Laptop do 1700 zł dla studenta
-
- Kontakt:
Laptop do 1700 zł dla studenta
Tak jak w temacie proszę doradźcie bo średnio sie znam a chce kupić coś opłacalnego.
http://www.pinkbike.com/photo/2444395/
[S:] KASK MAX 606! L , RST Free Space 100 mm
Zalezy skad jestes.Bo jak z duzego miasta to np.w saturnie byly wypprzedaze(sam kupilem laptopa za 1700zl a bylo 2500 zl);)Dobry laptop powinien mieć:
2 rdzeniowy procek
conajmniej 1 gb RAM-u
dysk 250GB
Karta graficzna najlepiej oddzielna. Jak mozesz to kup tu:
http://www.allegro.pl/item450517390_fsc ... a_vhb.html
Sam mam i polecam
):P
2 rdzeniowy procek
conajmniej 1 gb RAM-u
dysk 250GB
Karta graficzna najlepiej oddzielna. Jak mozesz to kup tu:
http://www.allegro.pl/item450517390_fsc ... a_vhb.html
Sam mam i polecam

W zbliżonej cenie da się upolować na Allegro Della D630, a to bardzo zacny notebook. Jakością materiałów bije FSC na głowę. No i w większość tych notebooków ma matowe matryce.
D630 to model z tak zwanych serii korporacyjnych. On ma działać i znieść całkiem sporo.
eskimos28> Dobry laptop nie potrzebuje dysku 250 GB, a szybki dysk ( może być mniejszy ). Warto by miał 7200 obr. Przy obecnych cenach ramu 2 Gb to minimum. Warto by procesor był nie tylko dwurdzeniowy ale by miał cache co najmniej 4Mb lub więcej. Unikać okrojonych wersji procesorów
D630 to model z tak zwanych serii korporacyjnych. On ma działać i znieść całkiem sporo.
eskimos28> Dobry laptop nie potrzebuje dysku 250 GB, a szybki dysk ( może być mniejszy ). Warto by miał 7200 obr. Przy obecnych cenach ramu 2 Gb to minimum. Warto by procesor był nie tylko dwurdzeniowy ale by miał cache co najmniej 4Mb lub więcej. Unikać okrojonych wersji procesorów
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
-
- Kontakt:
takie dość mocno niekompletne i zwracające uwagę na nie istotne sprawy. Dysk możesz mieć zawsze zewnętrzny, mało kto potrzebuje tak naprawdę dysk większy niż 100 Gb jeśli nie trzyma na nim gier, filmów i ton mp3 ( a to można mieć na zewnętrznym ). Szybkość i wydajność jest o wiele ważniejsza.eskimos28 pisze:Ja podałem takie minimalne wymagania jak na dzisiejsze czasy:PP
1. Asus.
2. Procek Intela ( centrino core 2 duo )
3. 1GB + Ram.
4. Grafika Radeon HD, GF, nie bierz zintegrowanych Inteli ani Xpress bo na tym nic nie poleci.
5. Dysk na dzisiejsze czasy no to tak myślę 120Gb minimum.
6. Optimus/Lenovo się palą.
7. Acery nie zawsze są stabilne.
8. HP są nijakie.
9. Dla mnie tylko Asus się liczy.
10. Staraj się niebłyszczącą matrycę kupić bo to skutecznie utrudnia pracę.
2. Procek Intela ( centrino core 2 duo )
3. 1GB + Ram.
