Witam to mój pierwszy post na forum. Nie znam się zbyt dobrze problem jest taki ze mam sign'a fr2 wszystko niby ale stary amor nie wiec kupiłem dhx i oddałem go do serwisu nawet nei sprawdzałem czy pasuje a teraz okazuję sie ze nie wejdzie nie ma takiej opcji mam z tyłu 24" i teraz nie wiem co zrobić czy może dać do spawania niech zrobią drugie mocowanie ale czy bedzie się to trzymało? Nie wiem co radzicie z tym zrobić? Z góry THX
Pomyśl chwilę. Jakim cudem chcesz włożyć tak długi damper do ramy, która nie jest do tego przystosowana ? I nawet jak fizycznie włożysz, pomyśl co się dzieje z kątem główki ramy ?
To ty pomyśl bo ja chce zrobić nowe mocowanie w innym miejscu a po zatym 24" z tyłu tez robi swoje pytam się czy to wytrzyma czy ktoś mi to normalnie pospawa czy to jest jakieś specjalne alu nie bedzie pękać spaw? O tym ze on nie wejdzie do starych mocowania to moja babka o tym nawet wie.
A policzyłeś maksymalne skok wahacza ? I skok jaki wyjdzie przy tak długim damperze ? Poczytaj trochę o geometrii i co ludzie robią by jako tako signa przystosować.
Zresztą nie ważne, nie masz pojęcia co i jak a usiłujesz na siłę "coś" zrobić.
sprzedaj tego dhx i kup coś z 215mm albo 220mm i będzie git, więcej cię wyniesie przerabianie ramy niż zakup nowego dampeda do którego dołożysz ze 100zł a może nawet nic
Ten DHX nie wejdzie nawet jak cofniesz mocowanie, bo opona bedzie bila w rure podsiodlowa (nawet na 24" ). 26" uderza w przelotke przy dobiciu z damperem 200x56 mm.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
No właśnie tak myślę czy go nie sprzedać a ile mogę za niego wziąć po serwisie nawet nie zakładany. A i jeszcze pytanie czy jak bym dał komuś te mocowanie spawać toto by sie trzymało? Potrzebna jest jakaś specjalna blacha alu czy nie?
poleglem.. dhx 5.0 do fr2 hahaha niezle.. damper w chu* drozszy niz rama.. jak juz kupiles ten damper to sprzedaj ta rame i kup ramke ktora podejdzie do niego, skoro bylo cie stac na niego;]..
Wlasnie, po co masz kupowac damper w mniejszym rozmiarze z ktorym pozniej ciezko bedzie cokolwiek zrobic? Sprzedaj Signa, dozbieraj troche kasy i kup cos, co przystosowane jest pod damper 240 mm :].
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Dalej nikt nie nie odpowiedział na to pytanie co z tym spawaniem. A co do ramy to co polecacie i ile musiał bym dołożyć? Najlepiej cos taniego aby dhx tam pasował.
Spawalnictwo i materiałoznawstwo to poteżna gałąź wiedzy. A ty chcesz tak w 3 słowach ? Może wytrzyma a może nie ( nikt tego w ciemno nei określi ). I zrozum, że nawet jak wstawisz tego dampera jakimś cudem, to i tak nie będzie się dało na tym jeździć.
MANGO Haha No to akurat dobre - Nie przejdzie Ci ten patent, do tego Zniszczysz ramę , a nawet jak nowe mocowanie będzie się trzymać, to reszta ramy się rozpadnie, bo siły będą się inaczej rozchodzić . Szukaj innej ramy pod ten damper , albo Sprzedaj, jak Ci radzą tego dhx-a ... Ale zasmucę Cię - Dużo nie Weźmiesz, bo ja teraz sam mam problem już od miesiąca by sprzedać dhx-a 5.0 w bdb stanie ( 2007) za 400zł ...
Pozdrawiam !
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
ja bym sprzedal ten damper. jak sprzedasz DHXa to mozesz sobie praktycznie za te same pieniadze kupic 5th Elementa 222mm albo Swingera 4-Way tez 222mm...
a jak dobrze zakombinujesz i dobrego kupca trafisz to kupisz nowy damper i jeszcze ci troche kasy z tego DHXa zostanie..
a przerabianie ramy nie ma sensu bo to ze damper sie zmiesci nie znaczy ze bedzie rama działała z nim... poprostu jak rama jest przystosowana do dampera max 222mm to nie ma potrzeby jej przerabiac pod damper 240 bo skok zawieszenia bedzie zbyt duzy i tylnie kolo walnie cie w dupe przy dobicu;p a w przypadku signa walnie w rure podsiodlowa....
ja na twoim miejscu bym albo zmienil rame..albo damper.. jak nie stac cie na lepsza rame..to sprzedaj DHXa i kup inny damper..
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645