Co Wy na to? :P

osato
Kontakt:

Co Wy na to? :P

Post autor: osato »

Zwlekając sie rano z wyra przez okno zobaczylem swietna pogode i tak sobie pomyslalem ze zbyt czesto juz nie bedzie sie pojawiala a nie zawsze jest mozliwosc pojezdzenia, wiec o co mi chodzi?
Jest na forum pelno ludzi i ktos napewno był by w stanie stworzyc gierke rowerową :P
Moze ktos z was gral w Roller Coaster Tycoon a mi chodzi o stworzenie gry na takiej samej zasadzie ale zamiast glupich karuzelek gracz mial by za zadanie zbudowac Bike Park :D
moze to i glupi temat, ale fotum jest miedzy innymi po to zeby dzielic sie swoimi pomyslami :P
pozdrawiam
Monx
Kontakt:

Post autor: Monx »

Ja umiem podstawy języka C.
Jestem w stanie coś takiego ogarnąć wyobraźnią i zrobić jakiś ołówkowy, koślawy projekt interfejsu itp.
IMHO to byłoby świetne i myślę, że nawet popularne.

Moznaby zacząć od prostego flasha, potem myśleć na tym coraz bardziej i skonstruować coś poważnego.

Btw nawet na necie nie ma żadnej takiej gierki BMX/dirt 3d...
dirtzone
Kontakt:

Post autor: dirtzone »

jest taka gra "Skatepark Tycoon" jak by kogos to zadowolilo ;P

ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

Monx tez umiem podstawy C i jedyna gra jaka umiem zrobic to kalkulator w wersji tekstowej :D Do stworzenia dobrej gry trzeba kilku geniuszy z olbrzymim zapasem wiedzy, ktorzy najczesciej nie robia nic za darmo. Powiedzmy nawet ze udaloby sie jakos wygrzebac engine od innego symulatora i przystosowac do potrzeb takiej gry, ale dalej potrzeba nam dobrego grafika, no i jakies dzwieki tez by nie byly glupie. Mysle ze nawet gdyby wszyscy ktorzy maja blade pojecie tutaj mocno sie w to zaangazowali to najpredzej wyszlo by cos w styly freeridera. Jesli sie myle i mamy tu takie tegie glowy, to przylaczam sie do prosby zeby w wolnym czasie sklecily taki symulator :D pozdro
Lucek142
Kontakt:

Post autor: Lucek142 »

Ja podstawy C++ i wciąż się ucze. O ile to można nazwac podstawami xD Eh fajnie by było ale Gre jest bardzo trudno napisać jaka colwiek. Bo Te z profesjonalnych gier tworzą duże grupy ludzi i nie w dzień nie w miesiąc a czasem i ponad rok. Wiadomo też ze technika idzie coraz szybciej do przodu i są coraz nowsze lepsze języki programowania i wszystko idzie coraz łatwiej. Moim zdaniem zbyt duże wyzwanie xD
http://lucek16.pinkbike.com/
osato
Kontakt:

Lucek, grales w roller coaster tycoon? to nie jest jakies potezne 3d w stylu gier takich jak GTA czy cos w tym stylu, chodzi narazie o prosta gierke, wklepac ja gdzies na neta i moze jakas firemka mala od gierek by sie tym bardziej zajela :P :D
perspektywy sa, tzreba sie zebrac jakos do kupy, burza mozgow i moze cos by z tego wyszlo :)
wyszedlem z inicjatywa, czekam na odezwy :)
Lucek142
Kontakt:

Post autor: Lucek142 »

hehe w coaster tycoon grałem kilka lat temu. Chm ja zaczynam z programowaniem w C++ wiec za bardzo nic nie zdziałam chyba ze dostane szybki kurs XD Ale to nie należy do łatwych .. <Może jeszcze sie ktoś tu wypowie jakis informatyk XD A no i projektuje 3D w Google SketchUp
http://lucek16.pinkbike.com/
cepa
Kontakt:

