praca tulejek dampera..

arnie
Kontakt:

praca tulejek dampera..

Post autor: arnie »

pytanie krótkie i treściwe: czy tuleje dampera mają pracować wraz z damperem tj. kręcić się na śrubie mocującej, czy to damper ma pracować na tulejkach nieruchomo zamocowanych w ramie ?
laik jestem to pytam :oops:
Dzień bez bike'a to dzień stracony..
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

kiedy dokręcasz śruby mocujące damper, to ściskają one mocowanie i tuleję między nimi, prawda?

Jeżeli tuleja jest ściśnięta, to nie może pracować, prawda?

Odpowiedź już chyba znasz, na przyszłość użyj wyobraźni :]
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

Jaca teraz Ty użyj wyobraźni i wyobraź sobie, że kiedyś tuleja tak zapiekła mi sie w damperze ze mimo mocnego skręcenia na śrubach obracała sie razem z damperem. I co ?
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

up
tez jestem ciekawy jak to powinno byc
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

nie tuleja nie powinna pracować z damperem.
W takim razie wybij ją i osadź na smarze (na moje oko wygląda to na nieoryginalną tulejkę do Twojego dampera)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
exave
Kontakt:

Post autor: exave »

jak wyżej - tuleje mają być ściśnięte a damper pracuje na nich
groochas ja miałem taki sam problem u siebie w DHX-ie, wybiłem tuleje, delikatnie drobnym papierem wodnym (na mokro :] ) przeszlifowałem oczko dampera, nasmarowałem i smigam
wszystko to z jednego powodu - odstawianie roweru po trasie na dłuższy czas zamiast umyć i prysnąć WD40 min. w 'pracujących' miejscach bike'a
KHS + DHX 5.0 + Bombshell Marilyn 8 + Race Face
rudybyk1
Kontakt:

Post autor: rudybyk1 »

Podłaczam sie do pytania. Jakis czas temu złamałem tłok w roco WC ktor miał raptem niecały jeden sezon.Zrobiłem to na naprwade małych schodkach. Czy mogła być to wina nieprawidłowo dokreconych srób naa tulekach? Moze chodzi o jakie luzy?
pit240
Kontakt:

Post autor: pit240 »

tez mnie to zastanawia. u mnie w damperze tuleje siedza na stałe i obracają się na śrubie mocującej damper. i nie mam ich tak zaciśniętych na ramie. zrobiłem je tak aby damper nie miał możliwości przesuwania się po śrubie na boki ale też nie są strasznie zaciśnięte. Myślę w ten sposób że jak już muszą pracować to niech tuleje pracują na śrubie bo jak się w tym miejscu wyrobią to sobie wytoczę nowe a jak by pracowały tuleje o ucho dampera i wyrobi się ucho dampera to troche gorzej bo sobie nowego ucha nie dorobie:/ ogólnie to ciężki temat:)
http://www.pinkbike.com/video/214241/
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

mi sie zdaje że tuleje powinny siedzieć nieruchomo w ramie przez ściśnięcie śrubami mocującymi a tylko damper dgy zmienia położenie to obraca sie na tulei
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Tuleje muszą być nieruchome, chroni to mocowanie w ramie, które jest z alu przed ścieraniem ;)
XkrisX
Kontakt:

Post autor: XkrisX »

proste ze tuleja sie ma nie ruszac ! po to w oczku dampera jest tuleja z teflonem zeby sie slizgało na niej... jak sie zapiecze powinno sie wymienic a nie smarowac! bo smar sie wytrze nie bedziemy wiedzieli kiedy sie bedzie scierało i beda luzy a to prowadzi do dalszego Jeb****sie baja...
exave
Kontakt:

Post autor: exave »

wariatHC ja 'smarowałem' DHX'a i łańcuch czymś takim:
http://www.allegro.pl/item458202153_mot ... 00_ml.html
naprawdę coś dobrego i niedrogiego..
KHS + DHX 5.0 + Bombshell Marilyn 8 + Race Face
ODPOWIEDZ