pomysł na tylną piastę
pomysł na tylną piastę
opiszcie prosze tylna piaste waszych marzen. na 8/9 biegow. ile mozecie maksymalnie dac za cos takiego? nie pytam,zeby dojebac pozniej wyzsza cene, tylko aby wiedzic, na jaka klase wykonania moge sobie pozwolic. zalozmy, ze piasta z przedzialu cenowego 200-400zl
kosztowala by oczywiscie jak najmniej. napewno nei stac mnie wydac 400 na piaste, 200 to juz blizsza memu portfelowi kwota, ale i tak zeby w sciane przez 2 miechy po kupnie :P. Marzy sie piasta poprostu nie do zajebania, oczywiscie pod tarcze, najlepiej silent cluth, albo jakis inne sprzeglo, ktore lapie bardzo szybko, oczywiscie maszynki. Narazie przesiadam sie na ss, ale w tej chwili mam okrojone deore, wiec pewnie dlugo nie pociagnie...
spoko ale jak zamiast takich plytkich diur na zapadke dalbys glebsze ( i GLOSNE na maxa ja np. uwielbiam ten szum wolnobiegu na mega szybkosci) i kilka zapadek (nawet 8 ze jak sie jedna wylamie to nie szkodzi. szybkie lapanie? to co jest w kazdej normalnej piescie styka bez problemu..... jakbys dal co 2stopnie lapanie w sumie nie byloby zle i duuuuuze kolnierze
no to by moglo pod 400 podejsc w cenie.
no to by moglo pod 400 podejsc w cenie.
Tak ze 3 stowki bym mogl na piaste tylna puscic. Maszyny, zeby zapadki nie halasowaly (strasznie mnie ten dzwiek wkurwia) no i zeby byla nie do zajebania i miala wysokie scianki boczne (nie wiem czy to ma jakas fachowa nazwe) bo zajebiscie to wyglada i mozna szprychy krotsze (bardziej wytrzymale) zainstalowac.
BTW Dzikus jestem dla ciebie pelen podziwu ze takie rzeczy robisz. Dla mnie zrobienie czegos takiego to czarna magia. rozebrac i skrecic to jeszcze ale zrobic... FULL RESPECT.
BTW Dzikus jestem dla ciebie pelen podziwu ze takie rzeczy robisz. Dla mnie zrobienie czegos takiego to czarna magia. rozebrac i skrecic to jeszcze ale zrobic... FULL RESPECT.
-
- Kontakt:
Dzikus mastah :)
Koniecznie wysokie kołnierze, na maszynach rzecz jasna. Cicha musi byc.
Do tego taki maly szczegol - nie wiem czy wy tez macie taki problem, ale ja i kilku kolegow go posiaDAMY. Chodzi mianowicie o to, ze nie mieszcza sie srubki z duza glowka do przykrecania tarczy. Nie wiem czy to dobra mysl, ale milo by bylo gdyby te "wypustki" na tarcze by nieco glebiej osadzone a do kompletu dodane zazebiajace sie podkladki. To by pozwolilo wyeliminowac te cholerne torxy...
Koniecznie wysokie kołnierze, na maszynach rzecz jasna. Cicha musi byc.
Do tego taki maly szczegol - nie wiem czy wy tez macie taki problem, ale ja i kilku kolegow go posiaDAMY. Chodzi mianowicie o to, ze nie mieszcza sie srubki z duza glowka do przykrecania tarczy. Nie wiem czy to dobra mysl, ale milo by bylo gdyby te "wypustki" na tarcze by nieco glebiej osadzone a do kompletu dodane zazebiajace sie podkladki. To by pozwolilo wyeliminowac te cholerne torxy...
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
hyhy.....wychodzi na to że musisz wypuścić dwa modele......cichą i głośną na maxa....ja jestem za opcją nr 2 :)))
Co do ceny to myślę że 300 by styknęło - taki przedział jak Funn huru-guru czy DaBomb HS-R.
Jeśli chodzi o cechy to wiadomo że musi być na maszynowych i byłoby fajnie gdyby, podobnie jak te dwie które wymieniłem, nie miały gwintów na końcówkach osi - takich co się normalnie wżyna w haki ramy. Kołnierze nieprzesadnie duże - żeby można było w miarę łatwo kupić do tego szprychy.
Co do ceny to myślę że 300 by styknęło - taki przedział jak Funn huru-guru czy DaBomb HS-R.
