podczas pracy zawieszenia, damper (sprężyna) dosyć głośno skrzypi (nie na całej długości ugięcia, lecz zawsze na tym samym mniej więcej jego fragmencie), nie potrafię sobie z tym poradzić w żaden sposób, ma ktoś jakieś porady??
A czy to na 100% sprężyna? Dawno temu miałem tak w ramie Specialized FSR Comp i byłem przekonany że to damper piszczy, a okazało się że to jedno z łożysk. Sprawdź dokładnie. To że to spręzyna piszczy jest raczej wątpliwe.
re5pect to zdecydowanie skrzypienie a nie piszczenie, ponadto gdy podczas uginania się sprężyny przyłoże do niej rękę to w momencie skrzypienia czuć jakby mikrodrgania takie na damperze
ja też mam taki problem. I to jest bankowo sprężyna bo łożyska wymieniałem (40zł szt) i tuleje też (od zimy obie rzeczy). Mam Vanille R ze sprężynką Foxa i tak dziwnie trzeszczy ale tylko na danym naprężeniu wstępnym sprężyny. Jak ją skręce/odkręce o niecałe pół obrotu to przestaje, a gdy wróce do starej konfiguracji to znów trzeszczy/skrzypi. I nie mam pijęcia co to ale sie nie przejmuje
maxxis24 Pożycz od kogoś damper (byle jaki, byle by się zmieścił), nawet go nie przykręcaj tylo wpakuj np. dwie śróby i powginaj zawieszenie. Jak będzie piszczało tzn. że masz coś źle w łożyskach.