono w 0,33 sek.) Najlepiej przeczytaj parę opisów aby lepiej pojąc temat, oddanie do serwisu z tak błahego powodu to strata czasu i plnów - moje zdanie. Tym bardziej że jeżeli będziesz jeździł to pewnie jeszcze nie raz przyda sie wiedza dotycząca centrowania.
Co do rodzaju hamulców chodzi o fakt iż koło które biję w pionie może mieć problem zgrania się z klockami - chodzi mi o relacje klocki a powierzchnia robocza obręczy.
To że koło w pionie można wycentrować to nie tajemnica, ale uważam że osoba początkująca nie powinna się w to bawić gdyż nie trudno podkręcić nyple za mocno, co skutkuje po fakcie stratą szprych albo jeszcze gorzej przerzutki przy okazj, czy też wypadkiem itd... sam też wiedząc jakie napięcia i siły działają na koło/szprychy unikam dokładnego centrowania w pionie, tym bardziej że poza wizualną stroną z tarczą nie ma to większego znaczenia (chyba koło ostro ugryzło glebę czy też murek) - tak też celowo pominąłem ten wątek. bla bla bla
[b][SPRZEDAM]
piotrex Ty serio nie wiesz czy ironia Ci nie wyszla?
pewnie ze sie centruje w pionie jak i w poziomie
a jak nie umiesz sobie tego wyobrazic i jak coniektorzy z mojego miasta przyklejal bys szprychy na tasme jak sie odkreca to nei moja wina:)
pewnie ze sie centruje w pionie jak i w poziomie
a jak nie umiesz sobie tego wyobrazic i jak coniektorzy z mojego miasta przyklejal bys szprychy na tasme jak sie odkreca to nei moja wina:)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)