Koniec lycry?!
Koniec lycry?!
Biedny sam... Co o tym myślicie? http://www.hcfr.pl/news.php?readmore=1438
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
totalny kretynizm.... wkurza mnie jak jakieś debile zaczynają rządzić sportem :/;/;/;/ to sprawa każdego z nich kto w czym pociska... traka lajkra na trasach pucharu świata na pewno ma odbicie na wynikach... pamiętam jak Nico pomykał w pełnej lajkrze w kasku bez daszku z kolanami ściskającymi rame by stworzyć jak najmniejszy opór powietrza... paranoja...
Wg mnie to ma troche sensu bo poprzez luźne ciuchy (dowolne każdy jechał w tym co miał np kombinezony lakiernicze żeby sie nie popbrudzić <-- to dotyczy polski ) ten sport sprawiał wrażenie sportu dla zabawy, piknikowa atmosfera itd a ogladajac jakiś film z zawodów widząc gosci w lycrze mam wrażenie że już o tym zapomniano, liczy sie tylko wynik więć za wszelką cenę probuje sie zyskać przewagę sprzętem areodynamiką itp. Choć z drugiej strony definicja DH to potwierdza od jazdy dla zabawy jest FR i tam jak ktoś chce to może jechać i w ruskim kożuchu. A przepis ten prawdopodobnie jest wynikiem działania lobbystów firm odzieżowych, bo predzej ktoś na codzień założy jakieś spodenki czy koszulke Fox-a niż lycre. A zawodnik to najlepszy "słup" reklamowy.
Panowie banda starych capów? Jak Chrabał mówi - istnieje niepisana umowa, ze Lycry poza mistrzostwami swiata sie nie uzywa. I nie chodzi tylko o firmy odzieżowe ale również o propagacje sportu i lycra nie pomaga wizerunkowi za bardzo (ilu z was chciałoby w lycrze jezdzic?). Do tego przez to, ze nie wszyscy uzywaja tworzy sie nieuczciwa róznica miedzy zawodnikami (na szbkiej trasie mozna zyskac dobrych pare sekund, fort william podobno nawet 8s.). Skoro to i tak jest uzywane przez pojedynczyh riderów to rzeczywiscie nic sie nie zmieni wiec nie wiem skad oburzenie.
ej przeciez kazdy jezdzi w tym czym chce.. rozumiem ze wymagane sa ochraniacze: kask, rekawiczki, na kolana i kto tam chce na lokcie i kregoslup.. ale wybor stroju nalezy do zawodnika.. a co bedzie jak jakis team bedzie mial obcisle koszulki i co nagle sie okaze ze nie moze startowac a np. musi w tej koszulce startowac bo mu za to placa.. moim zdaniem bez zadnego sensu..
Uważam, że dobrze będzie jeśli zostanie wydana regulacja odnośnie stroju w jakim mają jeździć zawodnicy, ponieważ jeśli to co mówi Spaced odnośnie np Fort William jest prawdą, to za chwilę wszyscy zawodnicy jeździliby w lycrze, co stawiałoby na przegranej pozycji zawodników jeżdżących z takich czy innych powodów w zbrojach. Swoją drogą zastanawiam się dlaczego UCI nie wprowadzi nakazu jazdy w komplecie ochraniaczy - ludzie przecież często starają się kopiować strój zawodników a jazda bez ochraniaczy w wykonaniu Sama Hilla jakoś szczególnie mądrym pomysłem nie jest. ( już pal licho jak się Hill zmieni w warzywo w końcu to jego praca i chyba rozumie związane z nią niebezpieczeństwa, ale gorzej jak jakiś dzieciak założy lycrę i potem się rozwali)
Jak by faktycznie taką przewagę dawała to już dawno wszyscy by tylko w tym jeździli i nikt by się nieformalnymi umowami nie przejmował.
Wszyscy ryzykują dla wyniku i to bardzo ( np przykręcanie tarcz hamulcowych na 3 śruby tylko po to by zbić wagę ).
Jak dla mnie kolejny raz działacze chcieli się wykazać i to wszystko.
Wszyscy ryzykują dla wyniku i to bardzo ( np przykręcanie tarcz hamulcowych na 3 śruby tylko po to by zbić wagę ).
