Szczyrk - mapa tras rowerowych

Schodek
Kontakt:

Szczyrk - mapa tras rowerowych

Post autor: Schodek »

Witam,mam taką propozycję do lokalesów i ludzi co doskonale znają okolice Szczyrku. Może uda się zrobić taki mały przewodnik po ścieżkach,dzikich singlach i ukrytych atrakcjach. Kiedyś znajomi mnie przeciągnęli po górze tak że w szoku byłem ile tam jest opcji, wielu zna tylko jeden ,dwa warianty a jest ich więcej.
Proszę o zamieszczanie konkretnych opisów,dokładnie zaznaczać punkty charakterystyczne gdzie się skręca w las i jak to poznać. Wiem jak jest w Myślenicach gdzie jest kilka solidnych sekcji a większość ogarnia tylko jedną lub dwie z dziewięciu. Prośba do ludzi dobrej woli aby powstał taki mały przewodnik po Szczyrku. Wielu jest ludzi którym się to przyda a i pewnie kilku zostanie zaskoczonych że istnieją nowe sekcje a oni śmigają po starych.

podam przykład z Myślenic gdzie po roku koleś odkrył że istnieje trasa DH inna niż pieszy zielony szlak. Bardzo był podniecony jak wjechał na traskę istniejąca kilka lat o której nie miął pojęcia a sezon cały kręcił po leśnej nartostradzie.

jeśli ktoś uzna że to słaby pomysł to niech mod jakiś to skasuje albo przeniesie

ciekawe ile istnieje tam opcji ?

Pozdro i miłych wakacji z grawitacją w tle.
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Super trasa jest po lewej stronie wyciągu (od połowy góry), patrząc z góry w dół. Są dwie opcje. 1 idziesz trochę w górę i za tym barem wbijasz sie do lasku, jest trochę korzeni, dziur itp. Zjeżdzasz cały czas tą scieżką i trafiasz na droge. Tak samo konczy sie drógi wariant, z tym, że poprostu zjezdzasz z wyciagu i jedziesz drogą która prowadzi, między ostatnim słupem wyciągu, a stacją na górze.

Jedziesz jakiś czas tą drogą i skręcasz w wąską ścieżkę, w lewo. Widać ją dokładnie. Jest za zakrętem tej drogi, która usłana jest kamieniami. Jedziesz cały czas tą ścieżką. W pewnym momencie przecina ona drogę, a zaraz za tym jest rozwidlenie. Ja proponuje jechać w lewo, bo trasa jest ciekawsza. Jedziesz dalej tą ścieżką, aż napotykasz jeszcze jedno rozwidlenia, na którym skręcasz w prawo. (Obojętnie gdzie pojedziesz tymi ścieżkami, dojedziesz w to samo miejsce). Ścieżka jest caly czas dosyć wąska. W końcu wyjeżdzasz na polane, przeinasz ją i dojeżdżasz do końca. Czyli na polane. Będziesz widział domy i drogę.
No i jak spotkasz starego dziadka, który opieprzy Cie o to, że jeździsz po jego prywatnej drodze, to lepiej odpuść sobie komentarz, bo jego synowie są dosyć agresywni:) Jedziesz jakiś czas drogą publiczną, kierując się w lewą stronę dojedziesz do wyciągu.

Kolejną trasą, jest traska też od połowy, z tym że skręczasz w drogę, którą widać przed lasem w prawo i jedziesz jakiś czas nartostradą. Wypadasz na polanę, na której można pojechać baardzo szybko. Jedziesz cały czas tą polaną i jak dojeżdzasz do lasu (Po lewej stronie jest jakiś domek / z tabliczą bar). Skręcasz w tą ścieżkę w lewo i jedziesz cały czas wąska ścieżką, aż do dosyć ostrego i stromego sakrętu. Dalej masz opcje stromą zjazdu w lewo i na wprost koło ogrodzenia (łagodnie). Przecinasz jak tam sobie chcesz, jedizesz ścieżką, jest dużo kamieni, korzeni itp. Wypadasz znowu na taką wąską polanę. Widzisz, że jest ogrodzenia i właśnie kierujesz się w lewo i jedizesz kawałek po dosyć płaskim, po czym dojeżdzasz kawałek do szlaku pieszego. Jest dosyć stromo i jak nie ma ludzi można osiągnąć niezłą prędkość i wpaść do lasu, gdzie jest trochę kamieni, korzeni. W lesie skręcasz w lewo (będizesz widział wyjeżdzoną ścieżkę przez rowery). Jedziesz cały czas. aż w końcu zobacysz wyciąg. Zjeżdzasz do polany przy wyciągu.

