Od niedawna mam rower, a że zafascynował mnie fourcross, to chciałem prosić o parę porad. ;)
Mój sprzęt to:
rama: Magnum Badboy, ciężar nieznany (wydaje mi się, że w granicach 3-4kg, ale teraz to już tego nie chce mi się sprawdzać), geometria i wytrzymałość wygląda na całkiem ładną
suport: Truvativ Howitzer
korby: Truvativ Ruktion Howitzer
napinacz: Truvativ Boxguide
przerzutka: Sram SX4; manetka również
kaseta: Shimano CS-HG50-8L
łańcuch: Sram (jaki dokładniej to nie pamiętam)
obręcze: Alexrims DM24
piasty: Chosen (na łożyskach maszynowych)
stery: chyba VP maszynówki
mostek: Kalloy, ale jaki, to też nie wiem, bynajmniej krótki
kierownica: NS Habanero
amortyzator: RS Suntour XCR, skoku o ile dobrze wiem 100mm
hamulce: tarczowe Tektro, przód 180, tył 160; dźwignie też Tektro
gripy: Velo przykręcane
opony: Schwalbe Crazy Bob
pedały: platformowe Octane One na łożyskach maszynowych
Rower waży zapewne około 17kg.
sztyca: Kalloy
siodło: Velo
No i w związku z nim kilka kwestii...
1. Moim głównym założeniem jest nauczyć się jeździć, a dopiero potem bardziej kombinować typu zmniejszanie wagi, zakładanie lepszego amorka itp. Nie zabiję się chyba na tym? :P
2. Opony, które mam do najlepiej przyczepnych nie należą. Tak, wiem, dałem dupy kupując je zamiast zapytać wcześniej. Przejrzałem kilka tematów na forum odnośnie oponek fourcrossowych i sam się zastanawiam co wziąć. Jeździć będę po swojskich polskich torach + trochę dirtów + trochę po mieście (nie mylić ze streetem ;p). Jako że mam możliwość dostania niektórych opon po cenach hurtowych, to chciałem się dowiedzieć czy coś z oferty Duro, Schwalbe lub Maxxisa (niestety bez Larsenów na 2,35 czy 2,10) wchodzi w rachubę.
3. Mostek wytrzyma? Nie znam się i nie wiem czy jest jakoś specjalnie narażony, a nie chciałbym, żeby mi odpadł podczas jazdy albo coś w tym stylu. ;)
4. Amortyzator nie zdechnie za szybko? Mam zamiar go zmienić i tak dopiero jak padnie. Ale chyba zanim to zrobi nie wykończy mnie? :P
5. Zaopatrzyłem się w rękawiczki, ochraniacze na nogi, w najbliższej przyszłości mam zamiar równiez kupić kask. Zbroja do tego sportu (zwłaszcza na początek) też się przyda czy olać to?
No i ogólnie takie tam co sądzicie o tym. Tylko bez komentarzy jak w TeleMango typu "paaanie, daj pan spokój", proszę. ;) Jestem tu od niedawna, szukajki co prawda użyłem, ale nie znalazłem nic podobnego. Jeśli już coś było, to przepraszam. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Pierwszy rower (chciałby być używany do 4x)