4. Grafika Radeon HD, GF, nie bierz zintegrowanych Inteli ani Xpress bo na tym nic nie poleci.
5. Dysk na dzisiejsze czasy no to tak myślę 120Gb minimum.
6. Optimus/Lenovo się palą.
7. Acery nie zawsze są stabilne.
8. HP są nijakie.
9. Dla mnie tylko Asus się liczy.
10. Staraj się niebłyszczącą matrycę kupić bo to skutecznie utrudnia pracę.
1. Absolutnie nie, serwis fatalny. Jak do pracy do IBM lub DELL i nic innego.
2. Tak, ale min model z 4 Mb cachu i na szynie 667 lub wyżej
3. 1Gb + Ram ? nawet nie rozumiem tego zapisu. Min 2 Gb Ramu na DDR2 min 667Mhz ( zależy od procesora )
4. Zależy do czego.
5. Wielkość mało istotna, liczy się szybkość bo dysk to najwolniejsze ogniwo systemu. Koniecznie notebook musi mieć kontroler SATA i dobrze by dysk miał obsługę NCQ, 7200 obr mocno wskazane
6. Bzdura
7. Bzdura
8. Bzdura
9. Przykro mi
10. Kolega już określił, że matryca ma być matowa. Jak się nie mylę, to Asus, którego tak polecasz, nie ma modelu z matrycą matową a już na 100% w nic sensownego w niskiej cenie.
Proponował bym coś taiego: http://www.allegro.pl/item448579711_del ... nowka.html
( aukcja przykładowa ).
2. Tak, ale min model z 4 Mb cachu i na szynie 667 lub wyżej
3. 1Gb + Ram ? nawet nie rozumiem tego zapisu. Min 2 Gb Ramu na DDR2 min 667Mhz ( zależy od procesora )
4. Zależy do czego.
5. Wielkość mało istotna, liczy się szybkość bo dysk to najwolniejsze ogniwo systemu. Koniecznie notebook musi mieć kontroler SATA i dobrze by dysk miał obsługę NCQ, 7200 obr mocno wskazane
6. Bzdura
7. Bzdura
8. Bzdura
9. Przykro mi
10. Kolega już określił, że matryca ma być matowa. Jak się nie mylę, to Asus, którego tak polecasz, nie ma modelu z matrycą matową a już na 100% w nic sensownego w niskiej cenie.
Proponował bym coś taiego: http://www.allegro.pl/item448579711_del ... nowka.html
( aukcja przykładowa ).
1. Absolutnie wiem co się dzieje z serwisem Asusów, bo z tą firmą współpracuje inna bilska mi bardzo firma.
2. Tu masz rację, niedoprecyzowałem.
3. Wyobraź sobie, że jeżeli się nie odpala mega gier typu WOW WOTLK to tyle wystarczy, nawet na Vistę ( szczególnie, że mówimy o budżetówce dla studenta ).
4. Chociażby nowsze, proste gry (H5/NFS'y) potrzebują normalnych grafik, a myślę, że student cały czas nie dziobie.
5. Akurat teraz większość ma SATA ( przynajmniej z takimi się spotykam ) więc uważam, że to jest wyposażenie standardowe już teraz. Co do 7200 obrotów i NCQ nie jest to aż tak potrzebne do pracy biurowo - studenckeij. Co innego jak mamy desktopa, na tym kilka systemów VMware i bawimy się w filmy.
6. Ileż to zagotowanych Lenovo z Vistą widziałem i macałem...
7. Prawda, przynajmniej te na AMD częściej mają zwiechy niż te na Intelach.
8. HP są nijakie. Co prawda w brzuchu bebechy mają niezłe i nawet nieawaryjne są i serwis przyzwoity, ale są nijakie stylistycznie.
9. Z jakiego powodu? Może wspomożemy.
10. Co prawda, wyższej klasy, ale posiadam Asusa z matową matrycą i niedawno takie widziałem w sklepie.
11. IMHO jeszcze się przyda WiFi ( wszystkie mają ) i BT do kontroli telefonu.
12. PCIMCIA też będzie potrzebna do BC/innych modemów.
2. Tu masz rację, niedoprecyzowałem.
3. Wyobraź sobie, że jeżeli się nie odpala mega gier typu WOW WOTLK to tyle wystarczy, nawet na Vistę ( szczególnie, że mówimy o budżetówce dla studenta ).
4. Chociażby nowsze, proste gry (H5/NFS'y) potrzebują normalnych grafik, a myślę, że student cały czas nie dziobie.
5. Akurat teraz większość ma SATA ( przynajmniej z takimi się spotykam ) więc uważam, że to jest wyposażenie standardowe już teraz. Co do 7200 obrotów i NCQ nie jest to aż tak potrzebne do pracy biurowo - studenckeij. Co innego jak mamy desktopa, na tym kilka systemów VMware i bawimy się w filmy.
