Single Speed
Single Speed
Czy do singla trzeba miec napinacz jak sie nie ma poziomych hakow?Mam pionowe haki i jesli kupie sobie reduktor i zrobie single speed-a to potrzebny bedzie jeszcze napinacz na tyl?
Jeśli masz pionowe haki to masz małą szanse, że łańcuch będzie dobrze napięty więc masz trzy opcje.
1. Pierwszą jest tak jak mówiłeś napinasz mocowany pod hak przerzutki. Są jedno i dwurolkowe. W wersji budżetowej jako napinacz może posłużyć np. stara przerzutka. Lub jak lubisz majsterkować to możęsz sam zrobić z ramienia od Vki i kółka od przerzutki.
2. Druga opcja to łańcuch z półogniw (halflinków) dzięki, któremu będziesz miał większe szanse, że łańcuch będzie dobrze napięty.
3. Trzecia opcja to dodanie do zwykłego łańcucha, kilku półogniw tak żeby był dobrze napięty
1. Pierwszą jest tak jak mówiłeś napinasz mocowany pod hak przerzutki. Są jedno i dwurolkowe. W wersji budżetowej jako napinacz może posłużyć np. stara przerzutka. Lub jak lubisz majsterkować to możęsz sam zrobić z ramienia od Vki i kółka od przerzutki.
2. Druga opcja to łańcuch z półogniw (halflinków) dzięki, któremu będziesz miał większe szanse, że łańcuch będzie dobrze napięty.
3. Trzecia opcja to dodanie do zwykłego łańcucha, kilku półogniw tak żeby był dobrze napięty

Ja mam takie pytanie bo nie mogę znaleźć na nie sam odpowiedzi: składam rower do streetu i chcę go zrobić na napędzie BMX tylko że mam już koło tylne póki co z piastą MTB, wiem że są reduktory do singla tylko nie widziałem informacji czy są do obu szerokości łańcucha bo do MTB na pewno są ale czy z szerszymi zębatkami też takimi do 1/8?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Z góry dzięki za odpowiedź.

-
- Kontakt:
Czyli na "zwykłej" (mtb) zębatce z reduktora będzie działa łańcuch bmx? Dobrze rozumiem?
Ale to dobre rozwiązanie czy lepiej zmienić piastę na bmx'ową?
Zależy mi na napędzie do tej ramki: http://www.rowerowy.com/czesci/ramy/dir ... uburban-09
Do końca nie rozumiem jak to jest z tymi napędami. Tam będzie pasowała korba bmx? Np tego typu co ma w ofercie dartmoor?
Każda informacja dla mnie będzie pomocna bo dopiero składam rowerek.
I wolę wydać więcej na coś dobrego niż wymieniać po sezonie.
Ale to dobre rozwiązanie czy lepiej zmienić piastę na bmx'ową?
Zależy mi na napędzie do tej ramki: http://www.rowerowy.com/czesci/ramy/dir ... uburban-09
Do końca nie rozumiem jak to jest z tymi napędami. Tam będzie pasowała korba bmx? Np tego typu co ma w ofercie dartmoor?
Każda informacja dla mnie będzie pomocna bo dopiero składam rowerek.

-
- Kontakt:
Ethrin Do reduktorów standardowo są dodawane zębatki o szerokości 2,3mm bodajże więc łańcuch MTB 3/32 jak i szerszy BMX 1/8 cala wejdzie ale nie ma problemu z dokupieniem szerszej zębatki bo sam takową miałem. Co do piasty BMX to takowej do Suba nie włożysz bo nie ten rozstaw haków: BMX 14x110, MTB standard to 10x135mm i takowe ma Suburban.
Co do korby będzie pasować każda BMXowa z odpowiednim suportem. Mufę masz Eurobb wię taki musisz kupić suport tylko jeszcze zależnie jaką ośkę będzie miała korba to z łożyskami pod 22 albo 19mm.
Co do korby będzie pasować każda BMXowa z odpowiednim suportem. Mufę masz Eurobb wię taki musisz kupić suport tylko jeszcze zależnie jaką ośkę będzie miała korba to z łożyskami pod 22 albo 19mm.
-
- Kontakt:
Wielkie dzięki za informacje mam teraz kolejne pytanko. 
Przy takich reduktorach dają dosyć duże zębatki 18T, a jak do przodu dam zębatkę z BMX 25T to trochę nie tego. Więc chyba najlepiej będzie kupić rozbieralną kasetę MTB i sobie dobrać samemu najbardziej pasującą zębatkę? Czy zrobić to jakoś inaczej?

Przy takich reduktorach dają dosyć duże zębatki 18T, a jak do przodu dam zębatkę z BMX 25T to trochę nie tego. Więc chyba najlepiej będzie kupić rozbieralną kasetę MTB i sobie dobrać samemu najbardziej pasującą zębatkę? Czy zrobić to jakoś inaczej?
Zależy co rozumiesz pod nazwą napęd BMX. Jeśli chodzi ci o piastę z driverem (9t wzwyż) to ceny w granicach 250zł. NS Coaster SS Pro, K-force czy Novatec 256 SBT to praktycznie te same piasty z drobnymi zmianami. NS z nich najlżejsza bo ma dziury w korpusie i alu nakrętki. Jakiś czas temu była wyprzedaż po 199zł ale tylko pod 32 dziury. No chyba, że coś pod wolnobieg ale to wtedy 12t możesz najmniejszy założyć a lubią się często chrzanić. I wtedy chyba najrozsądniejszy wybór to NS Coaster albo Haunebu jeśli jeszcze są. Ceny 150-200zł.
Napiszę co rozumiem pod tą nazwą.
Szerszy łańcuch głównie, pełna tarcza z przodu (tak jak w bmx), bo słyszałem że przy łańcuchach mtb w singlu się strasznie rozciągają i trzeba częściej je wymieniać. W sumie potrzebuję cały napęd a nie chcę mieć takiej opcji że teraz kupie wszystko nowe a na następny sezon będzie wymiana.
I chciałbym mieć małą tarczę z przodu a nie jak w wypadku mtb 38T tylko gdzieś 25T czyli z tyłu coś koło 10T.

Ja mam w MTB jakoś 24 z przoduEthrin pisze:małą tarczę z przodu a nie jak w wypadku mtb 38T

No to jeśli 10t z tyłu to te modele co wyżej wymieniałem. Poniżej 200zł za nówkę raczej nie będzie.
Praktycznie to wszystko jeden katalog + drobne zmiany jak mówiłem. Chyba, że masz gruby portfel to możesz za Rotary na tył poczekać.