Jak dla mnie kolejny raz działacze chcieli się wykazać i to wszystko.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Może zastanowicie się czemu w BMX-ach od dawna nie startują pajace w lycrze? Dlaczego od lat wyśmiewacie się z XC-owców, którzy nie dość, ze popylają w lycrze to na dodatek jeszcze golą nogi?!? Bo to marnie wygląda i dzieci nie garną się do sportu. O wiele lepiej przecież wyglądają luźne kolorowe stroje przypominające motocyklowe. Ot i cała sprawa - kwestia estetyki... Charaktery szosowca i zjazdowca też są różne. Słuchają innej muzy, nie chadzają do dyskotek i na pewną nie palą zioła. Dlatego też winni inaczej wyglądać.
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
tak, tak, dzieci nie garną się do tego sportu. I to przez stroje. LOL
Co lepiej wygląda, a co nie, to kwestia gustu.
A z tą muzyką to już przywaliłeś jak łysy grzywką o kant kuli. To niby jakiś standard obowiązujący teraz jest ?
Nikt kto poważnie traktuje sport "zioła" nie pali. Nikt kto ma rozum też nie.
No ale jak "winni inaczej wyglądać" to może od razu mundurki ?
Co lepiej wygląda, a co nie, to kwestia gustu.
A z tą muzyką to już przywaliłeś jak łysy grzywką o kant kuli. To niby jakiś standard obowiązujący teraz jest ?
Nikt kto poważnie traktuje sport "zioła" nie pali. Nikt kto ma rozum też nie.
No ale jak "winni inaczej wyglądać" to może od razu mundurki ?
Tutaj muszę się jednak nie zgodzić, w prawie każdej dyscyplinie sportowej są określone stroje w których należy występować (sam pamiętam nagłośnioną sytuację gdzie związek siatkówki bardzo poważnie dyskutował nad skróceniem żeńskich spodenek "aby uczynić mecz bardziej widowiskowym dla męskiej części publiczności"), więc jestem jedynie zdziwiony, że UCI nie załatwiło tej sprawy dużo wcześniej, a zabrała się za nią dopiero teraz.Steel2 pisze:Jak dla mnie kolejny raz działacze chcieli się wykazać i to wszystko
Odnośnie postu bodzia2k to albo jest to to świetna ironia (ja tego posta tak odbieram), albo (jeśli napisany "na poważnie") idiotyzm.
Zmartwię Cię, ale w większości nie ma takich przepisów. Są stroje zwyczajowe ale nie określone przepisami.
Przepisy pojawiają się tam, gdzie tworzą się silne związki sportowe ( a co za tym idzie i dziadki-działacze-wszystko-wiedzący-najlepiej ).
I dlatego np na stronie PZKol masz dyscypliny kolarskie:
* Kolarstwo szosowe
* Kolarstwo torowe
* Kolarstwo górskie <-!!!!!!!!!!!
* BMX
* Trial rowerowy
* Four Cross
* Zjazd
* Kolarstwo przełajowe
Przepisy pojawiają się tam, gdzie tworzą się silne związki sportowe ( a co za tym idzie i dziadki-działacze-wszystko-wiedzący-najlepiej ).
I dlatego np na stronie PZKol masz dyscypliny kolarskie:
* Kolarstwo szosowe
* Kolarstwo torowe
* Kolarstwo górskie <-!!!!!!!!!!!
* BMX
* Trial rowerowy
* Four Cross
* Zjazd
* Kolarstwo przełajowe
Panowie, faktycznie w różnych dyscyplinach są różne wytyczne co do strojów - czasem są po to aby uatrakcyjnić rywalizację - tak jak własnie w przypadku siatkówki - czasem aby wyrównać szanse - w skokach narciarskich są bardzo precyzyjne przepisy, ale to dlatego że kombinezon, czy długość nart to bardzo ważne czynniki wpływające na wyniki - w DH tak nie jest, a stwierdzenie Spaced'a że lycra daje 8 sekund przewagi uwazam za kompletnie niewykonalne, a na pewno nie do sprawdzenia - w dh jest zbyt wiele czynników decydujących o wyniku.
Jak dla mnie wszelkie takie przepisy w kolarstwie górskim to beznadzieja - to do tej pory jest właśnie najfajniejsze - nie ma głupkowatych wytycznych co do sprzętu, nikt nie narzuca skoku amortyzatorów, wielkości ram czy rodzaju pedałów - jest dowolność, każdy może sobie wypracować swoje opcje
Jak dla mnie wszelkie takie przepisy w kolarstwie górskim to beznadzieja - to do tej pory jest właśnie najfajniejsze - nie ma głupkowatych wytycznych co do sprzętu, nikt nie narzuca skoku amortyzatorów, wielkości ram czy rodzaju pedałów - jest dowolność, każdy może sobie wypracować swoje opcje
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg