problem z kręcącą się korbą
problem z kręcącą się korbą
siemka jestem nowy na forum tak więc witam wszystkich i odrazu przechodzę do rzeczy: mam pewien problem a mianowicie: gdy robię jakie kolwiek tricki związane ze ściąganiem nóg z platform to korba dalej się kręci, nawet jak jade i ściagam nogi to tak jest, zmieniłem wolnobieg i dalej dzieje się to samo, łancuch tez kilka razy naciagalem i było ok, macie jakis sposob aby korba sie nie kreciła? zalozyl bym napinacz ale w pussy na street to raczej głupi pomysł
tak wiec z gory thx za odp pozdro

hmm a co mu sie stało w tej piescie?? wolnobiegi jakie daje ns seryjnie sa chu... tak wiec moze to wolnobieg, zmienie wolnobieg a jesli to nie pomoze do dam piaste na gware, a macie jakies sposoby zeby inaczej zblokowac korbe? kiedys słyszałem ze jakos mozna to zrobic tylko nigdzie nie moge znalezc jak :/
-
- Kontakt:
Dokładnie to niewiem ale objawy były takie same jak u Ciebie.Jak chcesz to moge się go zapytac na GG co było z tą pistąpussy022 pisze:
hmm a co mu sie stało w tej piescie??

Jak "zablokowac" korbe ,nie da się zablokować korby...słabo sprecyzowane pytaniepussy022 pisze:a macie jakies sposoby zeby inaczej zblokowac korbe?

Gdy by Ci się udało zablokować korbe to by Ci łancuch spadał i nie dało by sie pedałować

Jeszcze raz na spokojnie napisz pytanie pussy022 bo nie skumałem z ta korba

działa to tak: masz dobrej klasy łożyska które pracują jak masełko w suporcie a wolnobieg ma "twarde"" zapadki... poprostu zapadki potrzebują bardzo dużej siły żeby się schować a że korba ma zarąbiste łożyska to przekładają część tej siły na korbę i napędzają ją... rozjeździj trochę wolnobieg, popedałuj do tyłu jak będziesz jechał. to działa tak jak tarczówki- musi się dotrzeć ;]
moim zdaniem to wina zbyt duzej ilosci smaru na zapadkach...
jak serwisowalem swoja piaste DaBomb na os 12x135 to nalozylem bardzo duzo smaru na zapadki i po zlozeniu piasty w czasie jazdy krecily mi sie korby...tzn jak jechalem i zdjąlem nogi z pedałów to sie obracaly korby....
wrocilem do domu znow rozkrecilem piaste i wytarłem smar z zapadek i wlałem tam troszke oleju (jakis olej przekładniowy z garazu) i skrecilem piaste....efekt jest taki ze piasta ładnie sobie "cyka" i korbe sie nie kręcą....
ja bym najpierw sprawdzil ten smar na zapadkach...
a jesli nie chcesz wyceirac smaru i zasąpic go olejem to do tego smaru co jest nalej troszke oleju... doslownie 1-2ml....i to ci rozrzedzi smar i nie bedziesz mial tego efektu z korbami..
sprawdzone przeze mnie na mojej piescie i przez kilku kumpli ktorym tez sie tak robilo...
ostatecznie mozesz wyjąć suport i nasypac piachu do łożysk zeby ci sie korby ciezko krecily i wolnobieg nie wprawial ich w ruch...ale to raczej niezbyt dobry sposob i malo profesionalny;p a prosciej mowiac... GŁUPI
jak serwisowalem swoja piaste DaBomb na os 12x135 to nalozylem bardzo duzo smaru na zapadki i po zlozeniu piasty w czasie jazdy krecily mi sie korby...tzn jak jechalem i zdjąlem nogi z pedałów to sie obracaly korby....
wrocilem do domu znow rozkrecilem piaste i wytarłem smar z zapadek i wlałem tam troszke oleju (jakis olej przekładniowy z garazu) i skrecilem piaste....efekt jest taki ze piasta ładnie sobie "cyka" i korbe sie nie kręcą....
ja bym najpierw sprawdzil ten smar na zapadkach...
a jesli nie chcesz wyceirac smaru i zasąpic go olejem to do tego smaru co jest nalej troszke oleju... doslownie 1-2ml....i to ci rozrzedzi smar i nie bedziesz mial tego efektu z korbami..
sprawdzone przeze mnie na mojej piescie i przez kilku kumpli ktorym tez sie tak robilo...
ostatecznie mozesz wyjąć suport i nasypac piachu do łożysk zeby ci sie korby ciezko krecily i wolnobieg nie wprawial ich w ruch...ale to raczej niezbyt dobry sposob i malo profesionalny;p a prosciej mowiac... GŁUPI

[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645