1. No dobra, jest gwint, w tej kwestii ravfr miał rację. Teraz będzie miał pretekst żeby mi po raz kolejny udowodnić że się nie znam, walę to.
2. Ma to marginalne znaczenie, ponieważ i tak musisz rozkręcic cały główny cylinder, żeby usupełnić olej. Nie teleportujesz go do wnętrza dampera, więc jak dla nie nie ma tematu.
3. Nie usisz żadnym cudem zdejmować głowicy, nie musisz mieć do tego specjalnych narzędzi, skoro I TAK musisz rozebrać cylinder. Tak jak pisałem możesz odkręcić tłoczysko za pomocą klucza nasadowego (nie wykluczone , że przy tej operacji i tak pierwszy puści gwint trzymający głowicę) i równie dobrze wyciagnąc iglicę z drugiej strony. W imadło wsadzasz tylko głowicę, nie powinno to doprowadzić do zadnych uszkodzeń.
4. Zanim cokolwiek odkręcisz najpierw spuść powietrze. O ile przegroda nie cofnęła się do samego końca to
5. nie zalewaj żadnym przekładniowym ani silnikowym. Nie chodzi o gęstość tylko o to, ze taki olej rozpuszcza podobno uszczelki. Mam wiątpliwosci co do tej tezy, silniki i przekładniemają też różnej maści gumowe uszczelniacze (głwónie simmeringi) i jakoś nic się z nimi nie dzieje, szkoda jednak ryzykować, dobry olej motocyklowy olej do amortyzatorów Motul, czy teoretycznie-rowerowy Motorex kosztuje 30-40 złotych za litr i wystarcza na baaaardzo długo. Gęstość musisz poszukać w jakimś manualu, a jeśli nie znajdziesz to pozostaje improwizacja. Ja moje dampery zalewalem zawsze 5W40, mam sporo takiego oleju, mogę Cię nim poczęstować w razie czego, jak się okaze dobry to piojeździsz na nim aż zużyjesz i będziesz wiedział jaki kupić następny, a jak się okaże za rzadki to będziesz wiedział jakiego następnego nie kupować
6. Oprócz doboru oleju musisz odpowiednio ustawić przegrodę między komorą olejow a powietrzną. Skoro wyrzygło olejna zewną trz to na pewno się przestawiła. Znów najlepiej będzie gdzieś doczytać jak głęboko j wcisnąć ale jeśli nie będzie nigdzie napisane to niestety znów trzeba będzie zadziałać "na czuja". To może być bardzo upierdliwa sprawa, taki Fox DHX ma dziurkę w membranie, w którą na koniec wkręca się śtbubkę z uszczelką i w ten sposób zamyka zbiornik, można tą srubkę odkręcić i zakrzywionym drucikiem pociągnąć membranę do siebie, tego patentu nie ma Kind Shock i żeby wyciągnąć przegrodę trzeba zalać głwówny cylinder olejem, wcinąć tłok do końca, wylać olej, wyciągać powoli tłok, znowu alać , znpowu wcisnąć tłok, znowu go spuscić i tak w kólko aż nie wyciągniemy membrany. Wyciągniecie jej jest konieczne jeśli nie ma w niej dziurki jak w Foxie, ponieważ w przeciwnym razie utknie pod nią powietrze, trzeba ją wsiskać w wypełniony po brzegi olejem zbiorniczek wyrównaczy, jak już się ją wciśnie to trzeba uzupełnić olej do końca w głównym zbiorniku i delikatnie wsunąć tłok. Jak będzie w Manitou tego nie wiem, tak jak pisałem wczesniej nigdy takiedo dampera nie rozbierałem.
7. Komorę pompujesz na samym końcu, jak juz damper masz złożony.
8. O-ringów nie kupujesz w markecie budowlanym tylko w sklepie hydraulicznym albo z uszczelkami. Ja dla siebie O-ringi kupowałem na Fordońskiej , na przeciwko skrzyżowania z Gajową. mają dużo różnych rozmiarów po śmiesznyh cenach, na pewno dostaniesz taki jak potrzebujesz.