Obie traski nie są trudne, ale sprawiają wiele radości, bo można pojechać szybko na niektórych odcinkach i nie brakuje też przygód w postaci kamieni itp.
alek_fr
Kontakt:

Post autor: alek_fr »

hej!
Wiesz mnogosc opcji powala i naprawde ciezko bloby to opisacm sobie, nawet nie wiem czy bym sobie ot tak wszystkie przypomnial(pewnie nawet nie znam wszystich). Proponuje zebys poprostu pogadal z lokalesami gdy tam juz bedziesz to Ci pokaza to i owo:)
http://alek.pinkbike.com/album/haldy-2008/
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

alek_fr ale to chodzi o to, zeby nie trzeba było szukac lokalesów jak sie na spontanie do Szczyrku przyjedzie. Fajnie by było gdyby były tu trasy opisane bo wtedy wiesz gdzie mniej wiecej szukać.
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

hehe no najlepiej opis trza by poprzec zdieciami zeby wszyscy wiedzieli o czym sie gada
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Narciarzom robią takie mapki więc to dobry pomysł żeby i rowerowa taka powstała. przy wyciągu na skrzyczne jest taka wielka tablica z mapą legendą, z resztą wiecie sami
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

A na których trasach są liny w poprzek i drut kolczasty od miłych tubylców?
Na których trasach są deski w szeregiem wbitych gwoździ, żeby lepiej się "tym wariatom" jeździło = kto narysuje taka mapę pogardy i durności tubylców ???
Kontakt:

Roman_Maxx nie trzeba jechac do Szczyrku, wszędzie są przychylni nam ludzie. W stolicy potrafią rozbić kilka butelek na lądowaniu,spalic jakiś element z drewna,rozwalić co się da....w KrK bywały druty,gwoździe,butelki....właściwie wszędzie bywały przypadki kompletnej głupoty nieodpowiedzialnych ludzi...ale nie o to mi chodzi. Temat żalenia sie już powstał więc darować sobie laseczki takie wpisy proszę. Tu ma być tylko o trasach w Szczyrku.

Dzięki ale czekam na więcej, bez zbytniej nieśmiałości proszę ludzi zorientowanych o wpisy. Fajnie jeśli powstanie taki przewodnik po rejonie poparty fotkami ;) Myślę że sporo ludzi się dowie co gdzie i jak...
Roman_Maxx
Kontakt:

Schodek a powiedz czemu nigdzie indziej nie spotkałem takiej nie przychylności i pułapek, jak w zacofanym szczyrkowisku?

O Słowacji i Czechach nie wspomnę, bo wyprzedzili nas o lata świetlne i tam zastawię z prawdziwa przyjemnością każde pieniądze jakie mam do wydania na jazdę.

A tak przy okazji, to gdzie ty widziałeś w Wawie trasę DH?
Patrzeć nie potrafię, czy inna miarę mam.
Kontakt:

Roman_Maxx czy musi być trasa DH ? Czy wystarczy że zbierane są do tej pory specjalnie rozbijane butelki na Dolnej ? Znasz takie miejsce ? Czerniak pamiętasz ? Bródzienko ? Jak nie znasz to zapraszam na weryfikację...nie samym DH człowiek w mieście żyje :)

W Myślenicach leśniczy biegał i nabijał gwoździe... W zakopcu na Szymoszkowej też jakieś jaja były z tego co pamiętam....W KRK w Swoszowicach szkła,druty,gwożdzie to norma :)

Temat Szczyrku i lokalesów już został pociągnięty więc wracajmy do źródła ;)
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Roman_Maxx jakoś mi to nie przeszkadzało w wyjazdach do szczyrku, bo mam to w dupie. Ty też powinieneś to mieć, tymbardziej, że temat nie dotyczy Ciebie. Ktoś się rozwali na pułapce? jego strata.
Roman_Maxx
Kontakt:

"mozartt" można jak ciele na wszystko sie zgadzać i robić z siebie ofiarę losu, ja nie mam zamiaru a i do d... wszystko mi sie nie zmieści. Jak mnie nie chcą to nie i spadać z tym szaczyrkowiskiem.

