damper Fox Vanillia rc rok 2004 serwis domowy

piotr602
Kontakt:

damper Fox Vanillia rc rok 2004 serwis domowy

Post autor: piotr602 »

Witam
Chcialbym wymienic olej w damperze. Potrzebuje jakis toutoriali, instrukcji. Mam instrukcje serwisowa foxa dhx 4.0 czy vanillia w swojej budowie jest podobna? Prosilbym o linki do jakis stron. Z gory dzieki za pomoc.
www.downhill.uk.pl
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Tak, nawet bardzo podobna. Tłok jest w zasadzie identyczny, zasada postępowani przy wymianie oleju też. No, chyba że masz R-kę , bez oddzielnego zbiorniczka wyrównawczego. Wtedy faktycznie troszkę inaczej to wygląda, a już w ogóle masz przerąbane, jeśli to jest R-ka ze sprężyną zakładaną przez dół, wtedy odpada możliwość założenia zaworka Schraeder i trzeba dorabiać igłę i kluczyk imbusowy z dziurką na igłę. Ja własnie mam takiego Foxa i straciłem całe popołudnie na dorobienie narzędzi.
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Nie zapominaj ze w Vanilii RC znajduje sie azot, ktorego domowym sposobem tam nie wtloczysz. Albo profesjonalny serwis, albo zabawa w dorabianie zaworka z wentylka od detki. Do wyboru.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Krakos
Kontakt:

Post autor: Krakos »

a powietrze ile ma procent azotu ?? podstawa chemii :)) a jak chcesz azot to se idź do dobrego mechanika samochodowego będzie miał kompresor z azotem... :)
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3853780
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Krakos spoko, tylko, że azot ma całkowicie inne właściwości niż powietrze. Niecałe 80% to nie 100%. Poza tym przy tak mały zbiorniczku możesz odczuć różnicę w zwiększaniu progresji skoku przy wyższych temperaturach systemu.
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

piotr602 poszukaj, był parę dni temu watek o serwisowaniu amora w domu i tym jak sobie poradzić z pompowaniem.
Azot - Powietrze, daj sobie na luz i pompuj powietrzem
KaNiOn
Kontakt:

Post autor: KaNiOn »

1. Jak napompować/spuścić powietrze/azot skoro w miejscu DHX-owego zaworka samochodowego jest nakrętka z czymś plastikowym w środku??
2. Jeśli już odkręce tą nakrętke to mi coś nie wybuchnie skoro w środku jest ciśnienie?
3. Jeśli w jakiś sposób zamontuje zaworek w miejscu nakrętki to nie bede musiał przed kazdym zjazdem pompować bo powietrze ucieknie? Mam nieprzyjemne doświadczenia po montażu urwanego zaworka w santurze axonie - pomimo dokładnego nagwintowania, nowego zaworka i zawrotnej ilości sylikonu, powietrze którędyś uciekało i trzeba bylo przed wyjazdem na rower pompować..
4. Opłaca sie rozmontowywać damper skoro działa? Po prostu przeraza mnie mysl co moze mieszkac w srodku w 4letniego dampera i chcialem wymienic olej, ale teraz sie wacham.
morthias
Kontakt:

Krakos pisze:a powietrze ile ma procent azotu ?? podstawa chemii
Wiesz wogole jak ten damper wyglada? Nic Ci z 78% azotu w powietrzu, kiedy damper nie ma ZAWORU ktorym mozesz je tam wtloczyc.

Najpierw sie dowiedz, potem ew. kogos obrazaj.

KaNiOn pisze:4. Opłaca sie rozmontowywać damper skoro działa? Po prostu przeraza mnie mysl co moze mieszkac w srodku w 4letniego dampera i chcialem wymienic olej, ale teraz sie wacham.
Rozmontowanie tego dampera wiaze sie ze spuszczeniem azotu ze zbiornika. Jesli nie masz ochoty na przerabianie dampera (konkretniej dopasowywanie wentyla, przegwintowywanie itp. zabawy) to lepiej zlec to serwisowi. Uzytkowanie dampera na 4-ro letnim oleju tez nie jest zbyt dobre dla niego.
Furmek
Kontakt:

morthias - czytaj wszytskie posty w topicu...
Vanila RC ma zaworek, moze nie tak banalny w obsludze jak presta czy shader, ale jest i gwarantuje Ci ze przy odrobinie checi da sie go urzywac
KaNiOn
Kontakt:

Skoro się da to w jaki sposób??
Furmek
Kontakt:

KaNiOn
- trzebna wydłubać ten kawałek plastiku ktorym jest zalany zaworek
- pokaze sie wtedy gniazdo na imbusa z mala dziurka na samym dnie
- pod spodem jest kawalek gumy ktory ta sroba sciska

obsługa:
poluzowujesz ta srobe na imbusa
wbijasz igle zakonczona pompka w gume az przejdzie na droga strone
pompujesz
dokrecasz troche
wyciagasz igle
dokrecasz do konca
The End
KaNiOn
Kontakt:

Hmm zrobie wieczorem zdjęcie tego zbiorniczka całego, jakbyś mógł Furmek mi to narysować byłbym baaaaardzo wdzięczny
Furmek
Kontakt:

wieczorkiem, jak wroce z roboty machne jakis obrazeczek
morthias
Kontakt:

Furmek pisze:morthias - czytaj wszytskie posty w topicu...
Vanila RC ma zaworek, moze nie tak banalny w obsludze jak presta czy shader, ale jest i gwarantuje Ci ze przy odrobinie checi da sie go urzywac
Fakt, masz racje. O tym zaworku wiedzialem, ale nie wiedzialem czy standardowa igla (np. do pilki) pasuje do tego zaworku... Jak z tym jest?
KaNiOn
Kontakt:

Na zdjęciu Vanilla RC. Czerwonym kółkiem zaznaczona 6-kątna nakrętka, połączona chyba z deklem zbiorniczka z azotem. We wnętrzu nakrętki twardy biały plastik. Mam wywiercić w tym plastiku małym wiertełkiem dziurkę na średnicę igły do pompowania piłki? Po takiej operacji nie będzie mi uciekać powietrze ze wnętrza? Nie wie ktoś jak to robią w Warszawie w serwisie Foxa?

Moim zdaniem nie opłaca się płacić 350zł za serwis tego dampera, a taką cenę podano mi w autoryzowanym serwisie.

Dokonywał już ktoś w domu serwisu tego dampera?
Załączniki
Vanilla RC.jpg
Vanilla RC.jpg (55.67 KiB) Przejrzano 1644 razy
Furmek
Kontakt:

Legeda:
niebieski - obudowa zbiorniczka
fioletowy - ten wystajacy kawalek plastiku
pomaranczowy - sroba z gniazdem na imbusa i mala dziurka na dnie
zielony - lawal gumy

trzeba to fioletowe wydlubac
poluzowac imbusem pomaranczowa srobe
przebic cienka igla (lekarska) zielona gume
i napompowac
Załączniki
Zaworek w vanili
Zaworek w vanili
zaworek.jpg (6.99 KiB) Przejrzano 1562 razy
KaNiOn
Kontakt:

Jedno pytanie - jak połączyć igłę lekarską z pompką do amortyzatorów? Ciśnienie we wnętrzu dampera z łatwością rozerwie raczej każde połączenie, a przynajmniej nie da możliwości utzrymania ciśnienia...

Jeśli przebije gume to czemu powietzre miało by nie uciekać? Przeprowadzałeś już kiedyś taką operacje?
spidi23
Kontakt:

Post autor: spidi23 »

KaNiOn duzo ludzi robilo taki mod, ja gume olalem i w miejsce tej sruby wstawilem nagwintowany zawor schraeder'a, masz zbiorniczek, wiec w niczym Ci przeszkadzac nie bedzie :)

Cisnienie 3ma jak nalezy, w sumie kleilem to na poxipolu, ale 100psi jest od miesiaca i nic nie ubywa :wink:

Pzdr
[b][s] Norco 63 165mm - 2006, 66 rc2x 150mm - 2006,
2x D321/Cn/Novatec/Funn[/b]
KaNiOn
Kontakt:

Czyli w sumie najlepiej zabrać i wnętzre nakrętki rozwiercić nagwintować i na poxipolu wkręcić zaworek shreder? Jak spuścić powietrze przed wszystkimi operacjami? Na gada? tzn zacząć odkręcać kluczem nasadowym nakrętka na zbiorniczku? (tą którą wziełem w czerwone kółko).
ODPOWIEDZ