Single Speed

eskimos28
Kontakt:

Single Speed

Post autor: eskimos28 »

Czy do singla trzeba miec napinacz jak sie nie ma poziomych hakow?Mam pionowe haki i jesli kupie sobie reduktor i zrobie single speed-a to potrzebny bedzie jeszcze napinacz na tyl?
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Jeśli masz pionowe haki to masz małą szanse, że łańcuch będzie dobrze napięty więc masz trzy opcje.
1. Pierwszą jest tak jak mówiłeś napinasz mocowany pod hak przerzutki. Są jedno i dwurolkowe. W wersji budżetowej jako napinacz może posłużyć np. stara przerzutka. Lub jak lubisz majsterkować to możęsz sam zrobić z ramienia od Vki i kółka od przerzutki.
2. Druga opcja to łańcuch z półogniw (halflinków) dzięki, któremu będziesz miał większe szanse, że łańcuch będzie dobrze napięty.
3. Trzecia opcja to dodanie do zwykłego łańcucha, kilku półogniw tak żeby był dobrze napięty :)
eskimos28
Kontakt:

To jak juz to łancuch z pologniw wezme.I teraz wypatrzylem sobie Dartmoora Vert i teraz o co chodzi z tym:Do zębatki 1/8" lub Niklowane ogniwa Czym to sie rozni?
Bombell
Kontakt:

Vert jest dostępny w dwóch opcjach. W rozmiarze 1/8 cala jest to szerszy łąńcuch pasujący pod sprockety bmxowe i 3/32 który ma krótsze piny i jest węższy i pasuje do cieńszych zębatek MTB.
Ale warto też zwrócić uwage na to, ze Vert sie naprawde bardzo rozciąga i to w krótkim czasie.
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

ja pozwole sie podpiac do tematu... nie bede zakladal nowego... ;]

no wiec mam rame z poziomymi hakami.. i mocowaniem przezutki... czy przezutka bedzie dzialac bez wzgledu na ustawienie kola w ramie czy trzeba je jakos odpowiednio ustawic?
eskimos28
Kontakt:

Czyli do tego reduktora jaki lancuch potrzebny jest?I jaki polecacie?:PSorki ze wam d**e zawracam ale jestem zielony co do tego:PP
Bombell
Kontakt:

Jeśli kupujesz standardowy reduktor SS to dodaja tam stalową zębatke o grubości bodajże 2,3mm. Zalezy też czy masz z przodu zebatke MTB czy BMXowy sprocket. Jesli MTB to możesz 3/32 (właściwy) bądź 1/8 (szerszy). A jak masz sprocket BMXowy to tylko 1/8 :)
Ethrin
Kontakt:

Post autor: Ethrin »

Ja mam takie pytanie bo nie mogę znaleźć na nie sam odpowiedzi: składam rower do streetu i chcę go zrobić na napędzie BMX tylko że mam już koło tylne póki co z piastą MTB, wiem że są reduktory do singla tylko nie widziałem informacji czy są do obu szerokości łańcucha bo do MTB na pewno są ale czy z szerszymi zębatkami też takimi do 1/8?

Z góry dzięki za odpowiedź. :)
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

jak masz reduktor do normalnej piasty to sa pod lancuch waski (mtb), ale mozesz tez zmontowac szeroki (bmx), w 2 strone niestety nie idzie
Ethrin
Kontakt:

Czyli na "zwykłej" (mtb) zębatce z reduktora będzie działa łańcuch bmx? Dobrze rozumiem?
Ale to dobre rozwiązanie czy lepiej zmienić piastę na bmx'ową?

Zależy mi na napędzie do tej ramki: http://www.rowerowy.com/czesci/ramy/dir ... uburban-09

Do końca nie rozumiem jak to jest z tymi napędami. Tam będzie pasowała korba bmx? Np tego typu co ma w ofercie dartmoor?

