Witam.
Mam foxa dhx'a 4.0 i zastanawiam się nad dokonaniem serwisu we własnym zakresie bo 370zł za serwis to lekka przesada:/
Mam pytanie czy wie ktoś ile oleju wejdzie do takiego fox'a?????
Czy trudno jest ustawić pływak w komorze powietrznej? Widziałem już tu na forum schemat budowy dampera. Jak dokonać serwisu i jakie środki ostrożności zalecacie.
Z góry dzięki za odpowiedzi , proszę o wypowiedzi tych co wiedzą coś na ten tamat.
PS: W szukajce nie znalazłem takiego tematu
Pozdro
Fox DHX 4.0
Fox DHX 4.0
http://swiechu.pinkbike.com/
no jak sam tego nigdy nie robiłeś i nie masz kumpla, ktory mógłby Ci pomóc to może być trudno dość to dobrze zrobić. Oleju do dampera nie wchodzi dużo ale musisz mieć go więcej niż wchodzi do dampera (idealnie całą miskę żebyś damper mógł zanużyć ale to sytucja idealna mniejszą ilościąteż dasz radę
) Ważny jest też jaki to olej, musi być mało lepki ale samo oznacznie WT to nie wszystko - musiby być taki 'suchy' w dotyku .... hmmm

"Hey ho lets go!"
do foxa się leje oryginalnie 5W jakeś 200ml zależnie od długości, chociaż wiele osób prosi mnie o zalanie 2.5W wtedy przyjemniej pracuje.
Ogólnie pierwszy lepszy olej z napisem 'FORK OIL" czyli do amortyzatorów o odpowiedniej lepkości.
musiałbyś sobie przygotować oleju tak jak mówi poprzednik potrzeba odpowiednio więcej niż jest w środku.
A i żeby z foxem zrobić tak trzeba troszkę specjalnych narzędzi: Dodatkowo trzeba wiedzieć na jaką głębokość osadza się pływak 'floating piston" dla danego skoku dampera.
poniżej focia z serwisu fox dhx 5.0

Ogólnie pierwszy lepszy olej z napisem 'FORK OIL" czyli do amortyzatorów o odpowiedniej lepkości.
musiałbyś sobie przygotować oleju tak jak mówi poprzednik potrzeba odpowiednio więcej niż jest w środku.
A i żeby z foxem zrobić tak trzeba troszkę specjalnych narzędzi: Dodatkowo trzeba wiedzieć na jaką głębokość osadza się pływak 'floating piston" dla danego skoku dampera.
poniżej focia z serwisu fox dhx 5.0