Przerzutka tylna z krótkim wózkiem -FR

Fernando
Kontakt:

Przerzutka tylna z krótkim wózkiem -FR

Post autor: Fernando »

Witam!
Otóż szukam przerzutki najlepiej z krótkim, lub w ostateczności średnim wózkiem, która obsługiwać będzie kasetę 9zebatkową (11-25). Najlepiej gdyby był to produkt shimano, gdyż posiadam już manetkę XT.
W chwili obecnej zastanawiam się nad XT GS 2008, Saint SS shadow 2009 (nadszarpnie on troszkę budżet), Ultegra SL (krótki wózek sprawia że biorę ją pod uwagę).
Myślałem też o Sramie x.7 jednak będzie tu konieczna wymiana manetki, co sprawi że kasa wydana na komplet (manetka+przerzutka) wyniesie mnie tyle co saint, jak nie więcej.

Proszę o opinie, propozycje, porady.
Dziękuje
Jacek
jajokso
Kontakt:

Post autor: jajokso »

ja bym brał coś z szosy, np. tą ultrege
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Fernando zdajesz sobie sprawe, ze posiadana obecnie manetke XT mozesz sprzedać i nie wyjdzie cie to wtedy tyle? ;)

Jak shimano to brałbym sainta bo sprezyna mocniejsza i sie tak nie telepie jak inne shimano. Tak to dla mnie shimano tylko xc/szosa przez te latanie przerzutek.
Fernando
Kontakt:

Wiem, że mogę... ale za dużo z tym zamieszania. Ten saint chyba najciekawsza propozycja... Najbardziej mnie jara. Jednak czy jest wart tej kasy?
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

no niby saint ma przeznaczenie do dh wiec raczej powinien dac rade.. ale nie uzyskasz tutaj wiele opinii o nim tym bardziej ze piszesz o modelu na 09..
Fernando
Kontakt:

A jakieś opinie o ultrzegrze?
Ktoś to stosował w rowerze do en/fr?
Jak jest z siłą sprężyny?
FRZurU
Kontakt:

Post autor: FRZurU »

Fernando ja mam przerzutkę dura-ace a to bardzo podobne do ultegry i powiem Ci że działa precyzyjnie i ma bardzo mocną sprężynę
pozdro
Grześ
Kontakt:

Post autor: Grześ »

co do sainta 09... posiadam takiego, niestety zakupilem go na tyle puźno że zdążyć przeżyć tylko 1 wypawę na Pilsko. U mnie w typowym rowerze do fr - 2 blaty przód (deore22,32), kaseta 11-34(xt), łańcuch xt i manetki xt przerzutka chodzi super. Mam wersje gs mimo to jest super sztywna i genalnie napina łańcuch, podczas jazdy w ogóle nie słychać obijania przerzutki o rame, toche łańcuch wali o wachacz zaraz przy korbie ale to rzaczej kwestja konstrukcji ramy i małej koronki + nie skracany łańcuch 112ogniw. Wcześniej mialem tiagre i zupełnie bez porównania (na korzyść sainta). Nie wypowiadam sie co do wytrzymałości bo to moze za rok lub dwa będzie można coś powiedzieć. W każdym razie po tym 1 wypadzie (dystans ok 16km i 900m przewyższenia) w naprawde bardzo ciekawe tereny moge tylko powiedzieć że przerzutka daje rade. BTW design powala :)
ODPOWIEDZ