6. Ileż to zagotowanych Lenovo z Vistą widziałem i macałem...
7. Prawda, przynajmniej te na AMD częściej mają zwiechy niż te na Intelach.
8. HP są nijakie. Co prawda w brzuchu bebechy mają niezłe i nawet nieawaryjne są i serwis przyzwoity, ale są nijakie stylistycznie.
9. Z jakiego powodu? Może wspomożemy.
10. Co prawda, wyższej klasy, ale posiadam Asusa z matową matrycą i niedawno takie widziałem w sklepie.
11. IMHO jeszcze się przyda WiFi ( wszystkie mają ) i BT do kontroli telefonu.
12. PCIMCIA też będzie potrzebna do BC/innych modemów.
1. A ja wiem od strony klienta i pracownika dużego sklepu komputerowego. Miano serwis jest zbyt zaszczytne by nim tak szastać. Pół roku czekania na nowy moduł klawiatury do aktualnego modelu lapka to o jakieś 5,5 miesiąca za długo.
3. Mylisz się Vista bez 2 Gb ramu to maskara a nie praca. Wystarczy odpalić worda + większy plik tekstowy i zaczynają się problemy.
4. Więc to musi nam student dopowiedzieć. Stawiał bym jednak na karty typu QuadroFX niż klasyczne grafiki ( przynajmniej w notebookach ). Nawet w grach spisują się znacznie lepiej niż by pozornie to wyglądało.
5. Mylisz się i to bardzo. System jest tak wolny jak jego najwolniejsze ogniwo. A najwolniejszym ogniwem jest w lapkach dysk.
6. Jakimś dziwnym cudem chyba tylko u Ciebie takie rzeczy się zdarzają. Ogólnie Lenovo zbiera całkiem niezłe opinie, sprzedają się tego znacznie ilości i nic nie wraca.
7. Jak się system skonfiguruje tak się wiesza. Jak ktoś nie umie to ma problem
8. O gustach się nie dyskutuje. Serwis, awaryjność itp rzeczy są znacznie ważniejsze.
9. Przykro bo strasznie się ograniczasz.
10. No wiec nie ma modelu spełniającego wymagania kolegi studenta.
3. Mylisz się Vista bez 2 Gb ramu to maskara a nie praca. Wystarczy odpalić worda + większy plik tekstowy i zaczynają się problemy.
4. Więc to musi nam student dopowiedzieć. Stawiał bym jednak na karty typu QuadroFX niż klasyczne grafiki ( przynajmniej w notebookach ). Nawet w grach spisują się znacznie lepiej niż by pozornie to wyglądało.
5. Mylisz się i to bardzo. System jest tak wolny jak jego najwolniejsze ogniwo. A najwolniejszym ogniwem jest w lapkach dysk.
6. Jakimś dziwnym cudem chyba tylko u Ciebie takie rzeczy się zdarzają. Ogólnie Lenovo zbiera całkiem niezłe opinie, sprzedają się tego znacznie ilości i nic nie wraca.
7. Jak się system skonfiguruje tak się wiesza. Jak ktoś nie umie to ma problem
8. O gustach się nie dyskutuje. Serwis, awaryjność itp rzeczy są znacznie ważniejsze.
9. Przykro bo strasznie się ograniczasz.
10. No wiec nie ma modelu spełniającego wymagania kolegi studenta.
1. Ja natomiast od strony syna właściciela pewnej firmy komputerowej która się tym zajmuje. To, że akurat ten Twój sklep tak obsługiwali to nie znaczy, że tak każdy traktują.
3. Pierwsza rzecz - nie będzie aż tak tragicznie( plik tekstowy ~10mb ze zdjęciami to IMO nie jest codzienność ), druga rzecz kto kupi Vistę przepraszam? Są chętni samobójcy?
4. Lepiej niż pozornie, ale nadal niezbyt wystarczająco.
5. Nie kwestionuję tego, że system jest tak wolny jak najwolniejsze ogniwo, ale stwierdzam, że większość jest z SATĄ i te 7200 obr to jest przesada jak na budżetówkę.
