Co moge zrobic z tymi durnymi hakami

mas1o
Kontakt:

Co moge zrobic z tymi durnymi hakami

Post autor: mas1o »

Pisze juz kolejny raz, bo niestety ciagle mam ten sam problem. Caly czas pekaja mi haki do przerzutek w dartmoor street fighter.
Dzis chcialem costam zobaczyc w rowerze, odwracam go, a tam zgięty - jeszcze nie pękniety - kolejny juz hak:/

Mam nowe przerzutki, nowy lancuch, nowe korby z suportem, nic w lanuch nie uderza, w przerzutki tez. Nawet ani razu sie nie wywrocilem jeszcze z ostatnim hakiem. A ciagle sie psuja. Mocowanie haka jest proste, nic nie jest pokrzywione.

Moglbym wyslac rower na gwarancje, ale nie chce mi sie czekac dwóch tygodni bez roweru tylko po to zeby uslyszec ze "nie ma zadnego problemu" albo czegos w tym stylu. A ciagle jezdzenie na rowerze robi sie coraz bardziej kosztowne...

Obrazek
henry107
Kontakt:

Post autor: henry107 »

szczeze ja w moim amstaffie mam tak samo i po 4 hakach zdenerwowany przykrecilem przezutke na sztywno śruba (szybkozamykacz kola) i jezdze tak juz 3 miechy i beoblem zniknal :D jest to technicznie zle rozwiazanie ale problem zniknal :D pozdro :)
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

Idź do tokarza, pokaż mu co ma wytoczyć i powiedz mu żeby hak był z metalu. Koszt takiej usługi około-30-40zł, niestety metalowy hak będzie więcej ważył
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

KROM@ A te oryginalne to niby z plastiku? :) Chodziło ci chyba o stalowy hak.
kucka
Kontakt:

Post autor: kucka »

Miałem taki sam problem ;) "Znajomy" zrobił mi taki hak z zwyklej stalowej ramy jakiś market odcinasz hak na przerzutke i szlifujesz az bedzie pasowal do naszej ramy przykręcasz i po problemie od roku jestem :szczęśliwy: ^^
mas1o
Kontakt:

Spoko. Ale jak to jest jakis tajny problem z archiwum X to rozszarpie mi rame i wtedy bedzie buba ;)
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

jedynym wyjsciem bedzie single speed xD.. hehe.. nie no a tak na powaznie to przerzuta ci sie nie wkreca czy moze jest zle ustawiona??
jak zrobisz tak jak napisal kucka to bedzie bardzo ryzykowne.. a tak wogole to co masz za rame? moze ja sprzedaj i kup taka sama, problem bedzie miala nastepna osoba..

pozdrooo
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Michal4X
mas1o pisze:dartmoor street fighter
mas1o pisze:Moglbym wyslac rower na gwarancje, ale nie chce mi sie czekac dwóch tygodni
A moze faktycznie to coś z pzrerzutką, źle ustawiona, napięta czy łancuch za krótki byl?
mas1o
Kontakt:

Przerzutka jest spoko tak mi sie wydaje, ale lanuch moze jest za krótki. Z czego nie wiem jak to sprawdzic, kreci sie normalnie, nawet na najwiekszej zębatce jak jest i go nacisne palcem to sie jeszcze troche przerzutka prostuje - to troche zapasu raczej jest...
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

nie no musisz miec cos z napedem, bo znam dwie osoby co maja te ramy i nic im sie nie dzieje..
mozesz podac jakie dokladnie masz czesci napedu? ja mysle ze to moze byc wina albo za dlugiego lub krotkiego lancucha albo zle ustawionej przerzutki ;]..

pozdrooo
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Stalowy hak sobie dorob tylko to sie liczy z tym ze predzej przerzutke stracisz jak cos, aluminiowy hak jest kruchy i lamie sie zeby zapobiegac wpadniu przerzutki w szprychy stalowy natomiast ci sie wygnie i jak wleci przerzutka w szprychy to do wymiany ;p
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

to napewno nie wina haka. sam mam ta rame i w 3 miechy hak jak nowy, a kilka gleb bylo i kilka razy przezutka oberwala
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
kucka
Kontakt:

ja tez myslalem ze bedzie po przerzutkach bo wczesniej z aluminiowym hakiem to caly czas wpadala w kolo a teraz ze stalowka ni chu chu od roku nic sie nie stalo a mam street styla xP wiec podobna rama dorób stalowy :twisted:
mas1o
Kontakt:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przerzutke mam gdzies, specialnie kupilem nowa zamiast starego srama 5-0 > sram sx 4

Dolozyc jedno jedno oczko do lancucha?

Wydaje mi sie ze byc moze to wina tego ze piasta nie zachodzi na hak, przez co tam jest takie puste miejsce i w skutek skakania sciska sie pod ciezarem przerzutki i lancucha i dlatego pęka...?
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

mi sie widzi że wina jest po stronie ośki :)
źle skręcona albo lekko zgięta zawsze coś będzie psuć :)
mas1o
Kontakt:

oska jest nowa tak samo jak caly rower - dwa miesiace ma.
kucka
Kontakt:

To ustaw przerzutke tak zeby nie wchodzila na 1 wtedy nie powinna juz wpadać w koło. Ja też tak mam :)
mas1o
Kontakt:

ostatnio mi sie zlamala jak byla na drugiej od strony tych malych liczac
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Po 1-sze. Łańcuch możesz spokojnie skrócić o 2-4 ogniwa jeszcze. Bo przerzutki srama,to nie shimano,mocniej sie przekręcają na wózku. Druga sprawa. Śrubkami regulacyjnymi zablokuj jedynke , jak problem będzie sie powtarzał, jesteś kolejnym człowiekiem skazanym na shimano przez srama.
Ride 4 Fun ! Biatch !
ODPOWIEDZ