Jak sprowadzić Rower z USA

UtusDH
Kontakt:

Jak sprowadzić Rower z USA

Post autor: UtusDH »

Witam kto mi napisze jak mam sprowadzić tani fajny rowerek do Downhillu z Stanów zjednoczonych.
Utus
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

Znajdź go sobie na ebay'u, albo w sklepie internetowym, który wysyła do Polski i kup.

Przyda się karta Visa lub MasterCard, ewentualnie konto na PayPal'u
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Sprowadzic przez kogoś kto sprowadza i sie na tym zna...
kq
Kontakt:

Post autor: kq »

Znaleźć, kupić, wysłać do Polameru a on wyśle do Ciebie. Jedyna opcja, jeśli rower nie jest w Chicago albo NY.
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Ale przede wszystkim to przeszukac to Forum i przeczytac ktorys z 12 tysiecy tematow na ten temat ...
kq
Kontakt:

podnietek, dobra dobra
Szukałem 2 miesiące temu info czym wysłać paczkę to z 12 tysięcy tematów było widocznych z 10-15 z czego w 2 były jako takie informacje a w reszcie teksty w stylu "było, użyj szukaj" :twisted:
chester
Kontakt:

Post autor: chester »

Mam ten sam problem bo chcialbym z ebay'a sobie amora sprowadzic, tym bardziej ze slyszalem ze drop off'a do 600 zł. z przesylka sciagne..

Moze sa jakies firmy polskie ktore czyms takim sie zajmuja i z taka firma moglbym rozmiawiac o transporcie sprzetu.. tematy byly wiem bo nawet czytalem ale bardziej pobiezenie, ale teraz szukaj ich w stoku siana
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

jak nie macie kogos w usa to sie nawet za to nie bierzcie-w tej chwili:
a)malo kto jest sklonny wyslac jakies wieksze czesci rowerowe za ocean
b)ceny tranposrtu podskoczyly i to drastycznie (za rower wyslany do PL niektorzy chca w granicach 800-1000usd)
c)clo-clo-clo
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
kq
Kontakt:

piotrex dlatego wspomniałem o Polamerze. Brałem rower na początku lata. Cena transportu umówiona - 180$. Potem zaczęły się robić problemy - USPS, UPS, Fedex, DHL - od 600 do 900$. W końcu wysłał gościu do Polameru a Polamer do mnie - lotnicza.

Koszt:
- do polameru - UPS - 100$
- z polameru do Polski - 230$

Razem 330$
Paczka dosyć duża była, ważyło to gdzieś z 30 kg.

Jedno ale z Polamerem. Maksymalna wartość przesyłki to 70$. Jeśli chcemy na więcej to trzeba mieć paragon albo fakturę a w przypadku używanego sprzętu wiadomo, że to niemożliwe.
EdekzKrainyKredek
Kontakt:

Post autor: EdekzKrainyKredek »

Ładnie ładnie 800-1000USD to chyba za wysyłkę z Hawajów. Ja za wysyłkę rowerka w dwóch paczkach z Maryland w US zapłaciłem 150$ + 40$ insurance. Po 2óch tygodniach od zakończenia aukcji był już w Polsce. W Urzędzie Celnym pobierają 22% podatku + 4,7% cła od całkowitej wartości przesyłki (kasa za rowerek + koszta wysyłki). Przychodzi z UC odpowiedni list na który musisz odpowiedzieć wysyłając na podany w nim nr faxu printy z aukcji, wyciąg z paypala (ważne żeby wydrukować i wysłać wszystkie strony nawet jak uważamy że nie zawierają jakiś znaczących treści - celnik nie przystąpi do pracy nie posiadając kompletu dokumentów) oraz sam list w którym w odpowiednich polach określasz m.in co jest przedmiotem wysyłki oraz czy przesyłka ma być dostarczona na twój adres czy odbierzesz ją w UC. Za cenny czas celnika płacisz groszowe kwoty + ewentualne koszty dostarczenia przesyłki na twój adres. Teksty typu nie masz nikogo w stanach to sie za to nie bierz to zwykłe "biadolenie" o Szopenie (Chopinie)
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

kq i jak dasz im paragon na to to nie dokladaja cla tylo dbaja o to zeby go wlasnie nie bylo. Bo ja wczesniej wysylalem polamerem rzeczy powyzej 70$ np amor ale wartosci nie podawalem sami wpisywali wartosc dla urzedu celnego 25$, tak samo z rama - teraz bede chcial caly rower. Wiem ze dawniej robila taka fajna usluge ze wysylali to jako prezent. Rower caly skrecony zabezpieczony np z kokardka jakeies rzyczenia dopiete i wsam raz prezent na moja 18, ktora bedzie nie dlugo :D ;;;

EdekzKrainyKredek tak kolego tylo po doplaceniu tylu % do kwoty przestaje sie to tak oplacac wiec Twoje rozwiazanie jest takie nie teges troche.
kq
Kontakt:

ddex, ale ja chciałem podać wyższą kwotę i zapłacić coś cła - żeby podejrzane to nie było. Nie dało się. Zabezpieczyłem się poprzez ebay i przelewy na mniejszą kwotę na wszelki wypadek.

Paczka przyszła bez cła, tylko się cieszyć. Ale logiki w tym nie ma.
EdekzKrainyKredek
Kontakt:

ddex jest to rozwiązanie najprosztsze z możliwych a jeśli chodzi o opłacalność to oczywiste że zanim cokolwiek kupisz to kalkulujesz.
piotrex
Kontakt:

EdekzKrainyKredek za wysylke ramy (devinci wilson) prosto do Polski zaplacilem 100usd.Nie wiem czym Ci wyslali ten rower,ale prawde powiedziawszy jestem ciekaw jakich argumentow uzyles zeby wyslali tym czym chciales.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

ridebike.pl

Sam nie sprowadzaj bo grozi clem i oplatami (22% cla - od wartosci paczki + kosztow wysylki oraz 11% podatku jesli rower bedzie nowy) wiec przy biku za 2000$ srednio oplacalne, a sklep nie zanizy wartosci na paczce. CHyba ze masz tam jakas rodzine. Za duzo pisania na forum.
Poprostu samemu nie radze jesli nie masz doswiadczenia.
pzdr
EdekzKrainyKredek
Kontakt:

piotrex USPS kolego
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Mnie w wrześniu transport kosztował tyle.. Kupiłem ramę w CA (kumpel z Chicago)..

Przesyłka z CA co Chicago - 100$

Przesyłka z US do Pl (morska) - 100$ plus oczywiście coś dla kumpla za fatygę..

Również jak przedmówcy nie polecam załatwiania na własną rękę, jeśli nie robiłeś tego wcześniej.. Rodzina, znajomi w US jest najlepszym rozwiązaniem..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

ArthurGreenstrasznie duzo zaplaciles za te wysylki ja wysylelm rame z Chicago w paczce bylo jeszcze sporo innych rzeczy zeby byla ciezsza i nie placic za gabaryt i poszlo za 54 $ chyba z tego co pamietam
piotrex
Kontakt:

EdekzKrainyKredek ja zaplacilem za USPS Priority Mail International Large Flat Rate Box.kiedy ten rower brales?
ODPOWIEDZ