6. Jakimś dziwnym cudem to lapy klientów.
7. Zgadza się. Jednak pomimo dobrej konfiguracji częściej "skaczą" rozmaite errory na AMD.
8. No mimo wszystko nie chciałbym czarnego klocka nosić ze sobą chyba, że w odbycie.
9. Nie no ja przynajmniej rozmawiam i jednej firmie, a Ty o jednym modelu, więc nie wiem kto Tu się ogranicza ( śmiem twierdzić, że masz jakiś interes w sprzedaży tego laptopa na zaprezentowanej aukcji ).
10. Jesteś pewien?
3. Pierwsza rzecz - nie będzie aż tak tragicznie( plik tekstowy ~10mb ze zdjęciami to IMO nie jest codzienność ), druga rzecz kto kupi Vistę przepraszam? Są chętni samobójcy?
4. Lepiej niż pozornie, ale nadal niezbyt wystarczająco.
5. Nie kwestionuję tego, że system jest tak wolny jak najwolniejsze ogniwo, ale stwierdzam, że większość jest z SATĄ i te 7200 obr to jest przesada jak na budżetówkę.
6. Jakimś dziwnym cudem to lapy klientów.
7. Zgadza się. Jednak pomimo dobrej konfiguracji częściej "skaczą" rozmaite errory na AMD.
8. No mimo wszystko nie chciałbym czarnego klocka nosić ze sobą chyba, że w odbycie.
9. Nie no ja przynajmniej rozmawiam i jednej firmie, a Ty o jednym modelu, więc nie wiem kto Tu się ogranicza ( śmiem twierdzić, że masz jakiś interes w sprzedaży tego laptopa na zaprezentowanej aukcji ).
10. Jesteś pewien?
1. Aha i to jest wg ciebie argument za Asusem? Może będziesz miał dobrą obsługę serwisową ? LOL
3. Jak skonfigurujesz to nie ma z tym problemów większych. Opinię o tym, że Vista nie nadaje się do pracy możesz już włożyć do kategorii nieświeże.
4. Wiedziałem. W syntetycznych testach tylko. Nie będę się wdawał w szczegóły dlaczego tak jest, jednak w grach spokojnie karty profesjonalne osiągają lepsze wyniki niż zwykłe. Na QuadroFX 110M spokojnie można grać w takie gry jak Conan, WoW, Warhammer On-line, Stalker i wiele innych tytułów, z którymi lapki sobie kiepsko w ogóle radzą.
5. Mylisz się
6. Jakoś nie znajduje to potwierdzenia choćby na forach branżowych, gdzie każda taka sprawa od razu się pojawia.
7. Kwestia konfiguracji. Jak się nie umie to się i errory dostaje.
8. To już Twoja sprawa co nosisz i gdzie.
9. Wiedziałem. Nie wyobraź sobie, że nie mam. I napisałem, że aukcja przypadkowa zgodnie z prawdą. Po prostu była to dobra oferta w dobrej cenie. Po za tym, koledze studentowi nie chodzi o prezentacje firm tylko konkretnych modeli jakie mógł by kupić. A to, że się ograniczasz, dotyczyło Ciebie cyt" ... dla mnie tylko Asus ...".
10. Na 99% tak. Możliwe, że jakiś model przegapiłem dlatego na 99%
12. Nie jest to niezbędna rzecz ( np model który zaproponowałem ma czytnik sim już wbudowany i dokłada się tylko modem ( w gniazdo pod klawiatura. Anten a już jest zbudowana ). Sporo modemów jest już dostępnych na USB i ExpressCard. Także nie jest to warunek konieczny.
3. Jak skonfigurujesz to nie ma z tym problemów większych. Opinię o tym, że Vista nie nadaje się do pracy możesz już włożyć do kategorii nieświeże.