Jeśli chodzi o cechy to wiadomo że musi być na maszynowych i byłoby fajnie gdyby, podobnie jak te dwie które wymieniłem, nie miały gwintów na końcówkach osi - takich co się normalnie wżyna w haki ramy. Kołnierze nieprzesadnie duże - żeby można było w miarę łatwo kupić do tego szprychy.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
chyba oczywiste, ze nie bede sprzedawal zadnego "prototypu", tylko cos co bedzie wczesniej sprawdzone. piasty beda dostepne anjwczesniej na poczatku przyszlego roku. nie zrobie taniej piasty bo w polsce sie nie da.
poza tym "drobny" szczegol: gwarantuje do niej wszystkie czesci zamienne.
mozna se kupic tania piaste tajwanska i pzoniej ja wyjebac jak peknie jedna zapadka. najwazniejsze, zeby byla "tania" i na jaden raz. i zeby miala "dh" w nazwie...
poza tym "drobny" szczegol: gwarantuje do niej wszystkie czesci zamienne.
mozna se kupic tania piaste tajwanska i pzoniej ja wyjebac jak peknie jedna zapadka. najwazniejsze, zeby byla "tania" i na jaden raz. i zeby miala "dh" w nazwie...
evilbiker, sprawdzałeś da bomby, że mówisz, że sprawdzone?
da bomb ma jedne z najgorszych piast na rynku:/
bęben cały czas idzie się walić i nie pojeździsz na tym długo bez serwisu...
freecoaster odpada, nie sądzę, że dzikus będzie się chciał bawić w coś takiego, poza tym to by było skomplikowane i chooy ciężkie.
da bomb ma jedne z najgorszych piast na rynku:/
bęben cały czas idzie się walić i nie pojeździsz na tym długo bez serwisu...
freecoaster odpada, nie sądzę, że dzikus będzie się chciał bawić w coś takiego, poza tym to by było skomplikowane i chooy ciężkie.
no dobra powiem wam jak ja to widze
wersja 1:
piasta na zapadki, duze, glosne, szerokie. moj wlasny "patent" na ich lepsze klikanie. zapadek oczywiscie duzo. wiem jak rozwiazac sprawe mocengo lzoyskowania osi, ale wam nie powiem, bo mysle czy by tego nie opatentowac jak sie sprawdzi.
calosc dosc latwo rozbieralna, mozliwosc kasowania luzow na lozyskach itp.
wersja 2
frecoaster, ale caly srodek tez ewentualnie do opatentowania, wiec nic nie powiem jak na razie. wlasnie freecoaster jest piasta ktorej proto zamierzam wykonac jak wykoncze obecne rzeczy.
klejna sprawa - zywotnosc
w sumie wszystko zalezy od stylu jazdy. o wytrzymalosc osi raczej sie nie martwie, bo wiem jak to rozwiazac. pozostaje kwestia sprzegielka, jak jzu pisalem ma to byc testowane przez kilka miesiecy nim zaczne sprzedawac. ale z drugiej strony wiadomo, ze wszystko mozna rozpierdolic, z tego co wiem, najszybciej psuja sie sprzegla trialowcom. dlatego tez, zakladam dostepnosc wszsytkich czesci zamiennych w bardzo dobrej cenie. a z tego co wiem, cos takiego zpaewnia jedynie shimano, i to i tak nie do konca, bo trzeba kupic caly bebenek. zadna firma sprzedajace piasty z tajwanu nic takiegonie gwarantuje przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
oczywiscie na pasty bedzie normalna gwarncja, na poczatku przyszlego roku rejestruje dzialalnosc, wiec wszystko bedzie cacy. chcialem sie zarejestroac jzu teraz, ale podobno od strycznia maja wejsc tajemncize przepisy, ktore moga m (jako jeszcze studentow)i znacznie uklatwic zycie
wersja 1:
piasta na zapadki, duze, glosne, szerokie. moj wlasny "patent" na ich lepsze klikanie. zapadek oczywiscie duzo. wiem jak rozwiazac sprawe mocengo lzoyskowania osi, ale wam nie powiem, bo mysle czy by tego nie opatentowac jak sie sprawdzi.
calosc dosc latwo rozbieralna, mozliwosc kasowania luzow na lozyskach itp.
wersja 2
frecoaster, ale caly srodek tez ewentualnie do opatentowania, wiec nic nie powiem jak na razie. wlasnie freecoaster jest piasta ktorej proto zamierzam wykonac jak wykoncze obecne rzeczy.
klejna sprawa - zywotnosc
w sumie wszystko zalezy od stylu jazdy. o wytrzymalosc osi raczej sie nie martwie, bo wiem jak to rozwiazac. pozostaje kwestia sprzegielka, jak jzu pisalem ma to byc testowane przez kilka miesiecy nim zaczne sprzedawac. ale z drugiej strony wiadomo, ze wszystko mozna rozpierdolic, z tego co wiem, najszybciej psuja sie sprzegla trialowcom. dlatego tez, zakladam dostepnosc wszsytkich czesci zamiennych w bardzo dobrej cenie. a z tego co wiem, cos takiego zpaewnia jedynie shimano, i to i tak nie do konca, bo trzeba kupic caly bebenek. zadna firma sprzedajace piasty z tajwanu nic takiegonie gwarantuje przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
oczywiscie na pasty bedzie normalna gwarncja, na poczatku przyszlego roku rejestruje dzialalnosc, wiec wszystko bedzie cacy. chcialem sie zarejestroac jzu teraz, ale podobno od strycznia maja wejsc tajemncize przepisy, ktore moga m (jako jeszcze studentow)i znacznie uklatwic zycie