"Schodek" może nie zbieraj wszystkich plotek jakie usłyszysz od blondynek i nie powtarzaj dalej jak harcerz. Czesto jeżdzę w Myślenicach i nic takiego ani mnie nie spotkało ani nie słyszałem. Co do Warszawy to bardziej płaskiego miejsca nie ma i nie będę się silił na udawanie DH po płaskim = wolę jeździć niż się "lansować"
Kontakt:

Roman_Maxx nie zbieram plotek tylko kolego piszę co wiem. Znam Myślony dość solidnie,ludzi lokalnych i mam sporo znajomych z tamtego rejonu i to wiem od nich ;)

Może się nie spotkałeś bo szczęście miałeś ale to są fakty.

masz jakieś chore podejście do jazdy i lansu. Zapewniam Cię że w stolicy są takie miejsca że jak chcesz się rozwijac to spokojnie będziesz trenował technikę. Wpadnij kiedyś na Dolną zobaczyć co się dzieje,wbij na Bartycką na dual,odwiedź Kazury i zawitaj na Bródno...i jak powiesz że wszystkie miejsca są banalne dla Ciebie to stawiam kratę piwa ;)

nawet na płaskim można wytrenować technikę którą zastosujesz w górach ;) nie liczy się ile jeździsz tylko co. Znam ludzi z południa co mają pod nosem góry a ich braki techniczne po wielu latach jazdy są nieprawdopodobne, mały dropik na ściance w Myślonach to już jest wyzwanie dla nich nie wspominając o innych sekcjach gdzie się gubią po 8 sekundach....

Płakanie że Warszawa płaska i że się nie da to tylko malkontent potrafi.

Pozdro i bez urazy ale irytuje mnie taka postawa dorosłego człowieka.

Pisz co chcesz w temacie Szczyrku ale to jest nadal najlepsze miejsce w kraju gdzie na wyciąg wpuszczają z rowerami,super lokalizacja,wiele trasek i szlaków, wypasiona góra i piękna okolica...wolę do Szczyrku niż w korku do Zakopca czy do smutnej Warchomli gdzie leśniczy zaraz zamknie las po prawej płotem i zostanie tylko polanka...
Schodek
Kontakt:

Hym ?? zastanawiające że śmigają w Szczyrku dziesiątki ludzi a nikt nie ma ochoty podzielić się wiedzą :(

Panowie proszę się nie krępować tylko wpisywać informacje przydatne dla innych.
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

SegatiV pisze:Narciarzom robią takie mapki więc to dobry pomysł żeby i rowerowa taka powstała.

Szczyrk nie chce pozwolic na legalne trasy a co dopiero wydrukuje mapki...

Zreszta www.nuestro-mundo.pl tam najlepiej zajrzec i sie zapytac
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
Schodek
Kontakt:

utros myślę ze sami sobie możemy pomagać i cieszyć się z atrakcji....więksbzość tras w Myślonach powstała z inicjatywy ludzi i bez pomocy właścicieli terenu,Szymoszkowa w Zokopcu...

fajnie będzie jak pozbieramy takie informacje i w jednym miejscu :) no ale jak widac nie ma chętnych do podzielenia się wiedzą :( a szkoda być takim samolubem
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Schodek => opcji jest po prostu tyle, że ciężko je opisać tak, żeby osoba będąca pierwszy raz na Skrzycznem załapała, o co chodzi.

Dwie najfajniejsze trasy zostały już opisane w pierwszej odpowiedzi w tym temacie.
Schodek
Kontakt:

Wooyek jak się chce to się da :)

liczę że ktoś się postara i napisze coś jeszcze :)
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

nie wiem czy ktos wspominał ale ostatnio powstała tam niby nowa trasa ( czy to wiarygodne info-nie wiem ) Jak tam ostatnio byłem to zjedzałem ja kilka razy. Patrzac od dołu w góre na Jaworzyne to ta trasa jest po lewej stronie wyciagu i jak sie wyjedza to ja widac( po czesci ) Jak po niej jezdziłęm to bylo troche wilgotno ale i tak traska mega ! waska i szybka.
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
ODPOWIEDZ