Siemka
Może i głupie pytanie ale jak ważycie swoje sprzęty? Ja jak jeszcze nie przerabiałem swojego, to postawiłem rower na tylnym kole pionowo na wadze (elektrycznej) i wyszło 1kg mniej niż podaje producent i dlatego mi coś nie pasuje i sie pytam jak Wy to robicie...
bierzesz rower do rak trzymasz i stajesz z nim na wadze.zapisujesz wynik.stajesz na wadze bez roweru , zapisujesz wynik ....odejmujesz wage Twojego ciała od wagi roweru z ciałem i Ci wychodzi waga roweru ....mam nadzieje ze zrozumiałes xD
dobrze jest tez zwarzyc wagom taka ktora ma haczyk i zawieszasz rower na niej mysle ze taka zmierzy najdokladniej o ile nie jest to waga za 5 zl
niewiem jak to sie profesionalnie nazywa ale urzywaja ich np. wedkarze...
Już się nie dziwie czemu niektórym pancerne maszyny dh wychodzą 16kg...
W taki sposób jak brooce i Skwarek napisali różnica może wyjść parę kile - zależy jak się stanie na wadze i jak się rower będzie trzymało. To jest fizyka - waga domowa skalowana jest dla przypadku w którym środek ciężkość znajduje się dokładnie nad środkiem wagi. Z rowerem na plecach przesuwacie środek ciężkości poza wagę i dlatego traci dokładność, również środek ciężkości jest przekazywana na wagę poprzez dźwignię. Ponadto często dzieje się tak że jak naciska się palcami bardziej na jakąś część wagi to zmienia to odczyt
no to kurde nie wiem zamknijcie sie w pokoju weźcie rower i na bardzo dokładnej wadze cyfrowej ważcie każda czesc....wiadomo ze to nie będzie dokładne jakoś specjalnie,to jest wynik na oko....to taki domowy sposób podałem.
Ale to nie chodzi o dokładność tylko o to że na niektórych wagach, jak odpowiednio będziesz stał z rowerem i bez może się okazać (przy lekkim rowerze), że rower ma ujemną wagę, albo waży 3kg zamiast 10kg.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
mad79 masz racje, ale ja ważyłem siebie 3 razy a potem z rowerem 5 razy w różnych pozycjach... ;]] od trymania jak sztange w górze po "przytulanie" roweru w pozycji pionowej... odczyt wahał sie między 84,9-85. Jest to jakaś tam waga elektryczna. Wyszło mi na to, że mój Sign waży 19,3kg