pytanie krótkie i treściwe: czy tuleje dampera mają pracować wraz z damperem tj. kręcić się na śrubie mocującej, czy to damper ma pracować na tulejkach nieruchomo zamocowanych w ramie ?
laik jestem to pytam
Jaca teraz Ty użyj wyobraźni i wyobraź sobie, że kiedyś tuleja tak zapiekła mi sie w damperze ze mimo mocnego skręcenia na śrubach obracała sie razem z damperem. I co ?
nie tuleja nie powinna pracować z damperem.
W takim razie wybij ją i osadź na smarze (na moje oko wygląda to na nieoryginalną tulejkę do Twojego dampera)
jak wyżej - tuleje mają być ściśnięte a damper pracuje na nich groochas ja miałem taki sam problem u siebie w DHX-ie, wybiłem tuleje, delikatnie drobnym papierem wodnym (na mokro :] ) przeszlifowałem oczko dampera, nasmarowałem i smigam
wszystko to z jednego powodu - odstawianie roweru po trasie na dłuższy czas zamiast umyć i prysnąć WD40 min. w 'pracujących' miejscach bike'a
Podłaczam sie do pytania. Jakis czas temu złamałem tłok w roco WC ktor miał raptem niecały jeden sezon.Zrobiłem to na naprwade małych schodkach. Czy mogła być to wina nieprawidłowo dokreconych srób naa tulekach? Moze chodzi o jakie luzy?
tez mnie to zastanawia. u mnie w damperze tuleje siedza na stałe i obracają się na śrubie mocującej damper. i nie mam ich tak zaciśniętych na ramie. zrobiłem je tak aby damper nie miał możliwości przesuwania się po śrubie na boki ale też nie są strasznie zaciśnięte. Myślę w ten sposób że jak już muszą pracować to niech tuleje pracują na śrubie bo jak się w tym miejscu wyrobią to sobie wytoczę nowe a jak by pracowały tuleje o ucho dampera i wyrobi się ucho dampera to troche gorzej bo sobie nowego ucha nie dorobie:/ ogólnie to ciężki temat:)
mi sie zdaje że tuleje powinny siedzieć nieruchomo w ramie przez ściśnięcie śrubami mocującymi a tylko damper dgy zmienia położenie to obraca sie na tulei
proste ze tuleja sie ma nie ruszac ! po to w oczku dampera jest tuleja z teflonem zeby sie slizgało na niej... jak sie zapiecze powinno sie wymienic a nie smarowac! bo smar sie wytrze nie bedziemy wiedzieli kiedy sie bedzie scierało i beda luzy a to prowadzi do dalszego Jeb****sie baja...