4. Wiedziałem. W syntetycznych testach tylko. Nie będę się wdawał w szczegóły dlaczego tak jest, jednak w grach spokojnie karty profesjonalne osiągają lepsze wyniki niż zwykłe. Na QuadroFX 110M spokojnie można grać w takie gry jak Conan, WoW, Warhammer On-line, Stalker i wiele innych tytułów, z którymi lapki sobie kiepsko w ogóle radzą.
5. Mylisz się
6. Jakoś nie znajduje to potwierdzenia choćby na forach branżowych, gdzie każda taka sprawa od razu się pojawia.
7. Kwestia konfiguracji. Jak się nie umie to się i errory dostaje.
8. To już Twoja sprawa co nosisz i gdzie.
9. Wiedziałem. Nie wyobraź sobie, że nie mam. I napisałem, że aukcja przypadkowa zgodnie z prawdą. Po prostu była to dobra oferta w dobrej cenie. Po za tym, koledze studentowi nie chodzi o prezentacje firm tylko konkretnych modeli jakie mógł by kupić. A to, że się ograniczasz, dotyczyło Ciebie cyt" ... dla mnie tylko Asus ...".
10. Na 99% tak. Możliwe, że jakiś model przegapiłem dlatego na 99%
12. Nie jest to niezbędna rzecz ( np model który zaproponowałem ma czytnik sim już wbudowany i dokłada się tylko modem ( w gniazdo pod klawiatura. Anten a już jest zbudowana ). Sporo modemów jest już dostępnych na USB i ExpressCard. Także nie jest to warunek konieczny.
-
- Kontakt:
Ja to wszystko pitolę, bo od pięciu lat Apple wolę
MacBook/MacBook Pro i zapominasz o wirusach, przeinstalowywaniu systemu i zawiechach..
Polecam.. Do 1700 używkę MB C2D z 80gb dyskiem kupisz..

MacBook/MacBook Pro i zapominasz o wirusach, przeinstalowywaniu systemu i zawiechach..
Polecam.. Do 1700 używkę MB C2D z 80gb dyskiem kupisz..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Dołożyłem kasy i wybrałem: Asus F5SL 2150 zł
Intel Core 2 Duo T5550 (1.83 GHz, 2MB cache)
LCD 15,4 cali 1280 x 800 pikseli
typ ekranu błyszczący (glare)
pamięć RAM DDR2 2 048 MB (667 MHz)
dysk Serial ATA 250 GB
napęd optyczny DVD+/-RW DL
karta graficzna ATI Mobility Radeon HD3470 (DirectX10, SM 4.0, Avivo)
pamięć karty graficznej 256 MB
wyjścia karty graficznej wyjście D-Sub
typ baterii 6-komorowa
litowo-jonowa
karta dźwiękowa wejście mikrofonu
(wyjście słuchawkowe)
komunikacja WiFi IEEE 802.11b/g
LAN 100 Mbps
modem analogowy
Bluetooth
interfejsy ExpressCard
4x USB
dodatkowe wyposażenie/funkcjonalność wbudowany mikrofon
kamera 1.3 Mpix
Jak myślicie dobry wybór??:) (tylko nie piszcie komentarzy: głupi bo Asus...)
Intel Core 2 Duo T5550 (1.83 GHz, 2MB cache)
LCD 15,4 cali 1280 x 800 pikseli
typ ekranu błyszczący (glare)
pamięć RAM DDR2 2 048 MB (667 MHz)
dysk Serial ATA 250 GB
napęd optyczny DVD+/-RW DL
karta graficzna ATI Mobility Radeon HD3470 (DirectX10, SM 4.0, Avivo)
pamięć karty graficznej 256 MB
wyjścia karty graficznej wyjście D-Sub
typ baterii 6-komorowa
litowo-jonowa
karta dźwiękowa wejście mikrofonu
(wyjście słuchawkowe)
komunikacja WiFi IEEE 802.11b/g
LAN 100 Mbps
modem analogowy
Bluetooth
interfejsy ExpressCard
4x USB
dodatkowe wyposażenie/funkcjonalność wbudowany mikrofon
kamera 1.3 Mpix
Jak myślicie dobry wybór??:) (tylko nie piszcie komentarzy: głupi bo Asus...)
http://www.pinkbike.com/photo/2444395/