Każda informacja dla mnie będzie pomocna bo dopiero składam rowerek. :) I wolę wydać więcej na coś dobrego niż wymieniać po sezonie.
blackdemon
Kontakt:

bedzie pasowac napewno, piaste do tylu zalezy ja mam coastera ss a zmieniam go tylko dlatego ze przezucam sie na przerzutke. kolega ma coastera ss z lancuchem bmx, mam wolnobieg pod lancuch mtb i na bmx bylo ok
Bombell
Kontakt:

Ethrin Do reduktorów standardowo są dodawane zębatki o szerokości 2,3mm bodajże więc łańcuch MTB 3/32 jak i szerszy BMX 1/8 cala wejdzie ale nie ma problemu z dokupieniem szerszej zębatki bo sam takową miałem. Co do piasty BMX to takowej do Suba nie włożysz bo nie ten rozstaw haków: BMX 14x110, MTB standard to 10x135mm i takowe ma Suburban.
Co do korby będzie pasować każda BMXowa z odpowiednim suportem. Mufę masz Eurobb wię taki musisz kupić suport tylko jeszcze zależnie jaką ośkę będzie miała korba to z łożyskami pod 22 albo 19mm.
blackdemon
Kontakt:

moze zamontowac piaste bmx pod 10x110 ale musi wymienic os i dac dystanse, widzialem pare razy taki patent
Ethrin
Kontakt:

Wielkie dzięki za informacje mam teraz kolejne pytanko. :)

Przy takich reduktorach dają dosyć duże zębatki 18T, a jak do przodu dam zębatkę z BMX 25T to trochę nie tego. Więc chyba najlepiej będzie kupić rozbieralną kasetę MTB i sobie dobrać samemu najbardziej pasującą zębatkę? Czy zrobić to jakoś inaczej?
Bombell
Kontakt:

Zębatki z kasety są wąskie, słabe, zęby się łamią a łańcuch BMX szybko ją wykończy i mogą być problemy. A do 25t to jak najmniejszą więc 12t ci na bębenek najmniejsza wejdzie. Dla mnie ciut za lekkie nadal by było ale potem ci pozostaje tylko zmiana piasty.
Ethrin
Kontakt:

Grah to już nie wiem jak to najlepiej zrobić. A jaką polecacie piastę pod napęd BMX która mi wejdzie do nowego suba? Najlepiej jakieś dwa warianty dobrą w miarę znośnej cenie. :D
Bombell
Kontakt:

Zależy co rozumiesz pod nazwą napęd BMX. Jeśli chodzi ci o piastę z driverem (9t wzwyż) to ceny w granicach 250zł. NS Coaster SS Pro, K-force czy Novatec 256 SBT to praktycznie te same piasty z drobnymi zmianami. NS z nich najlżejsza bo ma dziury w korpusie i alu nakrętki. Jakiś czas temu była wyprzedaż po 199zł ale tylko pod 32 dziury. No chyba, że coś pod wolnobieg ale to wtedy 12t możesz najmniejszy założyć a lubią się często chrzanić. I wtedy chyba najrozsądniejszy wybór to NS Coaster albo Haunebu jeśli jeszcze są. Ceny 150-200zł.
Ethrin
Kontakt:

Napiszę co rozumiem pod tą nazwą. :) Szerszy łańcuch głównie, pełna tarcza z przodu (tak jak w bmx), bo słyszałem że przy łańcuchach mtb w singlu się strasznie rozciągają i trzeba częściej je wymieniać. W sumie potrzebuję cały napęd a nie chcę mieć takiej opcji że teraz kupie wszystko nowe a na następny sezon będzie wymiana. :D I chciałbym mieć małą tarczę z przodu a nie jak w wypadku mtb 38T tylko gdzieś 25T czyli z tyłu coś koło 10T.
Bombell
Kontakt:

Ethrin pisze:małą tarczę z przodu a nie jak w wypadku mtb 38T
Ja mam w MTB jakoś 24 z przodu ;)
No to jeśli 10t z tyłu to te modele co wyżej wymieniałem. Poniżej 200zł za nówkę raczej nie będzie.
Praktycznie to wszystko jeden katalog + drobne zmiany jak mówiłem. Chyba, że masz gruby portfel to możesz za Rotary na tył poczekać.
ODPOWIEDZ