Post autor: cepa »

osato pisze:Jest na forum pelno ludzi i ktos napewno był by w stanie stworzyc gierke rowerową Razz
bardzo watpie :P

zreszta zalezy co rozumiesz pod pojeciem "gierka rowerowa", jezeli prosta jazda rowerkiem po mapce 2D to tak, takie cos jest w stanie stworzyc jedna osoba, natomiast jezeli myslisz o prawdziwej produkcji w 3D cos jak symulator DH to ...zapomnij i bynajmniej nie jest tu problemem poznanie C++ czy innego zdatnego jezyka :P
dirtzone
Kontakt:

Post autor: dirtzone »

cepa pisze:jazda rowerkiem po mapce 2D to tak, takie cos jest w stanie stworzyc jedna osoba
no wlasnie, chociaż by zrobic cos w rodzaju fr-ridera tylko ladnego pod wzgledem graficznym i żeby można bylo robic rozne triki... takie cos na pewno ktos by zrobil co sie zna na programowaniu i jezdzi na rowerze ;]

eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

A dalo by się np.Zrobic tak zeby tego fr-ridera polepszyc?Wejsc w pliki konfiguracyjne lub cos takiego i poprawic grafe,realistyke itp?;D
cepa
Kontakt:

Post autor: cepa »

dirtzone pisze:takie cos na pewno ktos by zrobil co sie zna na programowaniu i jezdzi na rowerze ;]
... i na fizyce :P
Kart_kRk
Kontakt:

Post autor: Kart_kRk »

Freerider2 polecam.
Banda:
http://www.pinkbike.com/photo/3491292/
osato
Kontakt:

Kart_kRk wiem ze taka gra istnieje... czytaj uwaznie:

osato pisze:Moze ktos z was gral w Roller Coaster Tycoon a mi chodzi o stworzenie gry na takiej samej zasadzie ale zamiast glupich karuzelek gracz mial by za zadanie zbudowac Bike Park
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

osato tez myslalem o podobnej gierce rowerowej...ale cos bardziej w stylu kierowania TEAMem rowerowym... czyli zarzadzenie zawodnikami zmieniac im rowery zeby lepiej jezdzili wysylac ich w rozne miejsca na swiecie zeby trenowali i mieli lepsze osiagi no i oczywiscie trzeba zarabiac czyli zbierac kase od firm produkujacych ramy za to ze np. mistrz swiata jezdzi na ich ramie itp...

no ale sadze ze nie wielu w polsce jest takich programistow ktorzy taka gierke w dobrym wydaniu zrobia.. nie chodzi o grafike itp tylko o sens gry itd..

ale pomysl jest dobry.
tylko nie wykonalny dla amatorow :(
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
AdamekZ
Kontakt:

Post autor: AdamekZ »

Ludzie do takiej gierki naprawdę nie wystarczy jedna osoba....(no dobra, wystarczy, ale ile jej by to zajeło)
Kilka osób musiało by modyfikować jakiś gotowy silnik graficzny na potrzeby gierki (tworzenie silnika 3D od podstaw nie ma sensu, bo zajmuje to mnóstwo czasu, kumpel nad zwykłym enginem do wyświetlania różnych brył opartym na bibliotekach OpenGL pracował ponad pół roku), poza tym potrzebne są osoby znające się dobrze na modelowaniu 3D, oraz potrafiące przygotować ładne tekstury :P. Do napisania algorytmów fizycznych wystarczy tylko znajomość praw fizyki i logiczne myślenie (jak ktoś umie się połapać o co chodzi na lekcjach fizyki to z tym też nie będzie miał problemu :D, oczywiście jeśli swobodnie pisze w danym języku)
Wiem, że to co napisałem odkrywcze nie jest, ale myśle, że małe przypomnienie się przyda :wink:

PS. Napiszcie to w LOLCODE, to by była chyba pierwsza gierka w tym języku :mrgreen:
Najlepszy trik: Dziobak ;) |..|
It's time for rock'n'roll bith
Plujemy I Spadamy
kar0l
Kontakt:

Post autor: kar0l »

Takie gry już są, tylko kieruje się w nich drużynami szosowymi :D
ODPOWIEDZ