Zmiana ramy - pytanie

CryWolf
Kontakt:

Zmiana ramy - pytanie

Post autor: CryWolf »

Cześć. Pisałem już niedawno temat i prosiłem o doradzenie mi ramki do streetu.
Zastanawiam się teraz pomiędzy Prodigy 9.81 a Octane One Void.
Mam ramę A Gang DM. Czy kupując nową ramę nie będę miał problemu z przełożeniem sterów, suportu itp? Suport mam Hussefelt Truvativ. Reszta tak jak na opisie tutaj: http://rowery.onet.pl/4,35,136855,6529, ... przet.html

Jak wygląda potem sprawa z single speedem? Czy przy tej piaście będę mógł mieć normalnie przerzutki? Tak mi się zdaję, że tej piasty w ogóle nie zamontuje, więc jak mogę na początku jeździć z przerzutkami? Chodzi tu, że musiałbym wtedy dozbierać jeszcze kasy. Ten suport Truvativa ma 2 zębatki, czy sprawia to jakiś problem? Z góry dzięki

Z góry dzięki
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

Co do suportu to prawdopodobnie te ramy maja suport BSA.Jedyne co trzeba zrobic to sprawdzic czy Ty tez taki masz i sprawdzic dlugosc jaka masz i jaka jest potrzebna do tej ramki.Sprawdz tez czy woja rura sterowa jest na tyle dluga ze wejdzie do glowki sterowej i czy ma ona odpowidznia wielkosc(1.1/8 cala chyba)Co do piasty to ramy streetowe musza miec specjalne piastu nie na kasety.Posiadaja one pozimoe haki a Ty masz pionowe.Ja tez robilem taki myk z rowerem ze z doobrych czesci z roweru do XC zrobilem streetowke(ramka lf cocaine Najpierw dirt) I mam w niej normalne piasty i singla z tylu bo uzylem reduktora i napinacza.Przy piascie tak ale przy ramce nie bo ona musi miec specjalna piaste tylko na singla.Nie zamontujesz w niej przezutek bo nie ma pionowych hakow.
Powodzenia w skladaniu;):P
CryWolf
Kontakt:

Post autor: CryWolf »

Kurczę trochę się nie znam na tym. Znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/item421417762_korba_w ... ratis.html
Jest to moja korba wraz z suportem.

Octane One Void
Geometria:
Rura górna: 552 mm
Rura podsiodłowa: 335 mm
Tylne widełki: 385-405 mm
Kąt główki: 69.5 stopnia przy widelcu Marzocchi 80 mm skoku

Szerokość mufy suportu: 68 mm
Zalecany suport: 68x113 mm
Rozmiar główki: 1 i 1/8"
Wysokość główki: 105 mm

A Gang DM
http://velo.com.pl/www/wyprzedaz.php?m=0&s=3&id=169 to ten
Geometria:
Kąt główki (A): 69°
Kąt podsiodłowy (B): 72°
Rura górna (C): 547 mm
Rura podsiodłowa (D): 419 mm
Rozstaw kół (E): 1063 mm
Główka ramy dostosowana do trzonu widelca chyba o średnicy 28,6mm.
Stery: Ritchey, a-head, 1-1/8"
Sztyca: Uno, aluminiowy, 27,2 mm
Obrazek

Co do piasty to zajmę się tym później, na razie chciałbym wiedzieć czy stery i suport będą pasowały. Proszę o pomoc.
artin.van.bruyen
Kontakt:

Post autor: artin.van.bruyen »

eskimos28 jeśli rama ma mocowanie pod przeżutke to przeżutke pójdzie zamontować. co mają do tego haki???
tomkierz
Kontakt:

Post autor: tomkierz »

eskimos28 nie mów mu, że do tych ramek potrzebuje specjalną piaste, bo to nieprawda. Przekładasz ze swojego roweru wszystko oprócz sztycy i zacisku sztycy. Nie wiem jaką masz mufe suportu wiec na ten temat nic nie powiem. W tych ramkach możesz spokojnie zamontować swoje koło+przerzytke lub single speeda, nawet ze swoją piastą. Po prostu kupujesz reduktor na allegro np. taki http://allegro.pl/item426277950_redukto ... a_16t.html i nie potrzebujesz żadnego napinacza ponieważ łańcuch napinasz przez odsuwanie koła. Stery, hamulce bedą pasować tylko musisz sobie kupić pancerz w jednym kawałku do tylnego hamulca ponieważ w prodigy nie ma takiego układu prowadzenia linek jak w a-gangu. Z tylną przerzutka bedzie wszystko ok. Co do przodu to nie wiem czy będzie tak łatwo zamontować przednią przerzutke, ale jak zdecydujesz sie na single speeda to nie bedzie problemu. Tak jak mówiłem nie wiem co z tym suportem ale z resztą nie powinno być problemu.
ODPOWIEDZ